INTERVIEWS

Η γιορτή του πατέρα, του αφανή ήρωα της ζωής μας

Η τρίτη Κυριακή του Ιούνη, η μέρα που γιορτάζουν « οι ήρωες της ζωής μας» οι μπαμπάδες μας. Εννιά νότιοι μπαμπάδες, μας εξομολογούνται όσα τους δίδαξε και άλλαξε η πατρότητα στη ζωή τους.

Από τη Χρυσάνθη Βλάμη
Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας

Ο Γιώργος Παπανικολάου εκτός από επιτυχημένος Δήμαρχος είναι και ένας νέος μπαμπάς. Η κορούλα του, που γεννήθηκε πριν  από λίγους μήνες, έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή του. Εξηγεί πως πλέον κάθε τι που του συμβαίνει ιεραρχείται διαφορετικά, πάντοτε για κάθε του σκέψη και για κάθε του απόφαση, πλέον πάνω απ’ όλα είναι η κόρη του και η οικογένεια του. «Είναι συγκλονιστικό να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις το παιδί σου να σου χαμογελάει». Η προεκλογική του περίοδος, ήταν η μόνη περίοδος που συνειδητά ήξερε ότι ο χρόνος με το παιδί του ήταν πολύ πιεσμένος, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξανασυμβεί στο μέλλον. Τονίζει πως κανείς γονιός δεν πρέπει να χάνει στιγμές από το παιδί του που μεγαλώνει και πως  δεν πρέπει να αναλώνει χρόνο από εκείνο για κάτι που δεν αξίζει. «Αν αυτό δεν το καταφέρνω, σας διαβεβαιώνω ότι θα θυσιάσω κάτι άλλο, όχι πάντως το χρόνο από το παιδί μου». Η νίκη του στις εκλογές είναι για αυτόν μεγάλη τιμή αλλά και μια τεράστια ευθύνη. Όμως σ’ όλη την προεκλογική του περίοδο είχε πάντοτε δίπλα του την γυναίκα του Εύα, η οποία παρά την μεγάλη πίεση κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία στην οικογένεια τους. «Είναι από τις πιο υπομονετικές συζύγους στον κόσμο…… χωρίς εκείνη δεν θα ήμασταν πουθενά!». Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, συγκινείται όταν θυμάται τον δικό του πατέρα που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. «Για μένα ήταν και θα είναι ο ήρωας μου και πολλά από όσα έζησα με τον πατέρα μου θα ήθελα να τα ζήσω και εγώ με την κόρη μου». Όλα αυτά τα χρόνια ως Δήμαρχος προσπαθεί, καταθέτοντας την ψυχή του, στο να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά, όπως παιδικούς σταθμούς, σχολεία, παιδότοπους. Τώρα όμως ως νέος γονιός δηλώνει πως το αισθάνεται ακόμα πιο έντονα. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά νομίζω, όταν παλεύεις για μια πόλη, να είναι καλά τα παιδιά και να είναι χαρούμενα τα παιδιά».

Βαγγέλης Χειμώνας, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας στην κατηγορία Laser, Προπονητής του Ν.Ο. Βουλιαγμένης

Ο Βαγγέλης Χειμώνας μας εκμυστηρεύεται πως με τον ερχομό της κορούλας του Διώνης, έχει αλλάξει όλη του η ζωή και νιώθει ότι πριν από αυτήν δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό στη ζωή του. Αισθάνεται πως το να μεγαλώνει κανείς κόρη είναι κάτι το τρομερό «Δεν υπάρχει περίπτωση αν κάνεις παιδί και το σημαντικότερο κόρη και ο πιο σκληρός άνθρωπος στον κόσμο να είσαι, να μην μαλακώσεις». Ο ίδιος , έχοντας μια μοναδική πορεία στην ιστιοπλοΐα με πολλές παγκόσμιες επιτυχίες και τώρα προπονητής στον Ν.Ο. Βουλιαγμένης, δεν  κρύβει την επιθυμία του να ασχοληθεί και η κόρη του με τον αθλητισμό. «Με κάποιο άθλημα θα ήθελα σίγουρα, δεν ξέρω αν θα είναι η ιστιοπλοΐα, αλλά κάτι να την ευχαριστεί..». Παραδέχεται πως κακομαθαίνει την 4,5 ετών Διώνη και  έχει μεγάλο δέσιμο μαζί της «Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μία ακέραιη  γραμμή και να μην την ξεπεράσεις με τα παιδιά. Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά είναι δύσκολο».

