INTERVIEWS

Η ζωή του Αλέξανδρου Μπουρδούμη στα νότια και η προσωπική του συμφωνία

Ο ηθοποιός μας ξεναγεί στη γειτονιά του στο Παλαιό Φάληρο, εξηγεί γιατί ακολουθεί την καρδιά του και μιλάει για τις επαγγελματικές του συνεργασίες.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης έχει μια γεμάτη καθημερινότητα: τηλεοπτικά γυρίσματα για «Το Σόι σου» που προβάλλεται για πέμπτη σεζόν στον Alpha και παραστάσεις με την «Προσωπική Συμφωνία» στο θέατρο Από Μηχανής.

Σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της σειράς βρήκαμε χρόνο για να μιλήσουμε για τη ζωή του στα νότια προάστια και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες που πάνε από το καλό στο καλύτερο.

Έχεις μεγαλώσει στα νότια σωστά;

Ναι, στο Παλαιό Φάληρο. Για μένα είναι μια αγαπημένη, οικογενειακή και ζεστή γειτονιά. Δημοτικό πήγα στη Γλυφάδα και γυμνάσιο- λύκειο στον Πειραιά. Οπότε τα νότια προάστια είναι τα αγαπημένα μου.

Εξακολουθείς να μένεις στο Παλαιό Φάληρο;

Ναι, εκεί μένω. Αγαπώ πολύ το Φαληράκι , έχω τη γειτονιά μου, τη θάλασσα όπου μπορείς να κάνεις μια ωραία βόλτα και επίσης είμαι κοντά στο κέντρο.

Έχεις κάποια αγαπημένη σου εικόνα από τα νότια όταν ήσουν μικρός;

Θυμάμαι έντονα την αναζήτηση για να βγω στη θάλασσα, τις κούνιες, το Rodeo, αλλά και οι βόλτες πάνω στην παραλία. Επίσης, μου αρέσει πολύ η γειτονιά που μεγάλωσα. Έχουμε μεγαλώσει εμείς η γειτονιά παραμένει η ίδια.

Σου αρέσει η αίσθηση της γειτονιάς;

Ναι είναι πολύ ωραία. Δεν μένω στο ίδιο σπίτι με τους γονείς μου, αλλά είμαι στην ίδια περιοχή. Μου αρέσουν τα μαγαζιά, οι άνθρωποι τους και είναι ωραίο γιατί βλέπεις φίλους, πίνεις τον καφέ σου κάνεις τα ψώνια σου. Μου αρέσει αυτή η αίσθηση πως θα πας κάπου θα πεις καλημέρα και θα ανταποδώσουν, δεν είναι κάτι απρόσωπο. Επίσης, η περιοχή μου συνδυάζει και τη θάλασσα και για μένα είναι ένας ξεχωριστός δήμος.

Έχει αλλάξει αρκετά η περιοχή σου με το πέρασμα του χρόνου;

Πλέον υπάρχουν περισσότερες πολυκατοικίες. Δυστυχώς, έχουν γκρεμιστεί οι υπέροχες μονοκατοικίες που υπήρχαν στην περιοχή. Παρόλα αυτά εξακολουθεί το Παλαιό Φάληρο να είναι μια ήσυχη περιοχή, δεν θα έλεγα πως έχει αλλάξει φοβερά. Ο δήμαρχος κάνει καλή δουλειά, φροντίζει να εξυπηρετούνται όσο καλύτερα γίνεται οι πολίτες του και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει πολύ στα νότια;

Η αλήθεια είναι πως δεν κυκλοφορώ πολύ στα νότια, βγαίνω περισσότερο το καλοκαίρι. Εμένα αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η αίσθηση πως είμαι τόσο κοντά στη θάλασσα. Δεν έχω κάποια μέρη συγκεκριμένα που πηγαίνω. Κινούμαι περισσότερο στο κέντρο γιατί εκεί τριγύρω είναι τα θέατρα και οι παρέες μου. Αλλά η αίσθηση πως μπορώ να βγω βόλτα ή για τζόκινγκ δίπλα στη θάλασσα και να απολαύσω καθαρό αέρα είναι πολύ ωραία. Μέσα στο χειμώνα δεν πηγαίνω συχνά στη θάλασσα, αλλά όσο ανοίγει ο καιρός η θάλασσα σε καλεί και αυτή η περατζάδα είναι τόσο όμορφη. Είμαστε τυχεροί γιατί εμείς στα νότια έχουμε λίγο παραπάνω καλοκαίρι. Έχω και κανά δύο καλούς φίλους στη γειτονιά όπου βρισκόμαστε και τα λέμε όταν μας το επιτρέπει το πρόγραμμα μας γιατί τρέχουμε όλη ημέρα.

