INTERVIEWS

Μαρία Ανδρούτσου: “Οι προσπάθειές μας για τον Άγιο Δημήτριο βρίσκουν ανταπόκριση στη συνείδηση των πολιτών του

Λίγες ώρες πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών η νυν Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου μιλάει στο NouPou για τα έργα που έχουν γίνει στην πόλη και εξηγεί γιατί θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών της.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας είστε ευχαριστημένη για τα έργα που έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Νιώθω πολύ ικανοποιημένη, αλλά και ιδιαίτερα υπερήφανη για όσα έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια με πολλή και σκληρή δουλειά για την πόλη του Αγίου Δημητρίου. Το όραμα μας “ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ” που είναι εξάλλου και το όνομα της δημοτικής μας παράταξης, δεν ήταν απλά ένα σύνθημα, καθώς σε πολλούς –αν όχι όλους- τους τομείς της δημοτικής ζωής έγινε πράξη. Καταφέραμε να αλλάξουμε αρκετά σημεία της πόλης. Αρκεί να σας αναφέρω πως το προεκλογικό μας πρόγραμμα για την πενταετία που φτάνει στο τέλος της, έχει υλοποιηθεί με συνέπεια στο μεγαλύτερο μέρος του. Ωστόσο, όπως συνηθίζουμε να λέμε πάντα με τους συνεργάτες μου, ‘ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’ και γι’ αυτό τον λόγο οι προσπάθειες μας παρέμειναν αμείωτες και η σκληρή δουλειά συνεχίστηκε παρ όλη την προεκλογική περίοδο. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πόλης γενικότερα.

Ποια είναι τα έργα που δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε, ενώ τα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά;

Επειδή τα τελευταία χρόνια ανοίξαμε με πολύ θάρρος όλα τα μεγάλα μέτωπα του Δήμου, έχουμε βάλει τα θεμέλια για έργα πνοής που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας. Συγκεκριμένα αναφέρω την περίπτωση του Ασυρμάτου που έπειτα από πολλούς αγώνες και απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση καταφέραμε να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση στο Δήμο μας και να εξαιρεθεί ο χώρος από την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Ταυτόχρονα όμως πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιηθεί η έτοιμη μελέτη που έχουμε για την ανάπλαση του Ασυρμάτου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

 Ποιο είναι το επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανη στο πλαίσιο της θητείας σας;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, έχουμε αγγίξει με θάρρος όλα τα μεγάλα θέματα και του Δήμου και για όσα έχουμε καταφέρει σε όλους τους τομείς είμαι υπερήφανη, γιατί όλα έχουν επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και καθημερινούς αγώνες, μέσα στην κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης.  Όμως αν για κάτι είμαι πολύ υπερήφανη είναι οι δομές για το παιδί που οργανώσαμε και λειτουργούμε ως Δήμος τα τελευταία χρόνια. Δομές σύγχρονες, με πρότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα, όπως ακριβώς πρέπει να είναι αυτές σε μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη της Ευρώπης.

Στον Άγιο Δημήτριο «Βλέπουμε την πόλη με τα μάτια των παιδιών μας», συνηθίζουμε να λέμε, και οτιδήποτε σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έχει γνώμονα το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Με αυτό ως αφετηρία, συναισθανθήκαμε τις ανάγκες της οικογένειας και δημιουργήσαμε επτά νέα βρεφικά τμήματα στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, που στο παρελθόν δεν διέθετε, διατηρώντας εντελώς δωρεάν την παροχή. Τους αναβαθμίσαμε υλικοτεχνικά και εικαστικά, αλλά και εμπλουτίσαμε το παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές τάσεις και μεθόδους. Τους στελεχώσαμε επαρκώς, όχι μόνο με το απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό, αλλά και με εξειδικευμένο, προσλαμβάνοντας λογοθεραπευτή και ειδικούς παιδαγωγούς σε σταθερή βάση, για την αξιολόγηση όλων των παιδιών σε αναπτυξιακό και λογοπαιδικό επίπεδο, πρωτοπορώντας σε σχέση με άλλους Δήμους σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα, λειτουργήσαμε για πρώτη φορά στο Δήμο πρότυπο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών από 6-12 ετών με πλούσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα και καινοτόμες δραστηριότητες όπως η ρομποτική και η μαγειρική. Ενώ, για τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά το κλείσιμο των σχολείων, διευκολύνουμε τις οικογένειες με προγράμματα δημιουργικής και αθλητικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά. Πέρσι το καλοκαίρι, μάλιστα, οργανώσαμε για πρώτη φορά στην πόλη, πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες.  Η δομή όμως για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη ως Δήμαρχος είναι η Δημοτική Κατασκήνωση, σε ιδιόκτητη πευκόφυτη έκταση στη Ραφήνα, όπου ενώ υπήρχαν οι εγκαταστάσεις, δεν είχε λειτουργήσει ποτέ. Από την πρώτη μας θητεία και κάθε καλοκαίρι «Η κατασκήνωση της Χαράς» φιλοξενεί εντελώς δωρεάν 1000 παιδιά της πόλης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πως φαντάζεστε τα νότια προάστια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;

