INTERVIEWS

Η “Μάγισσα της Σμύρνης” Αθηνά Νιάβη μας ξεναγεί στη Βουλιαγμένη

Η νότια ηθοποιός που ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς παίζοντας στις “Μάγισσες της Σμύρνης” μας ξεναγεί στη γειτονιά της στη Βουλιαγμένη.

Περπατώντας με την Αθηνά Νιάβη δίπλα στη θάλασσα και με τα μάτια της να λάμπουν από χαρά μου εκμυστηρεύεται την ευτυχία που βιώνει καθώς το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα: θα παίξει στις Μάγισσες της Σμύρνης δίπλα στη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τη Μαρία Καβογιάννη, τη Σμαράγδα Καρύδη, την Νικολέτα Βλαβιανού και τον Ηλία Μελέτη (σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή) στο θέατρο Παλλάς.

Μεγάλωσες στη Βουλιαγμένη;

Ναι, εδώ γεννήθηκα και μεγαλώσα. Οι γονείς μου ζούσαν στην περιοχή πριν γεννηθώ. Στη Βουλιαγμένη παντρεύτηκαν και βαπτίστηκα. Αγαπάω πολύ την περιοχή μου. Δουλεύω στο κέντρο και ξέρω πως μετά από μια απαιτητική ημέρα θα επιστρέψω στη Βουλιαγμένη και παίρνω μια διαφορετική ανάσα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και ειδικά το χειμώνα που δεν έχει τόσο κόσμο.

Τι απολαμβάνεις πολύ να κάνεις;

Μου αρέσει να περπατάω πολλές ώρες. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι το δρομάκι που υπάρχει πάνω από τη λίμνη και δεν είναι τόσο γνωστή και να ξεκινάω από την Ωκεανίδα φτάνοντας μέχρι τον Όμιλο Βουλιαγμένης. Περπατώντας καθαρίζει το μυαλό μου για αυτό προσπαθώ να το κάνω όσο πιο συχνά μπορώ. Για μένα αυτή είναι η αποφόρτιση μου ύστερα από μια απαιτητική ημέρα. Βλέπω την θάλασσα και ηρεμεί η ψυχή μου.

Αυτή την βόλτα που μου περιέγραψες την κάνεις και τους χειμερινούς μήνες;

Ειδικά το χειμώνα! Το καλοκαίρι έχουμε πολύ κόσμο στη περιοχή και νιώθω πως χάνω λίγο τη βολή μου. Αντίθετα το χειμώνα θα πας όπου θέλεις, θα βρεις εύκολα τραπέζι. Από τον Μάιο μήνα αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως δεν είσαι τόσο μόνος σου, τόσο οικογενειακά. Έρχεται κόσμος συνέχεια οπότε ακόμα και με το παρκάρισμα δυσκολεύεσαι. Είναι κάπως διαφορετικά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και πάλι δεν χάνεται η ομορφιά της περιοχής. Ακόμα και με τον κόσμο που αποκτάει περισσότερη ζωή είναι ωραία. Έχουμε υπερβολική ζωή το καλοκαίρι. Τα τελευταία καλοκαίρια έχουμε περισσότερο κόσμο μιας και με την κρίση είναι μια κοντινή και οικονομική λύση για μπάνιο στη θάλασσα.

http://www.instagram.com/p/Bho1XtpnARS/?taken-by=athinaniavi

Ποια είναι η πιο έντονη παιδική σου ανάμνηση;

Θα σου πω μια ανάμνηση που έχω από τους γονείς μου. Έχουν ένα συγκεκριμένο παγκάκι πάνω από το “Εν πλω” που κάθονται πάντα και τρώνε παγωτό ξυλάκι. Αυτό το κάνουν από τότε που ήμουν μωρό μέχρι σήμερα. Κάθε φορά που περνάω από αυτό το παγκάκι είναι σαν να βλέπω τις φιγούρες τους: κρατιούνται χέρι -χέρι και τρώνε παγωτό.