Μάνος Μίχαλος, Διευθυντής Περιεχομένου & Προϊόντων της 24MEDIA, Founder του NouPou, Δημοσιογράφος

Η ζωή του Μάνου άλλαξε εντελώς όταν έγινε μπαμπάς. Ο χρόνος άρχισε να λειτουργεί πλέον διαφορετικά. “Παύει να είναι δικός σου και γίνεται ο χρόνος του παιδιού σου μείον οι υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Αν δεν το καταλάβεις νωρίς, παίρνεις το λάθος δρόμο, αυτόν που θα σε οδηγήσει μακριά από αναμνήσεις και κοινές εμπειρίες με το γιο σου ή την κόρη σου” εξηγεί. Με τους δύο γιους του απολαμβάνει να κάνει διαφορετικά πράγματα και αυτό λόγω της ηλικίας τους. “Με τον Πάνο που είναι 6 ετών υπάρχει ολόκληρη λίστα: Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, να κάνουμε σούπερ ήρωες (DC κυρίως γιατί είμαστε old school τύποι), να παίζουμε -λίγο- Xbox, να κάνουμε αστεία, να παίζουμε κρυφτό, να βλέπουμε ταινίες, να κοιμόμαστε μαζί. Με τον Κωνσταντίνο που είναι 14 μηνών τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά το ίδιο όμορφα: Πολλές αγκαλιές, πολλές τσιμπιές, πολλές γκρίνιες όταν αντιληφθεί ότι κάτι τρώμε και δεν του δίνουμε. Είναι ο μικρός και αυτό σημαίνει πολλά. Και για εκείνον και για εμένα”. Η συμβουλή που κρατάει από το δικό του μπαμπά είναι πως θέλει να φέρεται δίκαια, να είναι δίπλα στα παιδιά του και να τους πείσει ότι αν μάθουν να διαλέγουν φίλους, κάθε άλλη επιλογή στη ζωή είναι πιο εύκολη. Αυτή την περίοδο ο Μάνος περιμένει το τρίτο του παιδί και του ζητάμε να δώσει την συμβουλή του ως πολύτεκνος σε ένα νέο μπαμπά. “Τρίτεκνος είναι το σωστό. Οι πολύτεκνοι επόμενη πίστα για ακόμα πιο τολμηρούς. Δεν ήταν στο πλάνο ένα τρίτο παιδί, αλλά ήρθε και λένε ότι θα έχει μακριά μαλλιά και κοτσιδάκια. Οπότε του χρόνου, με μια κόρη στο βιογραφικό μου ελάτε να με ρωτήσετε ξανά. Όχι για συμβουλές αλλά για να σας επιβεβαιώσω (ελπίζω) αυτό που λένε ότι παθαίνουν οι μπαμπάδες με τα κορίτσια τους”.

Βαγγέλης Πολύζος, Security manager σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

Ο Βαγγέλης Πολύζος παρομοιάζει  τον ερχομό ενός παιδιού με ένα ταξίδι γεμάτο ανηφόρες αλλά και στιγμές μαγικές. «Η ζωή σου αλλάζει, το βλέπεις να μεγαλώνει και εσύ πορεύεσαι δίπλα του στα εύκολα και στα δύσκολα». Η κόρη του πλέον έχει ενηλικιωθεί , οι δύο τους συζητάνε για κοινά  οικογενειακά θέματα  μέσα σ΄ ένα πνεύμα συνεργασίας χωρίς να προσπαθούν να επιβληθεί ο ένας στον άλλον. « Το πιο εύκολο είναι να ακούς με προσοχή και να συνεργάζεσαι και το δύσκολο είναι να κρατάς μια εγωιστική στάση απέναντι στο παιδί. Το τελευταίο μόνο πόνο και μοναξιά μπορεί να φέρει». Συμβουλεύει τους νέους μπαμπάδες να ζουν την κάθε στιγμή δίπλα στα παιδιά τους, από τις πρώτες στιγμές  με τα παιδικά τους παιχνίδια μέχρι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο.«Τα παιδιά μικρά ή μεγάλα θέλουν την αγάπη και την επιβράβευση από τον πατέρα τους. Αυτό τα κάνει πιο δυνατά».
Κωνσταντίνος Δάνδολος, Επιχειρηματίας

Ο Κωνσταντίνος Δάνδολος μας εξηγεί πως πριν γίνει κάποιος γονιός σκέφτεται εγωκεντρικά  και βάζει πάνω από όλα τον εαυτό του. Όμως αυτό αλλάζει αμέσως μόλις αποκτήσει οικογένεια. Ο ίδιος έχει δύο παιδιά το Γιώργο 13 ετών και την 10χρονη Ευγενία και του αρέσει να κάνει πολλές δραστηριότητες μαζί τους. «Σ΄ έναν νέο πατέρα θα έδινα μια συμβουλή, να αφιερώσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα και τα παιδιά μεγαλώνουν, χωρίς να το καταλάβουμε». Ο ίδιος θυμάται τον δικό του πατέρα. « Είχα έντονη σχέση με τον πατέρα μου και μ΄αυτόν στην ουσία μεγάλωσα….. ήταν ο ίσκιος μου σ’ όλα τα πράγματα που έκανα, όπως ο αθλητισμός , ο πρωταθλητισμός με το πόλο».  Προσπαθεί όσο «φορτωμένο» πρόγραμμα εργασίας και να έχει να βρίσκει πάντα χρόνο για τα παιδιά του. Αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι τα παιδιά του να μην εγκαταλείπουν ποτέ ότι κάνουν. « Πιστεύω ότι η επιτυχία βρίσκεται μέσα από την επανάληψη».