Τα νότια προάστια πρέπει τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και φυσικά της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, να είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός πόλος έλξης. Ταυτόχρονα όμως, οι πόλεις των νοτίων προαστίων που βρίσκονται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Μεσογείου μπορούν και οφείλουν να είναι προσβάσιμες και φιλικές σε όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου. Και σίγουρα, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μέσω του τουρισμού.

Υπάρχει συνεργασία με τους υπόλοιπους Δημάρχους των νοτίων;

Όλα αυτά τα χρόνια ως Διοίκηση είμαστε πάντα ανοιχτοί για συνεργασία με οποιονδήποτε δήμο και Δήμαρχο. Άλλωστε έχουμε ήδη συνεργαστεί με εξαιρετικό τρόπο σε διάφορες δράσεις και προγράμματα με το δήμο Αλίμου, το δήμο Παλαιού Φαλήρου, το δήμο Ζωγράφου και άλλους.

Γιατί θεωρείτε πως οι πολίτες πρέπει να σας ψηφίσουν για δεύτερη φορά;

Ως Δήμαρχος, που για 8 χρόνια ανταποκρίθηκα μαζί με την ομάδα μου στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης, είχα όραμα, μεθοδικότητα και δημιουργική – ανοιχτή σκέψη. Αυτό θεωρώ πως εκτιμήθηκε από τους συμπολίτες μου έπειτα από το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Η απλή αναλογική, αλλάζει τον χάρτη των πλειοψηφιών στα Δημοτικά Συμβούλια και μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας για τον τρόπο που θα πορευτούμε από εδώ και μπρος. Στην εκλογή της επόμενης Κυριακής κρίνονται: η γνώση και η άποψη για τα προβλήματα του τόπου μας, η υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη και η συνέπεια στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συλλογικότητας, η δυνατότητα σύνθεσης απόψεων και ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων και η ευχέρεια διαμόρφωσης προγραμματικών συγκλίσεων. Με βαθύ αίσθημα δικαίωσης αλλά κυρίως αυξημένης ευθύνης, από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και διαθέτοντας την αυτοδιοικητική εμπειρία και τεχνογνωσία, εμείς –και ως δημοτική κίνηση και προσωπικά- είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να ΕΝΩΣΟΥΜΕ την πόλη και να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή της προοπτική.

Την περασμένη Κυριακή (26/05) στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώσατε το 41,5%. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας;

Από το 2010 που για πρώτη φορά διεκδίκησα την ψήφο των συμπολιτών μου ως υποψήφια Δήμαρχος, κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέχρι και τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, έχουμε μια σταθερή ανοδική πορεία των ποσοστών μας ως παράταξη. Έτσι νιώθω ότι οι προσπάθειές μας για την πόλη βρίσκουν ανταπόκριση στη συνείδηση των πολιτών του Αγίου Δημητρίου και αξίζει να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα γι’ αυτούς.

Τι θα θέλατε να θυμούνται για εσάς οι ψηφοφόροι σας λίγο πριν πάνε στην κάλπη;

Τη συνέχεια και τη συνέπεια με την οποία υπηρετώ τον Άγιο Δημήτριο, ως Δήμαρχος τα τελευταία χρόνια, ως Δημοτική Σύμβουλος πριν από το 2010, αλλά και ως δρώσα και ενεργή πολίτης από τα νεανικά μου χρόνια.

Η προεκλογική ομιλία της Δημάρχου θα γίνει την Παρασκευή 31/05 στις 20.30 στο Εκλογικό Κέντρο Πλατεία Άρη Βελουχιώτη. 

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων δημάρχων των νότιων Δήμων.