INTERVIEWS

Περάσαμε ένα απόγευμα στην (ιταλική) κουζίνα της Μάγκυς Ταμπακάκη στη Βάρη

Η πρώην παίκτρια του Masterchef άνοιξε τη δική της ιταλική τρατορία στη Βάρη, το Napul’è Italian Comfort Food & Wine και περάσαμε ένα απόγευμα μαζί της.

Η μαγειρική μπήκε εντελώς τυχαία στη ζωή της Μάγκυ Ταμπακάκη όταν μετακόμισε στην Ιταλία. «Τα χρόνια που έζησα στη Ρώμη είχα πολύ ελεύθερο χρόνο όπου έβλεπα τηλεόραση, δοκίμαζα συνταγές. Εντωμεταξύ τρώγαμε ναπολιτάνικα φαγητά κι έτσι ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για τη γαστρονομία. Ακόμα και οι σπουδές που είχα κάνει δεν είχαν σχέση με τη μαγειρική» μου αναφέρει.

Το επόμενο βήμα ήταν να γραφτεί σε σχολή μαγειρικής. «Ξεκίνησα να κάνω πολλά τραπέζια στο σπίτι για φίλους όπου έφτιαχνα ορεκτικό, κυρίως πιάτο, δεύτερο πιάτο και γλυκά. Οι φίλοι μου με παρότρυναν να γραφτώ σε σχολή και το έκανα».

Αναρωτιέμαι αν είχε επιρροές από την οικογένεια της όπου βγήκαν στην επιφάνεια εκείνη την περίοδο. «Απολύτως καμία επιρροή. Δεν θα μπορούσα άλλωστε μιας και έχασα τη μαμά μου όταν ήμουν 7 χρονών -δεν είχα καν το πρότυπο της μαμάς στο σπίτι- και η γιαγιά μαγείρευε πολύ καλά. Τίποτα παραπάνω. Δηλαδή δεν ήμουν το κοριτσάκι μιας τυπικής οικογένειας όπου προσπαθούσε να μάθει να μαγειρεύει, ωστόσο κάθε φορά που έφτιαχνα φαγητό ήταν νόστιμο, μέχρι εκεί. Στην Ιταλία ανακάλυψα πως ήμουν καλή και στο παραπέρα».

Η Μάγκυ από τη Ρώμη μαζί με την οικογένεια της μετακόμισε στη Βάρη, όπου πριν τρεισήμισι μήνες αποφάσισε να ανοίξει τη δική της ιταλική τρατορία, με την ονομασία Napul’è Italian Comfort Food & Wine. «Δεν θα μπορούσα να ανοίξω κάτι διαφορετικό» μου απαντάει με ένα ζεστό, συνωμοτικό χαμόγελο. «Θέλω να σου πω πως είναι εντελώς διαφορετικό όταν μαγειρεύεις για τους φίλους σου από το να έχεις εστιατόριο. Εγώ προσπαθώ να μην χάσω το πάθος και τη μαγεία μου, αλλά και να μην γίνω θύμα στο βωμό της ταχύτητας. Κρατάω τις ισορροπίες έτσι ώστε να έχω την αίσθηση πως μαγειρεύω για τους φίλους μου. Για αυτό το λόγο δεν θέλω το υπερβολικό χτίσιμο σ΄ ένα πιάτο ή πολύ ψαγμένες παρασκευές. Δεν θέλω να χάνω την ουσία. Πολλές φορές χανόμαστε στην παρουσίαση ενός πιάτου και μας διαφεύγουν βασικές λεπτομέρειες» συμπληρώνει.

