INTERVIEWS

Η Ιουλιέττα Μητσοπούλου κάνει τους βίους μας ανθόσπαρτους

Η wedding & event floral designer που βρίσκεται πίσω από το Comme ça ετοιμάζει το ιδανικό σκηνικό για την κάθε εκείνη ημέρα που θέλεις να θυμάσαι.

Κομψότητα, αρμονία, εκλεπτυσμένη αισθητική, τέχνη. Χαζεύοντας εικόνες από τις διακοσμήσεις διαφόρων events, γάμων και βαφτίσεων που έχει αναλάβει η Ιουλιέττα Μητσοπούλου, η wedding & event floral designer που ξεχωρίζει στα νότια προάστια, διαπιστώνεις ότι το όνομά της, η όλη της παρουσία αλλά και η δουλειά της εκπέμπουν πηγαία εκείνον τον ρομαντισμό που οι περισσότεροι κρύβουμε μέσα μας. Βρεθήκαμε λοιπόν μαζί της προκειμένου να μάθουμε όλα εκείνα που κάνει προκειμένου το κάθε αποτέλεσμα να μοιάζει παραμυθένιο.

Photo Credits: Konstantinos Art Photography

Τι πραγματικά σημαίνει το επάγγελμα floral designer;

Νομίζω ότι στο ευρύ κοινό ο floral designer μεταφράζεται ως ο ανθοπώλης της γειτονιάς, που θα μας φτιάξει ένα μπουκέτο, μια σύνθεση ή θα μας τυλίξει μια γλάστρα για μια κάποια περίσταση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει και μια κατηγορία πιο εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι wedding & event floral designers, οι οποίοι είτε διαθέτουν μεγάλα ανθοπωλεία είτε γραφεία και εργαστήρια σε μεγάλες εγκαταστάσεις με μια ομάδα επιλεγμένων συνεργατών που τους πλαισιώνουν και ανάλογο εξοπλισμό. Ο wedding & event floral designer εκτός από τις άριστες γνώσεις που πρέπει να διαθέτει στα «εργαλεία» του, δηλαδή στα κομμένα και φυτεμένα λουλούδια, στα φυτά, στα υλικά, στα χρώματα κτλ., πρέπει να διαθέτει υψηλή καλλιτεχνική και αισθητική ικανότητα.

Με όλα αυτά και σε συνδυασμό με τη χρήση των δεξιοτήτων του, τα δημιουργήματά του θα καταφέρουν να μετατρέψουν ένα event μικρών ή μεγάλων απαιτήσεων σε μια μοναδική στιγμή που θα διαρκέσει για πάντα στις αναμνήσεις όλων.

Photo Credits: Konstantinos Art Photography

Ποια ήταν η αρχή της σχέσης σας με τα λουλούδια;

Η σχέση μου με τα λουλούδια ξεκίνησε όταν στη ζωή μου μπήκε ένας έμπειρος και χαρισματικός floral designer, ο Νίκος. Υπέροχος μέντορας και αγαπημένος φίλος ήταν αυτός που με μύησε στον μαγευτικό κόσμο των λουλουδιών, όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία 16 χρόνια.

Photo Credits: Wedpashalis Photography 

Πότε και με ποια αφορμή αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Comme ça; Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις σπουδές σας. 

Έπειτα από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάμεσα στα λουλούδια διαπίστωσα πως μου ήταν αδύνατον να αντισταθώ στην ομορφιά τους και να μην περιβάλλομαι από αυτά κάθε μέρα, έτσι λοιπόν αποφάσισα να μάθω τα πάντα για αυτά!…τα είδη τους, τις ιδιαιτερότητές τους, τις απαιτήσεις τους κτλ. Έχοντας το avantage των σπουδών μου στο interior design, με άριστες γνώσεις των υλικών, των χρωμάτων, των άρτιων συνδυασμών και του σχεδιασμού, θέλησα να βρω ένα τρόπο να τα συνδυάσω και «έτσι» δημιούργησα το “Comme ça” το 2003. [comme ça (κομ σά) = έτσι, με αυτόν τον τρόπο]

Photo Credits: George Pahountis Photography

Τι είδους events και εκδηλώσεων αναλαμβάνετε;

Εκτός των ιδιαίτερων γάμων και βαπτίσεων, το Comme ça αναλαμβάνει να στολίσει από μια μικρή γιορτή ή πάρτυ σε ιδιωτικό χώρο μέχρι μια μεγάλη και απαιτητική επαγγελματική εκδήλωση ή project.

