INTERVIEWS

Η Χριστίνα Φίλιππα εξηγεί γιατί πρέπει κι εσύ να μάθεις κινέζικα

Εάν θέλεις να μάθεις μια νέα γλώσσα και να επενδύσεις σε αυτήν ή εάν θέλεις να μάθει το παιδί σου μια νέα γλώσσα, τότε σου προτείνουμε την κινέζικη. Ναι, είναι ιδιαίτερη και ασυνήθιστη επιλογή. Η έμπειρη Χριστίνα Φίλιππα εξηγεί όλους αυτούς τους λόγους, που θα σε πείσουν τελικά να το κάνεις.

«Το πρώτο πλεονέκτημα που σκέφτεται κανείς για την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει στον επαγγελματικό τομέα. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, σίγουρα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η γλώσσα καλλιεργεί πολλές δεξιότητες και διευρύνει τους ορίζοντές σου» τονίζει η Χριστίνα Φίλιππα, η καθηγήτρια κινέζικων, με βάση της τα νότια προάστια.

Με το που συναντάς τη Χριστίνα και αρχίζεις να μιλάς μαζί της, συνειδητοποιείς δυο πράγματα. Το πόσο θετικός άνθρωπος είναι και το πόσο αγαπά αυτό που κάνει. Και αυτό στο μεταδίδει. Η μεταδοτικότητα, άλλωστε, δεν είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό προσόν των καθηγητών;

Η πρώτη και αναμενόμενη ερώτησή μου ήταν πως και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη γλώσσα. «Ήταν αυθόρμητο. Πάντα ένιωθα μία δυνατή έλξη προς την αισθητική, τις τέχνες και την γλώσσα του κινεζικού πολιτισμού . Το 2001 κατάφερα να ξεκινήσω την εκμάθηση της γλώσσας Τότε, ο μόνος τρόπος για να την μάθεις ήταν μέσω μαθημάτων, οργανωμένων απο την Κινεζική πρεσβεία και αυτό μέσω ελάχιστων κινέζων καθηγητών».

«Παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π., έκανα εντατικά μαθήματα για δυόμισι χρόνια, και αφού πήρα το πτυχίο μου και δούλεψα ως αρχιτέκτονας για λίγο καιρό, πήγα στην Κίνα. Εκεί έμεινα συνολικά ενάμισι χρόνο περίπου, σπουδάζοντας την γλώσσα στο Beijing Language and Culture University και στο National Drama School, με ένα μικρό διάλειμμα όπου εργάστηκα ως αρχιτέκτονας στο Κατάρ με σκοπό να βγάλω κάποια χρήματα για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην Κίνα».

Βλέπεις ότι στο παρελθόν της Χριστίνας «υπάρχει πολλή Κίνα» και συνεχίζει να υπάρχει ακόμη, αφού πλέον είναι καθηγήτρια κινέζικων και ταξιδεύει συχνά εκεί για να ενημερώνεται και να εξελίσσεται στον τομέα διδασκαλίας της κινέζικης γλώσσας και κουλτούρας.

Μια γλώσσα με ενδελεχή εκμάθηση

Τα κινέζικα δεν έχουν τέλος. «Ακόμη και οι Κινέζοι δεν τα ξέρουν όλα, αναζητούν συνεχώς λέξεις στο λεξικό, για να θυμηθούν. Είναι πολύπλοκη και με τεράστια ιστορία. Τα ιδεογράμματα δεν τελειώνουν, είναι πάρα πολλά, απλά όσο μαθαίνεις, τόσο τα εμπλουτίζεις, μαθαίνεις να τα αποκρυπτογραφείς και να αναβαθμίζεις το επίπεδο γνώσης τους».

Αξίζει να επενδύσει κανείς χρόνο και χρήμα για να μάθει κινέζικα;

«Οπωσδήποτε!» απαντά η Χριστίνα. «Απο τη μία είναι το επαγγελματικό πλεονέκτημα που σου δίνει, αλλά έχει τόσα άλλα να σου προσφέρει. Ένα  παιδί, αλλά και ένας ενήλικας, μπορεί να αναπτύξει πολλές δεξιότητες μέσω της συγκεκριμένης γλώσσας. Αρχικά, έρχεσαι σε επαφή με κάτι διαφορετικό, κάτι πέρα από το συνηθισμένο και αυτόματα διευρύνονται οι ορίζοντές σου. Επίσης, βοηθά τη μνήμη. Το βλέπω και στο γιο μου, που είναι τεσσάρων. Μαθαίνει από τα δυο του κινέζικα και η μνήμη του είναι καταπληκτική. Ξέρω ότι ευθύνονται τα κινέζικα γι’αυτό, δεν υπάρχει αλφάβητο, πρέπει να τα θυμάσαι. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να ξεκινούν τα παιδιά από μικρή ηλικία την ενασχόληση με τη γλώσσα. Τα βοηθά σε πολλά επίπεδα. Βελτιώνεται η γνωστική ικανότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, οι κινητικές δεξιότητες».