 

Η τρατορία που βρίσκεται στη λεωφόρο Αναγυρούντος 34 στη Βάρη είναι μικρή με ζεστά χρώματα δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στον προσεγμένο κι καλόγουστο χώρο. Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν πιάτα με βάση την εποχικότητα τους και όπως μου εξομολογείται η Μάγκυ είναι κάτι που θέλει να το κρατήσει. Αυτή την εποχή οι συνταγές με ντομάτα, μελιτζάνα και άλλα εποχιακά λαχανικά πρωταγωνιστούν στο μενού που επιμελείται προσωπικά η ίδια. «Ζυμαρικά, παρασκευές με ζύμες όπως είναι η τηγανιτή μπουράτα που είναι το best seller μας και κάποιες κρεατικές επιλογές όπως ναπολιτάνικα κεφτεδάκια, λουκάνικα και rib eye κυριαρχούν στον κατάλογο μας. Το χειμώνα θα υπάρξουν κι κάποιες θεματικές βραδιές» απαντάει.

Τα νότια μπορεί να μην τα χαρακτηρίζουν τα μικρά μαγαζιά, ωστόσο η Μάγκυ ήθελε να βάλει καθαρά τη δική της πινελιά. «Ο λόγος που άνοιξα το εστιατόριο στη Βάρη είναι γιατί ζω στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλιώς νιώθω πιο πολύ παιδί του κέντρου. Μου αρέσουν τα μικρά μαγαζιά και στα νότια βρίσκεις ελάχιστα. Το εστιατόριο που έφτιαξα είναι όπως ακριβώς το ήθελα. Ένας επιπλέον λόγος είναι πως δε βάζω τίποτα στην κατάψυξη γιατί θέλω να είναι όλα φρέσκα. Ακόμα και τα κρέατα ετοιμάζονται από το πρωί για να σερβιριστούν το βράδυ, οπότε δεν θα μπορούσα να έχω ένα μεγάλο εστιατόριο που εκεί αναγκαστικά έχεις πρώτη ύλη στην κατάψυξη. Με τον συγκεκριμένο χώρο καταφέρνουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

 

Έχοντας περάσει από το Masterchef τη ρωτάω τι πήρε τελικά από το συγκεκριμένο παιχνίδι που έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλή τηλεθέαση. «Το Masterchef σου δίνει αρκετά πράγματα όπως να αποκτήσεις σιγουριά για τον εαυτό σου, να γίνεις πιο γρήγορος και πιο εύστροφος. Προσωπικά με άλλαξε στο πως να στήνω τα πιάτα μου, αλλά η gourmet κουζίνα δεν με αντιπροσωπεύει. Όμως, μετά το παιχνίδι νιώθω περισσότερο σίγουρη για τον εαυτό μου, αντιλαμβάνομαι πιο γρήγορα κάποια πράγματα και αντιδρώ διαφορετικά. Για παράδειγμα αν μου χαλάσει το μπλέντερ θα βρω αμέσως την καλύτερη εναλλακτική λύση χωρίς να χάσω πολύτιμο χρόνο» μου εξηγεί.

Αλήθεια, από τι υλικά είναι φτιαγμένος ένας καλός σεφ; «Πάθος, φαντασία και αυστηρότητα –ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό».

Τι απολαμβάνει η ίδια στα νότια προάστια; «Με χαλαρώνει πολύ μια βόλτα στη θάλασσα, ειδικά όταν είμαι στεναχωρημένη ή πιεσμένη».

Σ΄ ότι αφορά τη γαστρονομία, υπάρχουν καλά μαγαζιά εστίασης στα νότια; «Μένω δύο χρόνια στα νότια και δε βγαίνω τόσο πολύ. Υπάρχει μεγάλη προσφορά και μαγαζιά που έχουν κάνει τη διαφορά. Έχω φάει σε μαγαζί στα νότια που έχουν καλή ιταλική πίτσα. Επιπλέον έχω φάει καλό και φρέσκο ψάρι στην Ηλιούπολη και στο Παλαιό Φάληρο σε μικρά μαγαζιά που βρίσκονται κρυμμένα σε γωνιές μέσα στη γειτονιά. Έχω την αίσθηση πως ο κόσμος έχει επιστρέψει στα μικρά μαγαζιά και ψάχνει περισσότερο που θα πάει για φαγητό».

Info: Λεωφόρο Αναγυρούντος 34, Βάρη Τηλ: 210-9655815

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης