INTERVIEWS

Mandala Holistic Wellness, το κέντρο ευεξίας που μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή θετικά

Η έμπειρη ψυχολόγος Κατερίνα Κανελλοπούλου μας μιλάει για το πως όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας – αρκεί να το θέλουμε.

Μπαίνοντας στο Κέντρο Ολιστικής Ευεξίας Mandala στη Βουλιαγμένη, όπου εδρεύει και το γραφείο της ψυχολόγου Κατερίνας Κανελλοπούλου που ειδικεύεται σε θέματα ψυχικής – σωματικής υγείας και πνευματικής ανέλιξης, ξέρεις αμέσως ότι ο στόχος είναι η βελτίωση και εξέλιξη του εαυτού σου σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης σου. Γιατί εκεί εστιάζεις στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευημερίας σου καθώς η Κατερίνα προτείνει, μετά από πολλές σπουδές και πτυχίo Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας, ένα ισορροπημένο θεραπευτικό σύνολο με βάση την ολιστική ψυχοθεραπεία που η ίδια έχει δημιουργήσει.

 

«Έχω περάσει από πολλές σχολές και σεμινάρια ψυχοθεραπείας , έχω εκπαιδευτεί σε πολλά συστήματα διαφορετικών προσεγγίσεων, έχω κάνει και η ίδια πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας για να φτάσω στο σημείο να μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να βοηθάω άλλους ανθρώπους να εξελιχθούν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους, τις δυνάμεις τους, τα όρια τους, τα θετικά τους συναισθήματα. Αυτό που παρατήρησα, ήταν ότι όλες οι προσεγγίσεις έφταναν μέχρι ένα σημείο. Πάντα μου φαινόταν σαν κάτι να λείπει. Άλλες εστίαζαν στο σώμα και ξεχνούσαν τον νου, άλλες στο πνεύμα και ξεχνούσαν το σώμα, άλλες στις τέχνες και μόνο στο υποσυνείδητο και όχι στο υπερσυνειδητό… Δεν ένιωσα ποτέ πλήρης με καμία προσέγγιση και έτσι δημιούργησα μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ονομάζεται ολιστική ψυχοθεραπεία».

 

 

Με την ανάγκη της, λοιπόν, να πάρει και άλλες απαντήσεις και αφού ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Institute for Arts in Therapy and Education του Λονδίνου, λαμβάνοντας το Δίπλωμα στη Θεραπευτική και Εκπαιδευτική Εφαρμογή των Τεχνών, συνέχισε την μετεκπαίδευση της στην Υπνοθεραπεία και στην Αναδρομική Θεραπεία από την Past Life Regression Academy του Λονδίνου για την αντιμετώπιση και αλλαγή αρνητικών συμπεριφορών και συνηθειών αλλά και για την προώθηση και εξέλιξη θετικών δυνατοτήτων που μπούμε να έχουμε. Η Κατερίνα είναι η μοναδική ψυχολόγος στην Ελλάδα που εξειδικεύτηκε στην αναδρομική θεραπεία και οι προσεγγίσεις της είναι τόσο βαθιά ψυχοθεραπευτικές που «καθαρίζουν» τραύματα και μπλοκαρίσματα που κουβαλάμε στο παρόν. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στο σύστημα της hatha yoga 200hr και σε πολλαπλά συστήματα διαλογισμού για να μπορεί να ολοκληρώσει τέλεια το σύστημα της ολιστικής της προσέγγισης.

 

Εκτός όμως από τα πτυχία που κοσμούν τον τοίχο του γραφείου της, η Κατερίνα είναι ένας φωτεινός, «ψαγμένος», θετικός άνθρωπος, που έχει βάλει σκοπό της ζωής της να μας βοηθήσει –εφόσον εμείς το επιθυμούμε- να γίνουμε αυτοί που εμείς ονειρευόμαστε για τον εαυτό μας αφυπνίζοντας τις εσωτερικές θετικές δυνάμεις. Μακριά από αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και εξαρτήσεις που δεν μας αφήνουν να εξελιχθούμε.

 

Τι είναι η ολιστική ψυχοθεραπεία, την οποία έχετε δημιουργήσει και ασκείτε;

 

Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτογνωσίας και θεραπείας καθώς διερευνά σε βάθος και τα τέσσερα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης: το νου, το συναίσθημα, το σώμα και το πνεύμα. Αυτά τα επίπεδα εξερευνώνται σχολαστικά δημιουργώντας για τον κάθε άνθρωπο θεραπευτικά ατομικά προγράμματα ανάλογα τις προσωπικές του ανάγκες που αναδύονται για το τρέχον θέμα-πρόβλημα. Στην ολιστική ψυχοθεραπεία του Μάνταλα εστιάζουμε πολύ στην διαχείριση των σκέψεων και στην εκγύμναση του νου με φανερά αποτελέσματα επιτυχίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

 

Οι σκέψεις ή τα συναισθήματα μας δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα;

 

Οι σκέψεις για μένα είναι το πιο βασικό όλων, γιατί αν ελαττώσεις την αρνητική σκέψη έχει φύγει και το αρνητικό συναίσθημα. Αν, π.χ., κάνουμε την εμμονική σκέψη ότι «δεν έχω χρήματα», ενεργοποιούμε το αρνητικό συναίσθημα «δεν είμαι καλά» δηλαδή άγχος, κατάθλιψη και σωματική αδράνεια. Έτσι αντί να δράσουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση αδρανοποιούμαστε πλήρως. Φανταστείτε λοιπόν αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα να τα επαναλαμβάνουμε για έναν ολόκληρο χρόνο καθημερινά πάρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Σκεφτείτε τι μηνύματα στέλνετε στο σώμα σας και στο υποσυνείδητο σας που πράττει ότι του λέτε σύμφωνα με τα αξιώματα της υπνοθεραπείας. Το «δεν έχω λεφτά» μεταφράζεται σε «δεν έχω δύναμη, είμαι ανίκανος είμαι α – σθενής» και, όσο το λέτε, τόσο συμβαίνει αυτό που έχετε πει σύμφωνα με την κβαντική ψυχολογία και τον νόμο της έλξης (law of attraction). Με τα χρόνια αυτή η σκέψη γίνεται κατάθλιψη. Αλλάζοντας την σκέψη αλλάζει όλος μας ο κοσμος.

 

 

 

Πώς προσεγγίζετε μέσω της ολιστικής ψυχοθεραπείας τις σκέψεις , το συναίσθημα, το σώμα και τον νου;

 

Κάθε φορά δουλεύουμε με τον άνθρωπο που με επισκέπτεται ένα συναίσθημα ή μία κατάσταση στη ζωή του που τον απασχολεί. Διερευνώ μέσα από ένα εντατικό ολιστικό ιστορικό το θέμα του, εφαρμόζω την κατάλληλη θεραπεία για εκείνον και μόλις το επιλύσουμε, ολοκληρώνουμε τις συναντήσεις μας. Κλείνουμε έναν κύκλο. Τότε ή μπορεί να θέλει να συνεχίσει σε έναν καινούργιο κύκλο με ένα καινούργιο θέμα ή να σταματήσουμε. Η δική μου προσέγγιση δεν εστιάζει στο να θρέψουμε σε βάθος το αρνητικό συναίσθημα γιατί αυτό τείνει να μας βάζει σε καταστάσεις θυματοποίησης και να γίνει ο ίδιος ο άνθρωπος αυτό το αρνητικό συναίσθημα – αρνητική ενέργεια. Κάθε φορά δίνουμε όλο και λιγότερη σημασία στην αρνητική ενέργεια όπως τον πόνο, το μίσος, τη ζήλια, τις ενοχές, το άγχος ή το φόβο. Με τη βοήθεια της θεραπευτικής εφαρμογής των τεχνών όπως η ζωγραφική, η θεραπεία μέσα από την άμμο, της σωματικής θεραπείας, των οραματισμών, μετασχηματίζουμε το συναίσθημα/ενέργεια. Το μετατρέπουμε σε ευκαιρία μάθησης, αυτογνωσία και εξέλιξη.

 

 

Παράλληλα, όμως, η ολιστική ψυχοθεραπεία ασχολείται και με το σώμα και το πνεύμα…

 

Σε ότι αφορά το σώμα στην ολιστική ψυχοθεραπεία μιλάμε φυσικά για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Την καλή διατροφή, να μην καπνίζουμε τόσο, να μην πίνουμε τόσο, να κάνουμε ένα είδος γυμναστικής που φέρνει ισορροπία όπως είναι η Yoga και ο αθλητισμός, να κάνουμε ταξίδια, να κοιμόμαστε καλά, να απολαμβάνουμε την σεξουαλικότητα μας, να αγαπάμε τη ζωή μας όπως είναι τώρα… Όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για το σώμα. Το πνεύμα, οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι το έχουν ξεχάσει πλήρως. Δηλαδή έχουμε ξεχάσει ότι προερχόμαστε από το Θεό. Από εκεί ήρθαμε και εκεί θα καταλήξουμε. Ο Θεός είναι μία έννοια που κάποιοι φοβούνται να την ακούσουν και δεν εννοώ τη θρησκεία… εννοώ το φως. Πώς θα λύσουμε λοιπόν το τώρα αν δεν λύσουμε το που πάμε μετά; Γιατί αν δεν ξέρεις που πας μετά, έχεις φοβερό άγχος για τη ζωή σου. Γίνεσαι εργασιομανής γιατί φοβάσαι το θάνατο, καταστρέφεις τον οργανισμό σου γιατί σκέφτεσαι ότι μία φορά ζούμε. Αν ξέραμε όμως ότι αύριο θα πεθάνουμε, θα κάναμε τα πράγματα αλλιώς. Θα ξεχνούσαμε την κατάθλιψη, το μίσος με την οικογένεια, τα χρήματα που δεν έχουμε, θα λέγαμε απλά θέλω να ζήσω. Και τελικά ο άνθρωπος σε όλη του την πορεία δε ζει καθόλου, ζει μόνον στις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα, και λέει ότι ζει ή φοβάται ότι θα πεθάνει ενώ έχει ήδη «πεθάνει».