Οι μαθητές της Χριστίνας είναι κάθε ηλικίας. Είναι μια γλώσσα που σε «απορροφά», όπως λέει η ίδια και που αν την κάνεις σωστά και οργανωμένα ενθουσιάζεσαι. «Μαθαίνεις κουλτούρα, πολιτισμό, αποκρυπτογράφηση και σύμβολα».

Επίσης, κάνοντας μαθήματα κινέζικης γλώσσας, αυτόματα μυείσαι στον υπέροχο αυτό κόσμο και στην ιδιαίτερη κουλτούρα. «Είναι πολύ αισιόδοξοι άνθρωποι, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, θα σε βοηθήσουν χωρίς να θέλουν απαραίτητα αντάλλαγμα. Σέβονται τη ζωή και ο ένας τον άλλον. Αυτή τους η νοοτροπία με ‘τράβηξε’ τόσο πολύ! Οι Κινέζοι διατηρούν, ακόμη και σήμερα, τα ήθη και τις αρχές τους. Μπορείς να δεις ακόμα, αν ξέρεις που να κοιτάξεις, στοιχεία του αρχαίου τους πολιτισμού. Απο αυτά, το κύριο και πιο οφθαλμοφανές είναι η ίδια τους η γλώσσα».

Τι χρειάζεται για να μάθεις κινέζικα

«Θέληση!» Δεν είναι θέμα δυσκολίας όσο θέμα θέλησης. Αυτός ακριβώς είναι και ο πρωταρχικός στόχος της διδασκαλίας της Χριστίνας: «Προσπαθώ να περάσω τον δικό μου ενθουσιασμό για την γλώσσα και στους μαθητές μου. Μόνο αν ενθουσιάζεσαι με κάτι, το κάνεις καλά».

Ακόμη και εαν δεν έχει υπάρξει προηγούμενη επαφή με άλλη ξένη γλώσσα. Τονίζει, ότι εάν ένα παιδί, ξεκινήσει με πρώτη ξένη γλώσσα τα κινέζικα, τότε θα βοηθηθεί πολύ στο να μάθει πιο εύκολα μετά οποιαδήποτε άλλη. Η καθηγήτρια τονίζει, επίσης, ότι η εν λόγω γλώσσα δεν είναι δύσκολη, είναι απλά διαφορετική. «Δεν είναι τόσο τραγικά δύσκολο, όσο νομίζουμε, είναι κάτι ξένο ίσως, γι’αυτό έχουμε αυτή την εντύπωση. Με τη σωστή καθοδήγηση, οργανωμένα και σταδιακά, θα απορείς κι εσύ ο ίδιος πόσο καλά θα φτάσεις να τα μιλάς».

Πολύ σημαντικός κρίνεται και ο τρόπος εκμάθησης. «Ο τρόπος του μαθήματος πρέπει να είναι διασκεδαστικός, δημιουργικός και μεθοδικός. Στα κινέζικα πρέπει να δουλεύεις όλα τα κομμάτια ταυτόχρονα, τον προφορικό λόγο, την εξάσκηση του ‘αυτιού’ αλλά και την ικανότητα γραφής και αναγνώρισης των κινέζικων χαρακτήρων. Όλα αυτά πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα, εάν αφήσεις κάτι πίσω, θα τα παρατήσεις κάποια στιγμή, θα το χάσεις. Όσο όμως εμβαθύνεις στην γλώσσα αυτή, τόσο περισσότερο ενθουσιάζεσαι».

Τα κινέζικα χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις

«Είναι μουσική!» αναφωνεί η Χριστίνα και μου εξηγεί ότι έχουν τόνους. Εάν πεις μια λέξη με διαφορετικό τόνο, είναι άλλη λέξη. «Στην Ελλάδα δε δίνουμε, δυστυχώς, βάση στην προφορά και αυτό το κομμάτι μένει πίσω. Έτσι, μπορεί κάποιος να κάνει αρκετά χρόνια κινέζικα, να πάει στην Κίνα, να μιλήσει και να μην τον καταλαβαίνουν. Και θα αναρωτιέται τι κάνει λάθος. Όταν μιλάς, είναι σα να τραγουδάς. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό».

