INTERVIEWS

Η Χριστίνα Δαλιάνη, η bar manager του Bella Vespa, φτιάχνει τα πιο δροσερά cocktails της Γλυφάδας

Το Nou-Pou.gr μίλησε με την Χριστίνα Δαλιάνη, bar manager του Bella Vespa και έμαθε πως χρειάζεται τέχνη στο να είσαι καλός bartender σήμερα. Όχι επειδή τους το είπε, αλλά επειδή δοκίμασαν τα cocktails της.

Σήμερα, το να είσαι bartender είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο. Αφενός γιατί υπάρχουν σχολές και αφετέρου, γιατί τα cocktails είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends στο lifestyle των Ελλήνων του 2017. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει και τόσο μεγάλη προσφορά εκεί έξω, το να είσαι καλός bartender και να μάθεις να ξεχωρίζεις είναι κάτι αρκετά δύσκολο σ’ ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει.

(Φωτογραφίες: Δήμητρα Τσιγκάκου)

Η Χριστίνα Δαλιάνη βέβαια, μοιάζει να έχει καταφέρει να ξεχωρίσει παρά το νεαρό της ηλικίας της. Ξεκίνησε να ασχολείται με την δημιουργία cocktails, λίγο μετά τα 18 της αφού τότε μόλις είχε μπει στον χώρο με το promotion γνωστών εταιριών ποτών. «Κοίταζα πως φτιάχνονται τα cocktails γιατί ήμουν απλώς περίεργη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, τα πρώτα μου βήματα στο κτήμα Άλσος Νυμφών, όπου με βρήκε και ο Αχιλλέας Καραουλάνης από το bertenders.gr. Ήμουν βέβαια και πολύ τυχερή γιατί δεν σε βρίσκει κάθε μέρα ένας Αχιλλέας να σου πει ότι θέλει να γίνεις μέλος της ομάδας του,» μου είπε η Χριστίνα όταν την ρωτήσα πως ξεκίνησε να ασχολείται με το bartending.

«Το πρώτο μου event με τον Αχιλλέα ήταν στην Εκάλη σε ένα μέρος με 2.000 άτομα. Εγώ τότε ήμουν ένα μικρό κοριτσάκι και έκανα μόνο τα κλασικά cocktails που μπορεί να προσφέρει ένα μπαρ, κι αυτά σε ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον. Ξεκινήσαμε στις εννιά και ξαφνικά πήγε έξι χωρίς να έχουμε καταλάβει τίποτα. Δεν είχαμε σηκώσει κεφάλι και δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο άγχος είχα. Η μεγαλύτερη επιβράβευση σε αυτήν την αρχή, ήταν όταν στο τέλος ήρθε ο Αχιλλέας μου είπε ‘Μπράβο’ και μου έδωσε το χέρι του. Κάτι τέτοιοι άνθρωποι είναι που σε κάνουν να αγαπήσεις το επάγγελμα.»

Γλυκιά, χαμογελαστή και ευχάριστη δούλεψε σκληρά αλλά και με την τύχη της πριν φτάσει εδώ που είναι τώρα. Πριν λοιπόν, φτάσει να ηγείται ολόκληρο το bar του Bella Vespa, «Είχα την τιμή να συνεργαστώ με τον Θάνο Κριμπούρα σαν bar manager μου στο Ark σε έναν φοβερά δύσκολο κατάλογο. Αυτό μπορεί να ήταν και το μεγαλύτερο σχολείο στην μέχρι τώρα καριέρα μου.»

Πλέον, η Χριστίνα είναι και μέρος της έμπειρης ομάδας bartenders του Bar Solution με τον Σπύρου Κέρκυρα, παράλληλα με την δουλειά της στο Bella Vespa, καθώς και brand ambassador στους χυμούς ντομάτας της Mala Peruviana. Εξ’ άλλου για να το στηρίξει αυτό, μας είπε η ίδια γελώντας πως «Κάνω το καλύτερο Bloody Mary.»