Η καθημερινότητα σου είναι απαιτητική με ένα σήριαλ και θέατρο. Έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο;;

Δεν κάνω κάτι συγκεκριμένο. Ξεκουράζομαι, διαβάζω, βλέπω καμιά σειρά στο Netflix, το οποίο τώρα το ανακάλυψα. Πρόσφατα είδα μια ωραία σειρά, το «You». Κάποιες φορές πάω λίγο για τρέξιμο.

Στο θέατρο πρωταγωνιστείς στην «Προσωπική Συμφωνία» ένα έργο που διαδραματίζεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα δύσκολο κείμενο;

Δεν υπάρχουν δύσκολα ή εύκολα έργα. Είναι ένα συναρπαστικό κείμενο όπου ξεκινάει σαν ειδικό θέμα με μια μεγάλη ανάκριση ενός μαέστρου εκείνης της εποχής, αλλά ο συγγραφέας το ανοίγει πολύ έξυπνα με σωστό τρόπο και φέρνει το ερώτημα μπροστά στο θεατή. Τι θα έκανες εσύ στη θέση του και γενικά τι κάνεις απέναντι στην ίδια σου τη ζωή, είτε αφορά επαγγελματικές σχέσεις είτε προσωπικές. Είναι ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι, αλλά ο κόσμος το έχει αγαπήσει πολύ. Προσωπικά χαίρομαι πολύ που παίζω με δύο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Νικήτα Τσακίρογλου και το Χρήστο Βαλαβανίδη που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό θέατρο. Για μένα είναι σπουδαίο μάθημα να βρίσκομαι επί σκηνής μαζί τους.

Ο Αλέξανδρος μετά την ανάγνωση αυτή του κειμένου είδες κάποια πράγματα διαφορετικά;

Σίγουρα. Καθετί που καλείσαι να παίξεις ως ηθοποιός σε επηρεάζει πόσο μάλλον ένα τέτοιο κείμενο. Με έχει επηρεάσει στην σκέψη μου, ίσως και υποσυνείδητα σε κάποια πράγματα, αλλά και τα πιστεύω μου για τη ζωή. Καλό θα είναι να ακούμε την καρδιά μας και όχι τον κόσμο, τα κοινωνικά «πρέπει». Ας ακούσουμε την καρδιά μας για να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε και θέλουμε πραγματικά.

Εσύ ακούς την καρδιά ή τη λογική;

Είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, άλλωστε δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά αφού είμαι ηθοποιός. Πολλές φορές με παρασύρει το συναίσθημα, αλλά ωριμάζοντας και μεγαλώνοντας σίγουρα η λογική παίρνει ένα μεγαλύτερο μέρος. Το συναίσθημα, κυρίως, με κινητοποιεί είτε όταν τα πράγματα πετυχαίνουν είτε όταν αποτυγχάνουν –κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι αλλιώς η ζωή δεν έχει νοστιμάδα. Θα είναι σαν ένα φαγητό ανάλατο, fast-food. Όλα σε διαμορφώνουν. Δε γίνεται να προχωρήσω στη ζωή μου χωρίς το συναίσθημα και για αυτό το ακολουθώ και υποτάσσομαι πολλές φορές σ αυτό με την καλή έννοια. Για αυτό καλό είναι να το γεύομαι μέχρι τέλους …

Στα επαγγελματικά ακολουθείς το συναίσθημα ή τη λογική;

Έχοντας πλέον την εμπειρία ζυγίζω τα πράγματα και θεωρώ πως είμαι σε ένα καλό σταυροδρόμι.  Θέλω να παίξω σημαντικά έργα, αλλά κυρίως να κάνω καλές συνεργασίες . Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι μόνο τι θα παίξεις αλλά και με ποιους θα είσαι. Οπότε για μένα είναι σημαντικό οι συνεργάτες. Είμαι πολύ δημιουργικός και αυτή την περίοδο και χαίρομαι γιατί έρχονται στην πορεία δυνατά πράγματα.

Η καθημερινότητα σου είναι απαιτητική έχοντας τηλεοπτικά γυρίσματα για «Το Σοι σου» και το βράδυ θέατρο;

Χρειάζεται αρκετή πειθαρχία, καλή πνευματική συγκέντρωση και φυσική κατάσταση. Πρέπει να είμαι προσεχτικός στην καθημερινότητα μου. Σε ότι αγορά το σήριαλ έχουμε βρει τα πατήματα μας, είμαστε γερή ομάδα και η σειρά πάει πολύ καλά.

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας για την σειρά;

Κανένα μυστικό. Έχουμε αγαπήσει τους ήρωες μας και  χαιρόμαστε με τα νούμερα της τηλεθέασης καθώς η σειρά έχει ανταπόκριση στο κοινό, όπου τη βλέπουνε ευχάριστα και μπορεί να μαζευτεί και η οικογένεια μαζί για να τη δει. Αν υπήρχε μυστικό θα το ξέραμε  και θα το κάναμε κάθε χρόνο.