Καθημερινά τι μπορεί να κάνει κανείς μόνος του, για να αποκτήσει τριβή με τη γλώσσα;

Αυτό είναι κάτι που επιθυμεί και η ίδια η Χριστίνα να μεταδώσει στους μαθητές της. Να τους οργανώσει, ώστε να το κάνουν αυτό. «Τώρα με το ίντερνετ, όλα είναι δίπλα. Ταινίες, βιβλία. Ο δάσκαλος πρέπει να μάθει το μαθητή πώς να διαβάζει για να την αγαπήσει, να του δείξει τον τρόπο. Αν το αγαπήσεις, θα το μάθεις». Η καθηγήτρια εξηγεί, επίσης, ότι η γλώσσα έχει έξι διαβαθμίσεις (πτυχία HSK 1-6), ανάλογα με το επίπεδο γνώσης και κατάκτησης της γλώσσας. Η ίδια, ωστόσο, δε δίνει την απόλυτη βάση στα πτυχία, όσο στην ουσιαστική εκμάθηση της γλώσσας. Τα πτυχία έρχονται στην ώρα τους.

Και τι εννοεί με τη φράση «ουσιαστική εκμάθηση»;

«Όταν μαθαίνεις μια γλώσσα επιβάλλεται να μάθεις και για την ιστορία της, τους ιδιαίτερους κώδικές της. Για να την αισθανθείς, πρέπει να μυηθείς σε αυτή. Αυτό επιδιώκω να κάνω με τους μαθητές μου. Θα μιλήσουμε για την Όπερα Πεκίνου, για το τσάι, την κινέζικη καλλιγραφία, το τάι τσί, το κινέζικο φαγητό».

Ακόμη, η Χριστίνα θα σου δώσει και όνομα. Στους ενήλικες μόνο αν το ζητήσουν, τα παιδιά, βέβαια, το ζητούν πάντα. «Το όνομα το βγάζω αφού περάσει λίγος καιρός και ψυχολογήσω το μαθητή, το δίνω με βάση το χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του». Επίσης, οι μαθητές, και ιδιαίτερα τα παιδιά, υιοθετούν αρχές και πειθαρχία, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν δάσκαλο. «Πειθαρχία, όχι με την αυστηρή έννοια, με την έννοια του σεβασμού». Η κινέζικη κουλτούρα δίνει μεγάλη βάση σε αυτό, μέσω της γλώσσας χτίζεται και η προσωπικότητα του μαθητή. Αν και, όπως με διορθώνει η Χριστίνα, δεν πρόκειται για μια «γλώσσα» μόνο, είναι κάτι πιο μεγάλο!

Γιατί πρέπει να μαθαίνει κανείς ξένες γλώσσες;

«Η γλώσσα είναι παιδεία. Έτσι ανοίγει το μυαλό σου. Είναι τρόπος επικοινωνίας με άλλο κόσμο. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι πολυδιάστατα και μαθαίνεις άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Γίνεσαι πιο ευέλικτος άνθρωπος». Η Ελλάδα είναι το σπίτι σου, η χώρα που αγαπάς, αλλά σταματάς να είσαι μόνο πολίτης της. «Γίνεσαι πολίτης του κόσμου. Μαθαίνεις να εκτιμάς το κάθε μέρος που επισκέπτεσαι και κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις γι’αυτό που είναι και όχι γι’αυτό που περιμένεις να είναι, μαθαίνεις να σέβεσαι τον κάθε τόπο. Η γλώσσα δεν είναι μόνο γραμματική και λεξιλόγιο, είναι κουλτούρα, ιστορία και τρόπος ζωής».

Η Χριστίνα παραδίδει μαθήματα κινέζικων στα νότια προάστια, ενώ μπορεί να καλύψει και το κέντρο. Παράλληλα, συνεργάζεται  με τον Οργανισμό Ελληνοκινέζικης Φιλίας, με ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, καλύπτοντας τόσο τμήματα αρχαρίων αλλά και προχωρημένων. Επιπροσθέτως παρέχει και υπηρεσίες μετάφρασης.

Λοιπόν; Τι λες; Πότε ξεκινάς κινέζικα;

Τη Χριστίνα Φίλιππα θα την βρεις εδώ:

Χριστίνα Φίλιππα- Καθηγήτρια Κινέζικων

Τηλ: 6932749499

Mail: christina3china@yahoo.com

Fb page: https://www.facebook.com/idreamchinese/

https://www.facebook.com/ChinaStories-1379157845435869/?fref=ts

http://idreamchinese.blogspot.gr/

https://www.touchmyart.com/