“Φυσικά υλικά, βάζα, κασπό και χειροποίητες κατασκευές, φίνα υφάσματα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και αντικείμενα ξεχωριστού στυλ βοηθούν να συνθέτω σκηνικά που αφενός αντικατοπτρίζουν το ύφος του event και αφετέρου μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη.”

Ποιο είναι το κομμάτι που απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;

Σαφώς όταν βρίσκομαι στο χώρο του εργαστηρίου μου ανάμεσα σε μεγάλες ποσότητες λουλουδιών και υλικών! Είναι αυτό το στάδιο που όσα έχουν συζητηθεί και υπεραναλυθεί επί σειρά μηνών με ζευγάρια ή wedding planners πρέπει να πάρουν μορφή.

Photo Credits: Phosart Photography 

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να σας επισκεφθεί κανείς πριν την επιθυμητή εκδήλωση;

Εάν η εκδήλωση αφορά σε ένα γάμο ή μια βάπτιση σε χρονικές περιόδους με υψηλή ζήτηση ή ένα event με υψηλές απαιτήσεις σχεδιασμού και δειγματισμού, τότε η πρώτη επαφή πρέπει να γίνει αρκετούς μήνες πριν, ακόμη κι ένα χρόνο. Για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη στολισμού, λίγες μέρες πριν ή εβδομάδες είναι ιδανικές.

photo credits:Konstantinos Art Photography

Οι περισσότεροι σας πελάτες είναι Έλληνες ή από το εξωτερικό; Από ποιες χώρες σας προτιμούν;

Τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα από το εξωτερικό για destination weddings έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, όπως και αυτά των Ελλήνων που διαμένουν σε άλλες χώρες. Περισσότερα ανάμεσά τους είναι ζευγάρια από τη Ρωσία, την Αγγλία, τον Καναδά και την Αμερική, τα οποία ονειρεύονται έναν καλοκαιρινό γάμο κοντά στη θάλασσα.

                          photo credits : Pauline Niarchou Photography- wedding dress : atelier Zolotas

 

Σε ποια σημεία προτιμούν οι πελάτες να κάνουν το γάμο τους ή κάποια εκδήλωση;

Επιθυμία όλων των ζευγαριών που επιλέγουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας και να δεξιωθούν τους καλεσμένους τους, συνδυάζοντας τις περισσότερες φορές το γαμήλιο πάρτυ τους και τις διακοπές τους είναι η ομορφιά των ελληνικών νησιών, κυρίως των κυκλαδίτικων.

Πρωταγωνιστικό όμως ρόλο στις επιλογές τους παίζουν και μέρη που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα της ομορφιάς αυτής, απεναντίας διαθέτουν χώρους που προσφέρουν άριστη οργάνωση και υψηλές υπηρεσίες. Τα νότια προάστια με τους δεκάδες χώρους αποτελούν διαχρονικά τον ιδανικότερο προορισμό Ελλήνων και ξένων για πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Τυχερότεροι δε όλων αυτών είναι οι συντοπίτες πελάτες μας που τα έχουν όλα δίπλα τους.

“Αδιάκοπη πηγή έμπνευσης αποτελεί η επαφή μου με τη φύση, από μια απλή βόλτα με τους σκύλους μου στο βουνό, μέχρι μια οργανωμένη πεζοπορία ή ορειβασία. Ειδικότερα όμως έχω παρατηρήσει πως όσο πιο γεμάτη φροντίζω να διατηρώ την ψυχή μου με πράγματα που την ευχαριστούν, τόσο πιο αβίαστα προκύπτει μια έμπνευση ή μια δημιουργική στιγμή.”

Ποιο είναι το αγαπημένο σας λουλούδι και γιατί;

Πριν ακόμη ασχοληθώ με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών η ταπεινή ανεμώνη με είχε κερδίσει! Σύμβολο της απλότητας, του κάλλους που δεν διαρκεί και του εύθραυστου! Αυτή που αρέσκεται να ριζώνει και ν’ ανθίζει εκεί που φυσούν ψυχροί άνεμοι και …μόνη, τα πρωινά της πρώιμης άνοιξης!