Πως συνδυάζεται όμως, απόφασή της να μάθει να κάνει το καλύτερο Bloody Mary στον χώρο με τις σπουδές της; «Δεν κολλάει καθόλου τώρα αυτό με τις σπουδές μου. Σπουδάζω Υπομηχανικός το οποίο είναι και πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα, ειδικά αν δεν έχεις οικογενειακή επιχείρηση. Είχα πάντα μια ιδιαίτερη περιέργεια στο πως δημιουργούνται τα πράγματα. Γι’ αυτό και το επέλεξα. Το κακό είναι πως στην χώρα μας αυτήν την περίοδο είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις επαγγελματική αποκατάσταση και το μπαρ ήταν κάτι που συνδύαζε την δημιουργία με την κοινωνικότητα που έχω σαν χαρακτήρας. Με τράβηξε από την πρώτη στιγμή όλο αυτό. Μου ταίριαξε απόλυτα.»

Δεν είναι μόνο οι σπουδές της Χριστίνας που περνάνε την κρίση τους αλλά σχεδόν όλα τα επαγγέλματα στην χώρα μας σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, «Το μπαρ περνάει κι αυτό την κρίση του. Όταν εγώ αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή η κρίση είχε ήδη αρχίσει. Όταν λοιπόν, έχεις δουλέψει στο κομμάτι του cocktail catering, γιατί το μαγαζί είχε τις δικές του δυσκολίες, καταλάβαινες πως ίσως να σου λείπει το να έχεις κάπου την έδρα σου. Τελικά βρέθηκα να προτιμώ το μαγαζί γιατί εκτός από την έδρα σου, γνωρίζεσαι με τα παιδιά και είναι οικογένειά σου μετά από ένα σημείο. Είναι ο χώρος όπου μπορείς να δημιουργήσεις  με την δική σου άνεση, πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις μέσα σε κάποια εταιρία. Μαζεύεις όμως πάρα πολλές εμπειρίες.»

Εκείνο που αγαπάει περισσότερο απ’ όλα όμως στη δουλειά της είναι το να έρχεται κάποιος και να της λέει ότι ήπιε ένα φοβερό cocktail, «Το να ξέρεις ότι πίσω απ’ αυτό είσαι εσύ, ή το να έχεις μόνιμους πελάτες που έρχονται μόνο για σένα, είναι πάρα πολύ όμορφο.» Αντίστοιχα βέβαια, για την Χριστίνα το πιο δύσκολο πράγμα σε αυτή τη δουλειά δεν είναι ούτε ο απαιτητικός πελάτης, ούτε οι ώρες εργασίας αλλά το «Να μην σπάω πράγματα και να μη λερώνω. Γενικά είμαι ατσούμπαλη, σπάω τα πάντα. Νομίζω πως χρειάζομαι έναν άνθρωπο από πίσω να μαζεύει τα συντρίμμια μου.»

Αφού λοιπόν, είπαμε μερικά πράγματα για εκείνη, της ζήτησα να δούμε λίγο τα ‘έργα τέχνης της,΄ τις δημιουργίες που διάλεξε να βάλει στον καλοκαιρινό κατάλογο του Bella Vespa. Μένοντας στα λίγα και καλά υλικά, η Χριστίνα τονίζει πως «Είναι ωραίο στο cocktail αυτό που λέει στον κατάλογο και βλέπεις στο ποτό σου να το νιώθεις. Γενικά, βάζω λίγα υλικά αλλά σου υπόσχομαι ότι θα τα γευτείς όλα. Θα νιώσεις τα πάντα.» Πιάνοντας τα υλικά ένα ένα και κάνοντας άπειρες δοκιμές πριν καταλήξει στα συγκεκριμένα cocktails της σεζόν και όντας «Χαμαιλέοντας στην δουλειά,» όπως χαρακτηρίζει η ίδια τον εαυτό της, φέτος το καλοκαίρι έχει κάνει έναν κατάλογο γεμάτο φρούτα και σόδες.