Κώστας Νιωτάκης, Επιχειρηματίας Cava Vegera

Τα τρία παιδάκια του Κώστα Νιωτάκη ,η Βιβιάννα η Αγγελική και ο τρίτος και πιο ζόρικος ο Μιχαήλ Άγγελος, είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας, ευτυχίας και επιτυχίας για τον ίδιον. Του έχουν διδάξει τι σημαίνει άνευ όρων αγάπη και να γίνεται συνεχώς καλύτερος άνθρωπος. «Όταν γίνεσαι μπαμπάς αποκτάς χώρο στην καρδιά για εκατομμύρια συναισθήματα». Προσπαθεί να περνάει όσο πιο πολύ χρόνο μαζί τους μπορεί, να τα κατευθύνει σωστά και να τους μαθαίνει πράγματα. «Ένας από τους μεγαλύτερους τίτλους είναι να είσαι πατέρας». Πολλές φορές θυμάται τον δικό του πατέρα , που του έλεγε « εκεί που ήσουν ήμουνα και εκεί που είμαι θα έρθεις». « Πολλά πράγματα που άκουγα από τον πατέρα μου και πίστευα ότι δεν θα τα έλεγα στα δικά μου  παιδιά, πραγματικά τους τα λέω και γελάω μετά».

Ευρώτας Νικολακόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός

Ο Ευρώτας Νικολακόπουλος έχει δυο γιούς τον Λεωνίδα και τον Γιώργο, τους οποίους βάζει πάντα σε πρώτο πλάνο. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως αρκετά ενεργό πατέρα και είναι πάντα μέσα στην καθημερινότητα τους. «Πολύ συχνά μπορεί να μιλάω με τη γυναίκα μου και να λέμε τι πρόγραμμα έχει σήμερα και εννοώ για τα παιδιά». Του αρέσει  να πηγαίνει μαζί τους για μπάνιο, να παίζουν μπάσκετ και να κουβεντιάζουν –με την τηλεόραση πάντα κλειστή-. Θέλει να μεταφέρει στα παιδιά του γνώσεις ώστε να μεγαλώσουν σωστά και να τους δώσει τα σωστά εφόδια για να ζήσουν χαρούμενα.  Δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά του μια δυο ώρες πριν κοιμηθούν αλλά να περνάει αρκετό χρόνο μαζί τους. «Προσπαθώ να γυρνάω νωρίτερα από τη δουλειά, να μην λέμε μόνο τις καθημερινές τυπικές κουβέντες».
Κώστας Σταράκης, ελεύθερος επαγγελματίας

Ο Κώστας Σταράκης ,εκπλήσσεται με το   πόσο έχει  αλλάξει η ζωή του με τον ερχομό των γιών του και πως δεν έχει καμία σχέση με πριν.  Πρώτη προτεραιότητα πάντα  στο πρόγραμμα του, είναι  τα παιδιά του και αναγνωρίζει πως η παρουσία  τους είναι μια τεραστία ευθύνη άλλα και αυτό που  τον γεμίζει ουσιαστικά. «Σε οποιαδήποτε κίνηση που κάνω στην ζωή μου το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι είμαι υπεύθυνος και για  δυο άλλους ανθρώπους». Απολαμβάνει να κουβεντιάζει μαζί τους και προσπαθεί να τους δίνει   νέα κίνητρα για να περνάνε κάθε φορά που είναι μαζί ξεχωριστές στιγμές. « Καταλαβαίνεις και   μαθαίνεις από τα μάτια και το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Είναι πάντα συναρπαστική μια κουβέντα μαζί τους!».

Αλέξανδρος Παπαμιχαλόπουλος, Δημόσιος Υπάλληλος Παλιός Γλυφαδιώτης γνωστός ως Smash

Από τι στιγμή που ήρθαν στη ζωή του ο Χριστόφορος και ο Αχιλλέας ένιωσε πως η ζωή του ολοκληρώθηκε. Ενεργός πατέρας για αυτόν σημαίνει να τους φτιάχνει το πρωινό τους από την στιγμή που ξυπνάνε, να τα ντύνει, να τα διαβάζει , να είναι διπλά τους από την αρρώστια μέχρι τις γιορτές. « Ότι μπορείς να φανταστείς το κάνω, γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με τα παιδιά μου». Με το που γυρνάει από την δουλειά πάνε βόλτες, στις κούνιες, για μπάνια ακόμα και σε συναυλίες! Λατρεύει να περάνει χρόνο μαζί τους και τονίζει ότι όλοι οι μπαμπάδες πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. « Να ακούει το παιδί του, από το πιο απλό πράγμα μέχρι να είναι πάνω από τις ανησυχίες του, τα πιστεύω του, να το σπρώχνει στον αθλητισμό, στα διαβάσματα».