Photo Credits: Konstantinos Art Photography 

Θεωρείτε ότι έπαιξαν ρόλο οι παιδικές σας αναμνήσεις στην απόφασή σας να ακολουθήσετε το επάγγελμα αλλά και στη ρομαντικότητα σας;

Οι παιδικές αναμνήσεις και τα βιώματά μου σίγουρα έπαιξαν ρόλο στο να καταφέρνω να αντεπεξέρχομαι στο επάγγελμα που επέλεξα να ακολουθήσω και αναφέρομαι στη δύναμη, κυρίως την ψυχική, και στον δυναμισμό που απαιτούνται πίσω από κάθε όμορφο αποτέλεσμα που πολλοί θαυμάζουν. Πρότυπό μου η μητέρα μου, που ανέλαβε από πολύ νωρίς όλους τους ρόλους για να μας μεγαλώσει και τα κατάφερε!

photo credits : Pauline Niarchou Photography – wedding dress : atelier Zolotas

“Υπάρχουν πάντοτε λουλούδια γι’ αυτούς που θέλουν να τα βλέπουν”. Αυτό το ρητό του καλλιτέχνη Henri Matisse με εκφράσει απόλυτα. Κι είναι αλήθεια ότι όλα, τις περισσότερες φορές, εξαρτώνται από το τι επιλέγουμε να δούμε. Η ομορφιά είναι πάντα γύρω μας, αλλά σαν εκπαιδευμένο το ανθρώπινο είδος πρώτη την “ασχήμια” θα διακρίνει.

Είμαστε μια χώρα που έχουμε σε αφθονία λουλούδια; Ποιες άλλες χώρες αποτελούν “πηγή” των λουλουδιών που προμηθεύεστε;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλεονεκτεί καθώς τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με τις βόρειες που αναγκάζονται να θερμαίνουν τους χώρους με τις καλλιέργειες για να αναπτυχθούν κάποια είδη. Είναι αρκετοί και καλοί οι Έλληνες παραγωγοί, τόσο των κομμένων όσο και των φυτεμένων λουλουδιών, αν και θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να έχουν και τις ανάλογες παροχές από την πολιτεία.

Εξαιρετικής ποιότητας και ομορφιάς λουλούδια προμηθευόμαστε κάθε εβδομάδα από το Εκουαδόρ, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ταϊλάνδη τα οποία είτε έρχονται οδικώς είτε αεροπορικώς στις κατάλληλες θερμοκρασίες συντήρησης.

Photo Credits: Panos Georgiou 

“Ανεξάρτητα από το περιβάλλον ή την κατάσταση που βιώνω, η αναζήτηση κι η εκτίμηση της ομορφιάς, σε μια πράξη, σε μια φράση κ.ο.κ., είναι ο στόχος. Μα το πιο σπουδαίο είναι να την προκαλείς!”

Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο λουλούδι που έχετε βάλει σε σύνθεσή σας;

Όλα είναι ιδιαίτερα για κάποιο διαφορετικό λόγο κάθε φορά! Ίσως όμως να συμφωνήσω με την αυθόρμητη απάντηση των Ελληνίδων μαμάδων όταν παραβρίσκονται στο πρώτο ραντεβού για το στολισμό του γάμου των παιδιών τους, στην ερώτησή μου προς τη νύφη για το λουλούδι που θα επέλεγε για τη νυφική της ανθοδέσμη! …”το μιγκέ”! …ή αλλιώς “lily of the valley” ή επιστημονικά “convallaria majalis”. Είναι το λουλούδι που κρατούσαν κι εκείνες, στο δικό τους γάμο!

Λεπτεπίλεπτο, φίνο και με εκλεπτυσμένο άρωμα κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις! Θέλει ιδιαίτερη προσοχή από το πώς θα το πιάσεις μέχρι στο πώς θα το «επεξεργαστείς» για να αντέξει αρκετές ώρες στα χέρια της νύφης, καθώς μαραίνεται πολύ εύκολα!

 

Photo Credits κεντρικής φωτογραφίας: Konstantinos Art Photography