Νιώθω τόσο τυχερή που έχω μεγαλώσει σε μια δεμένη οικογένεια και έχω πάρει τόση αγάπη. Οι γονείς μου έχουν περάσει τα καλά και τα δύσκολα μαζί παραμένοντας ενωμένοι. Βλέποντας αυτή την τόσο όμορφη εικόνα σκέφτομαι πως θα ήθελα κι εγώ με τον άνδρα μου να έχουμε μια αγαπημένη συνήθεια που να την ξέρουν τα παιδιά μας και να τους δημιουργούνται όμορφα συναισθήματα.

Μια άλλη έντονη ανάμνηση είναι από την παιδική χαρά που πήγαινα όταν ήμουν μικρή. Θυμάμαι τα βράδια να λέμε τρομακτικές ιστορίες με τα υπόλοιπα παιδάκια και να φεύγουμε τρέχοντας για το σπίτι μας. Κάθε φορά που περνάω από εκεί αναπολώ αυτές τις στιγμές. Η παιδική ηλικία είναι μια ολόκληρη εποχή που σε στιγματίζει -ευτυχώς έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις.

Που πήγαινες όταν έκανες κοπάνα;

Δεν έκανα κοπάνα γιατί Γυμνάσιο και Λύκειο πήγα σε ιδιωτικό, στα εκπαιδευτήρια Γείτονα, και ήταν όλα ελεγχόμενα. Μπροστά από το σχολείο υπήρχε φρουρός και από πίσω στο βουνό ήταν το εργοστάσιο του ΒΟΚΤΑΣ όπου κατέβαιναν τα φορτηγά.

Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι κάποιες ημέρες πριν το σχολείο που πηγαίναμε στα Dunkin Donuts, στη Γλυφάδα. Μετά πέρναμε ταξί και φτάνοντας έξω από το σχολείο υπήρχαν άλλα πέντε-έξι ταξί με μαθητές που είχαμε την ίδια επιθυμία. Συνήθως χάναμε την πρώτη ώρα της γυμναστικής. Γενικά δεν έκανα κοπάνες, μου άρεσε το σχολείο περνούσα όμορφα.

Ποιο είναι το αγαπημένο στέκι της παρέας σου;

Να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή για καφέ στο Sloop. Εκεί καθόμαστε και βγάζουμε όλοι τα εσώψυχα μας εδώ κι πολλά χρόνια. Το είχαμε ξεκινήσει από παιδιά και το συνεχίζουμε ακόμα. Στο Sloop πήγαινα από μικρή και με τους γονείς μου.

http://www.instagram.com/p/BjXnQkUHyvc/?taken-by=athinaniavi

Κάνεις κάποιο θαλάσσιο σπορ;

Έκανα πολλά χρόνια το καλοκαίρι θαλάσσιο σκι στο Λόλο στον Όμιλο της Βουλιαγμένης. Κάποιες φορές έκανα και κολύμβηση μέσα στον Όμιλο. Δεν συνεχίζω πλέον γιατί δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο. Παλαιότερα είχα πάθει τενοντίτιδα στα χέρια από το τράβημα του σκοινιού στο σκι, οπότε λίγο το αποφεύγω. Μια φορά στο τόσο θα ήθελα να κάνω.

Έχεις σκεφτεί να μετακομίσεις;

Το έχω σκεφτεί γιατί η δουλειά μου είναι στο κέντρο και είναι η μεγάλη η απόσταση. Όσο μεγαλώνω με κουράζει λίγο η απόσταση. Πάντως, όταν κάνω οικογένεια θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει στη Βουλιαγμένη, όπως εγώ. Είναι μια ήσυχη περιοχή και τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα. Ξέρεις που βρίσκεται το παιδί σου κάθε στιγμή.

http://www.instagram.com/p/BnPSgvenoc3/?taken-by=athinaniavi

Αν ερχόμουν πρώτη φορά στην περιοχή που θα με πήγαινες;

Στο Moοrings για να απολαύσουμε τον καφέ ή το φαγητό μας βλέποντας τη θάλασσα. Είναι το ιδανικό μέρος για να περάσουμε καλά.

Υπάρχει κάποια ιστορία της περιοχής που δεν είναι γνωστή;

Νομίζω πως όλες οι ιστορίες είναι γνωστές. Ξέρετε πως όλη η περιοχή της Βουλιαγμένης από κάτω είναι γεμάτη σύραγγες και πως στη λίμνη έχουν χαθεί πολλοί δύτες.