«Στο Bella Vespa κάναμε έναν κατάλογο με κατηγορίες όπως είναι τα aperitif cocktails, Italian spirits, Aperol, Campari, Italic Goose αλλά και τα Tiki cocktails γιατί είναι καλοκαίρι και ο κόσμος τα αγαπάει λίγο περισσότερο. Μετά παίξαμε κυρίως με παραλλαγές κλασικών cocktails, γιατί ο κόσμος εδώ λόγω του ότι είναι εστιατόριο κυρίως, ζητάει πιο κλασικά πράγματα. Δεν θα έρθει τόσο να πειραματιστεί.»

Προσθέτει όμως και την καινούργια συνεργασία που έκανε με τον σεφ του εστιατορίου, Δημήτρη από την στιγμή που δυστυχώς δεν μπορείς να παραγγείλεις στο μπαρ. «Κάναμε ένα cocktail pairing σε κάποια cocktails που συνοδεύονται με χειροποίητα κριτσίνια. Το ένα είναι με ουίσκι και πιπεριές και το άλλο είναι μια spicy Rita –παραλλαγή της Μαργαρίτας- και συνοδεύεται με κριτσίνια με λάδι τρούφας. Αυτό έγινε ώστε να μπορείς να πάρεις κάτι συνοδευτικό σου στο μπαρ.»

Αυτό το cocktail pairing  του Bella Vespa βλέπεις, έφερε στην επιφάνεια και τον συνδυασμό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στους bartenders με τον πόνο όλων όσων κάθονται από την άλλη πλευρά της μπάρας. «Η πιο περίεργη ιστορία που έχω ακούσει και ζήσει ποτέ μου είναι κάποια στιγμή όταν ένα ζευγάρι στο μπαρ που δούλευα τότε –από διαφορετικές σχέσεις- ξεκίνησε να τσακώνεται και να φωνάζει.’Ενιωσα υπερβολικά άβολα γιατί ήμουν μόνη και δεν μπορούσα να φύγω. Δεν ήξερα τι να κάνω, οπότε έπρεπε αναγκαστικά να κάτσω να τους ακούσω. Κάποια στιγμή ενώ έβριζαν πάρα πολύ ο ένας τον άλλον, η γυναίκα έφυγε. Το αστείο σε όλο αυτό όμως είναι πως την επόμενη μέρα ξαναγύρισαν μέσα στην γλύκα.»

Δεν ξέρω αν η Χριστίνα τα έχει δει όλα σε αυτή τη δουλειά όμως, μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει θαυμάσια. Είναι 24, έχει γίνει bar manager στο εξαιρετικό εστιατόριο της οδού Κύπρου, Bella Vespa και έχει ζήσει για να δει ζευγάρια να τσακώνονται, μεθυσμένους να προσπαθούν να ρίξουν ολόκληρο το μπαρ κάτω αλλά και έχοντας κάνει μερικούς από τους καλύτερους της φίλους εν ώρα εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το κορίτσι αυτό δεν νιώθει ότι έχει καταφέρει να κατακτήσει το δικό της Έβερεστ, όσο κι αν επιμένουμε εμείς που το βλέπουμε από την άλλη πλευρά.

«Είμαι ακόμη 24 και μέχρι εδώ τα έχω καταφέρει αρκετά καλά. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως έχω ακόμη αρκετές γνώσεις να πάρω. Νομίζω πως μπορώ να το φτάσω πιο μακριά αυτό που κάνω. Αυτή τη στιγμή πάντως είμαι περήφανη για αυτά που έχω κάνει. Αλλάζει τόσο πολύ το μπαρ που κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Θα φτάσουμε σε σημείο να είναι κουζίνα το μπαρ.» Κι εμείς είμαστε ακόμη πιο περήφανοι που ένα νότιο κορίτσι ταίριαξε τόσο καλά με ένα νότιο μαγαζί.

Bella Vespa, Κύπρου 11, Γλυφάδα (τηλ. 21 0898 2880)