 

 

Η advanced ολιστική ψυχοθεραπεία που έχετε δημιουργήσει στο Κέντρο Ολιστικής Ευεξίας Mandala τι περιλαμβάνει;

 

Είναι ψυχοθεραπεία με γιόγκα και διαλογισμό που έχω δημιουργήσει για να εξελίξω πλήρως την ολιστική προσέγγιση μέσα από το σώμα και φυσικά το πνεύμα (yoga & meditation psychotherapy). Σύμφωνα με το θέμα/πρόβλημα που μας απασχολεί, επικεντρωνόμαστε σε αυτό μέσα από την ψυχοθεραπεία προσθέτοντας όμως και αλλά σημαντικά πρακτικά κομμάτια που ο ενδιαφερόμενος εφαρμόζει μόνος του στο σπίτι για τη θεραπεία του σώματος, μέσα από μερικές εύκολες ασκήσεις της γιόγκα και την εξέλιξη του πνεύματος του μέσα από τον διαλογισμό. Βασιζόμαστε επίσης στη φιλοσοφία της γιόγκα και σχολών διαλογισμού για την ευδαιμονία του ανθρώπου και επιλύουμε με τρόπο πρακτικό όλα τα εμπόδια. Οπότε δίνονται ασκήσεις για να ξεμπλοκάρει αυτό το συναίσθημα. Έτσι μπορούμε να εισέλθουμε και στο σώμα, γιατί αυτό έχει όλες τις πληροφορίες. Τα κύτταρα μας έχουν μνήμες π.χ. τραυμάτων, βίας, σεξουαλικών απειλών, εγχειρήσεων. Επιπλέον ο άνθρωπος μέσα από την advanced ολιστική ψυχοθεραπεία μαθαίνει να κάνει όχι μόνον ολιστική θεραπεία, αλλά να βάλει και το διαλογισμό στη ζωή του, να μάθει δηλαδή πώς να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να εξελίσσεται.

 

 

Πώς μαθαίνουμε να εντάσσουμε το διαλογισμό στην καθημερινότητα μας; Πώς βοηθάει σ’ αυτό το Κέντρο Ολιστικής Ευεξίας Mandala;

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε καλά στο εδώ και τώρα. Ξεκινάμε με την επίγνωση της αναπνοής μας, του σώματος μας, την επίγνωση του περιβάλλοντος μας. Η αυτοεπίγνωση είναι μια κατάσταση ενεργούς προσοχής στο παρόν. Όταν κάποιος είναι συνειδητός, παρατηρεί προσεκτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του από μια απόσταση, χωρίς να τα κρίνει ως καλά ή άσχημα. Αντί να αφήνει την ζωή του να τον προσπερνά, ζει την στιγμή και επαγρυπνά για την εμπειρία. Τις περισσότερες φορές είμαστε με τις σκέψεις μας είτε στο παρελθόν (κατάθλιψη) είτε στο μέλλον (άγχος). Οι περισσότεροι ψυχολόγοι στο εξωτερικό θεωρούν αδιανόητο να μην κάνεις αυτοσυγκέντρωση δηλαδή διαλογισμό. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι δεν έχουν ούτε πέντε λεπτά για να καθίσουν και να χαλαρώσουν, πόσο μάλλον 30 λεπτά ή περισσότερο για να διαλογιστούν. Τα μαθήματα διαλογισμού που γίνονται στο κέντρο Mandala, όπως επίσης και σε ατομικό επίπεδο για όποιον επιθυμεί, βοηθούν άμεσα να νιώσουμε πιο ήρεμοι, πιο γαλήνιοι, πιο συγκεντρωμένοι, με λιγότερες αρνητικές σκέψεις, μεγαλύτερη διαύγεια, θετικότερα συναισθήματα.

