INTERVIEWS

Η Κατερίνα Μπολάνο είναι η νότια με τους 600.000 followers στο Instagram

Το Nou-Pou.gr βρήκε το κορίτσι που κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να κάνει το μπαμ στην πλατφόρμα του Instagram και πλέον μετρά τους πάνω από 600Κ followers. Η Κατερίνα Μπολάνο βλέπεις, δεν είναι ακόμη μια fashion blogger. Δεν είναι καν blogger.

Η Κατερίνα είναι μια κοπέλα 26 χρονών, έχει τελειώσει τεχνικός φαρμάκων δεν είχε καμία σχέση με τα social media και γενικότερα το marketing. Μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2015 δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Instagram. «Σκέψου πως το όνειρό μου ήταν να γίνω σχεδιάστρια μόδας, όμως δεν το ακολούθησα ποτέ. Η αλήθεια είναι πως πάντα έκανα τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που ήθελα να κάνω,» μου είπε διστακτικά την ημέρα που την συνάντησα στην Γλυφάδα.

Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ένα σιγανό “wow” καθώς την είδα να μπαίνει στο μαγαζί που είχαμε δώσει ραντεβού γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για όλα όσα είναι και όλα όσα κάνει. Μετά κατάλαβα πως αυτό το κορίτσι μπορεί να είναι τυχερό αλλά σίγουρα έχει δουλέψει πολύ για όλα όσα φτάνει να έχει στο δεύτερο μισό των twenties της. Γιατί όμως δεν μπήκε στην κατηγορία των social media bloggers; «Αρχικά γιατί όταν ξεκίνησα τη σελίδα δε σκεφτόμουν τη δουλειά, ότι δηλαδή μπορώ να βγάλω χρήματα από αυτό. Στη συνέχεια, δε μου αρέσει όλο αυτό που συμβαίνει με τις «bloggers» σήμερα. Δεν κάνω τίποτα παρόμοιο με εκείνες, εγώ ασχολούμαι καθαρά με το Instagram. Στην Ελλάδα έχει γίνει λίγο σούπα αυτή η κατηγορία. Είναι κάτι που απλώς δεν μου ταιριάζει.» Και παρ’ όλο που δηλώνει πως δεν ανήκει η ίδια σε αυτή την κατηγορία, έχει δεχθεί το “bullying” του blogging σε όλο του το μεγαλείο. Κι αυτό γιατί, «Στην αρχή δεν το πίστευαν οι φίλοι και γνωστοί μου (σ.σ. τον λογαριασμό που δημιούργησε στο Instagram). Εκτός απ’ το ότι είχα ακούσει και αρνητικά σχόλια γι’ αυτό, είχαν το κλασικό προκατειλημμένο ύφος του ότι έχω αγοράσει followers. Με ρωτούσαν πως κατάφερα να παίρνω τόσα likes και δεν ήξερα τι να απαντήσω γιατί δεν είναι ότι το έχω σπουδάσει και μου φαινόταν εξωπραγματικό και σε μένα την ίδια.»

Πως έφτασε ένα κορίτσι από τον Νότο να έχει 500Κ followers σε μια σελίδα του Instagram που δεν έχει ανεβάσει ποτέ τον εαυτό της; «Για να φτάσω του 100Κ μου πήρε περίπου 2μιση μήνες. Είχα βάλει στόχο 29/02 να φτάσω τους 100 και 2/03 τους έφτασα. Όμως αν τότε έδινα το 70% του εαυτού μου τώρα δίνω το 170%. Πρέπει να είσαι όλη την ώρα από πάνω, να κάνεις άπειρο support στους γύρω σου γιατί για να πάρεις πρέπει να δώσεις. Άμα είσαι ένα νεκρό προφίλ, μην περιμένεις ο άλλος να σε ακολουθήσει. Βέβαια αυτό συνέβαινε πριν αλλάξει ο αλγόριθμος του Instagram. Το να κάνεις πλέον σελίδα έχει γίνει αρκετά πιο περίπλοκο. Πιστεύω πως αν την άνοιγα τώρα δεν θα έφτανα μέσα σε 3 μήνες τους 100Κ με τίποτα.»