 

Στο Κέντρο Ολιστικής Ευεξίας Mandala μπορεί κάποιος να κάνει και υπνοθεραπεία. Τι ακριβώς είναι τελικά και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

 

Η υπνοθεραπεία διεισδύει μέσα στο υποσυνείδητο και αλλάζει τα δεδομένα, τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές μας και την αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα. Επικεντρωνόμαστε στις θετικές σκέψεις και τα συναισθήματα αλλά στην ουσία καθαρίζει και το σώμα βοηθώντας το να είναι υγιές. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν σε τρεις συνεδρίες υπνοθεραπείας. Στην πρώτη συνεδρία ο ενδιαφερόμενος μιλάει για το πρόβλημά του, ενώ εγώ παίρνω ένα μικρό ιστορικό και κάνω μία μικρή χαλάρωση των 10 λεπτών. Στη δεύτερη συνεδρία ξεκινάμε τη διαδικασία της υπνοθεραπείας που διαρκεί 30 λεπτά ενώ εγώ μιλάω στον ενδιαφερόμενο με πολύ απλά λόγια –αυτά καταλαβαίνει το υποσυνείδητο- για το θέμα προς επίλυση με βάση κάποια κείμενα επιστημονικά που έχουν έρθει από την Αγγλία. Μετά από 3 εβδομάδες έρχεται για την τρίτη συνεδρία για να δούμε τα αποτελέσματα. Η υπνοθεραπεία είναι ιδανική για απώλεια βάρους, κάπνισμα, προσέλκυση συντρόφου, άγχος, φοβίες, για τους εφήβους με θυμό και επιθετικότητα, για τις εξετάσεις στο σχολείο, για την μνήμη και τη συγκέντρωση αλλά και για ό,τι θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας.

 

 

Τι ακριβώς είναι και τι μας προσφέρει η αναδρομική θεραπεία που επίσης εξασκείτε στο Mandala;

Eίναι, κατ’ εμέ, η ύψιστη θεραπεία που έχω κάνει εγώ τόσο στον εαυτό μου όσο και σε άλλους ανθρώπους. Διεισδύει βαθιά στις υποσυνείδητες μνήμες και τις μετατρέπει σε θετικές δυνάμεις που μπορούμε να τις διαχειριστούμε σοφά για να απολαύσουμε τη ζωή μας με περισσότερο έλεγχο για τα γεγονότα που εμφανίζονται, με περισσότερη χαρά και ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε ήδη! Λύνοντας τα προβλήματα μιας προηγούμενης ζωής ή της παιδικής μας ηλικίας, λύνουμε το τώρα. Όπως έχω παρατηρήσει από την εμπειρία μου, αρκεί μία δίωρη συνεδρία για να φύγουν βαθιές φοβίες, κρίσεις πανικού, ημικρανίες. Επίσης μπορεί να μας θυμίσει και δυνάμεις που είχαμε σε προηγούμενη ζωή και ξεχάσαμε.

 

Η αναδρομική θεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές υπνοθεραπείας (σταδιακή χαλάρωση του νου και του σώματος και οραματισμό), για να διεισδύσει στην πηγή του θέματος που μας απασχολεί, που έχει τις ρίζες του στην εμβρυακή, βρεφική ή παιδική μας ηλικία, είτε σ’ένα τραύμα σωματικό ή ψυχικό που μας συνέβη σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε ακόμη και σε τραύματα σωματικά και ψυχικά που μας έχουν συμβεί σε προηγούμενες ζωές. Στην αναδρομική θεραπεία δεν είσαι σε κατάσταση ύπνωσης, αλλά σε κατάσταση εγρήγορσης- τα κύματα του εγκεφάλου δουλεύουν όλα. Θέλουμε πολύ απαλή ύπνωση που είναι αυτή της ονειροπόλησης αλλά την ίδια στιγμή είσαι πιο ενεργός απ’ ότι στην ονειροπόληση γιατί μπορούμε να συζητάμε. Έτσι είσαι σε κατάσταση εγρήγορσης. Είσαι με λίγα λόγια σε κατάσταση ύπνου-ξύπνιου.

 

Τι μπορούμε να πετύχουμε, εκτός από τη δική μας προσωπική ανέλιξη, τελικά μέσα από αυτές τις ολιστικές θεραπείες;

 

Είμαι πεπεισμένη πώς, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που αγαπήσουμε τον κόσμο όπως τον εαυτό μας, αν είμαστε μόνον χαρά και αγάπη χωρίς να κρίνουμε κανένα, τότε γινόμαστε φωτεινές οντότητες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες Kέντρο Ολιστικής Ευεξίας Mandala , τηλ.: 210-6403224, Email: info@mandala.gr, Website: www.mandala.gr , Facebook Page