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για την Κατερίνα αφού τα τελευταία χρόνια δούλευε βράδυ γιατί «Το βράδυ είχε σχετικά καλά χρήματα, ήμουν και πιο μικρή, οπότε βολευόμουν. Όμως, ήξερα πως αν το συνεχίσω αυτό θα με καταπιεί. Το έβλεπα στον κύκλο μου και από τους φίλους μου, είναι δύσκολο να συνηθίζεις στα εύκολα. Πόσο μάλλον να ξέρεις πως αν θελήσεις να φύγεις από αυτό κάποια στιγμή θα δουλέψεις ένα πρωινό και θα παίρνεις 500 ευρώ. Μου φαινόταν αδιανόητο να το κάνω αυτό. Παρ’ όλα αυτά, είπα θα το κάνω. Πήγαινα σε διαφημιστικές, σε καταστήματα, σε γραφεία και πάνω κάτω τα λεφτά ήταν ίδια, οι ώρες ήταν διαφορετικές.» Αφού λοιπόν, ήταν μια εβδομάδα μακριά από το να ξεκινήσει ως γραμματειακή υποστήριξη σε μια απ’ όλες τις εταιρείες που πήγε, έχασε τον πατέρα της. «Μετά από αυτό ήμουν όλη την ημέρα σπίτι μου, δεν ήθελα να κάνω τίποτα και ήμουν όλη την ώρα στο Instagram. Είχα απογοητευτεί τόσο πολύ από όλα αυτά που μου είχαν συμβεί εκείνη την περίοδο και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό, που αυτό ήταν το μόνο πράγμα που με ενθουσίαζε. Ήταν κάτι πολύ δημιουργικό που άρχισα πολύ γρήγορα να αγαπώ. Για παράδειγμα όταν άρχισα να το λέω, μου έλεγαν ότι λάμπω. Πως είναι όταν ερωτεύεσαι; Ακριβώς έτσι ένιωθα. Ένιωθα ότι έκανα κάτι κι ας μην μου απέφερε το πρώτο διάστημα κάποιο χρηματικό ποσό.»

Η Κατερίνα Μπολάνο, δημιούργησε την πρώτη της σελίδα στο Instagram τον Δεκέμβριο του 2015 με το όνομα The Fashionistas Diary. «Ένα πρωί λίγο πριν τα Χριστούγεννα έβλεπα το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» και ξαφνικά σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να έκανα μια σελίδα που θα είχε σχέση με τη μόδα (“Fashion”) και το “Diary”. Αφού δοκίμασα πολλά, κατέληξα στο πιο «πιασάρικο» απ’ όλα, το Fashionistas Diary. Ξεκίνησα με ένα σκεπτικό του να δω τι έχουν κάνει οι υπόλοιπες σελίδες, χωρίς την προκατάληψη του ότι όλοι έχουν πληρώσει τους ακόλουθούς τους. Έτσι, παρατήρησα την πορεία όσων ανέβαζα και προσπαθούσα να καταλάβω αν έφταιγε η ώρα, η φωτογραφία, το θέμα. Άρχισα να προσπαθώ να καταλάβω το πως λειτουργούν οι followers και τι θέλουν να δουν.»

«Όλο αυτό έγινε τόσο ξαφνικά που δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω αν έφταιγε το ότι ήταν Χριστούγεννα ή το ότι είχα πιάσει κατευθείαν το νόημα της πλατφόρμας αλλά έβλεπα τη σελίδα μου να ανεβάζει πολύ γρήγορα τον αριθμό των followers της. Εκείνη τη στιγμή δεν το μοιράστηκα με κανέναν, ούτε καν με τον φίλο μου. Ξυπνούσα κάθε πρωί θέλοντας να το μοιραστώ με κάποιον αλλά μετά σκεφτόμουν πως ότι και να πω θα με θεωρούσαν τρελή.»

Η στιγμή βέβαια που ένιωσε πως τα κατάφερε δεν ήταν στην αρχή της δημιουργίας αυτής της σελίδας αλλά όταν άρχισε να καταλαβαίνει πως αυτή η δουλειά ήταν φτιαγμένη και ραμμένη στα μέτρα της. «Όταν ξεκίνησα να παίρνω μηνύματα για promotion από το εξωτερικό. Εγώ δεν δημιούργησα τη σελίδα για να το κάνω επάγγελμα αλλά για να δω πως το κάνουν. Έτυχε ας πούμε να βρω μια Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με εμένα και όταν εγώ ήμουν κάτω από τους 10Κ εκείνη ήταν 60Κ. Τώρα εκείνη φτάνει του 300Κ ενώ εγώ τους 500Κ. Ξεκίνησα να τη ρωτάω πως λειτουργεί αυτό ως επάγγελμα και πως ανταποκρίνεσαι στις εταιρίες που σου στέλνουν. Ακόμη και τι τιμή θα έπρεπε να δώσω για το κάθε ποστ. Με βοήθησε πολύ σε μια περίοδο που δεν ήξερα καθόλου να το διαχειριστώ. Έστειλα ακόμη και σε άλλους χρήστες ώστε να δω τον τρόπο που απαντούν αλλά και τις τιμές που δίνουν ανάλογα με τους followers. Μετά απλώς πήρε τον δρόμο του.»

Παρ’ όλο που εκείνη έφτασε αισίως στους 614Κ followers και ένιωσε ότι επιτέλους τα κατάφερε, το bullying της blogger όχι μόνο δεν έφυγε αλλά μαζί του ήρθε και το προσωπικό. Γιατί οι άνθρωποι εκεί έξω επιμένουν να φαντάζονται τρόπους με τους οποίους μπορείς να φτάσεις ψηλά. Η Κατερίνα, ενώ στην αρχή στεναχωρήθηκε, στη συνέχεια προσπάθησε να το αντιμετωπίσει όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. «Δεν απαντώ σε άσχετους αλλά στους φίλους και τους γνωστούς μου λέω πως από τη στιγμή που εγώ κάνει κάτι που με ευχαριστεί, είναι δημιουργικό, το έχω κάνει μόνη μου και που φέρνει και χρήματα και εξέλιξη, δεν με επηρεάζουν καν όλα αυτά που λένε για μένα. Θα μου ήταν πολύ ευχάριστο να μπορούν να το κάνουν και άλλοι άνθρωποι αυτό που κάνω εγώ. Είναι μια δουλειά που δεν είναι καθόλου μίζερη. Γιατί στο τέλος της μέρας, εγώ μπορεί να ήμουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να δούλευα. Τι ποιο ωραίο από αυτό;»

Εκείνη η στιγμή ήταν που της είπα τελείως αυθόρμητα πως θέλω κι εγώ να το κάνω αυτό –γιατί μεταξύ μας, ποιος δεν θέλει;- και η συμβουλή που έδωσε σε εμένα και θέλει να δώσει και σε όλα τα κορίτσια που προσπαθούν αν το πετύχουν αυτό είναι ένα πολύ σταθερό και απλό μοτίβο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα του Instagram. «Να απαντούν στα μηνύματα που τους στέλνουν, να γράφουν σχόλια και να κάνουν support σε άλλους λογαριασμούς. Πέρα από αυτό, αν θέλεις να πούμε για το «τι πρέπει να ανεβάζεις» δεν υπάρχει πρέπει. Πάει καλά ότι έχει σχέση με θάλασσα, με μπικίνι, με εξωτικά νησιά και σίγουρα μετά τις 18.00 το απόγευμα αλλά και μέχρι τις 2.00 το βράδυ.»

Δύο χρόνια μετά, πάνω από μισό εκατομμύριο ακόλουθους και ακόμη 12 διαφορετικοί λογαριασμοί στα χέρια της. «Αυτή τη στιγμή χειρίζομαι 12 λογαριασμού κι αυτό επειδή έχω μόνο δύο χέρια. Παρ’ όλα αυτά ξέρω πως αυτή η δουλειά έχει ημερομηνία λήξης. Απλώς πρέπει να μάθεις να αρπάζεις τις ευκαιρίες που σου έρχονται.»

 

A post shared by @lovenkate Katerina (@lovenkate) on

*Η Κατερίνα Μπολάνο χειρίζεται το Fashionistas Diary, Men’s Mood, The Bikini, Black Salt Bikini, Envie Shoes, Wooks Fashion, Fashionnoiz, Kritsimis Jewellery, Fantasy Sandals, The Garage Project και φυσικά, το προσωπικό της.