INTERVIEWS

Μαρία Ανδρούτσου: «Στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι και θα είναι παρών»

Η Δήμαρχος  Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μιλάει στο NouPou για τη μάχη με τον κορονοϊό και την καθημερινότητά της εν μέσω πανδημίας.

Λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της στο δήμο Αγίου Δημητρίου, η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου καλείται να δώσει μια απαιτητική μάχη: να προστατέψει τους δημότες από την πανδημία του κορονοϊού.

Εμείς της ζητήσαμε να μοιραστεί τις σκέψεις της για όσα αντιμετωπίζει ο Δήμος, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε ως Δήμαρχος, αλλά και πώς αντιμετωπίζει η ίδια ως μητέρα αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου μέσα από τα δικά της λόγια:

Πριν από μόλις ένα μήνα, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αντί να προγραμματίζουν και να εκτελούν έργα και εκδηλώσεις, θα έπρεπε να συστρατευθούν σε μια άλλη μάχη, διαφορετική και πρωτοφανή για την εποχή μας.

Αυτές τις ημέρες, ζούμε σε συνθήκες πολέμου, με κλειστά σύνορα, με απαγόρευση των μετακινήσεων, με αποκλεισμό από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, με καθημερινούς μακάβριους απολογισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ενώ, η οικονομική καταστροφή που κρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις χώρες όλου του πλανήτη, θα αποτιμηθεί μετά τη λήξη αυτής της επιδημικής κρίσης, με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι πιο δυσοίωνες από ποτέ.

Η ζωή όλων μας άλλαξε, οι προτεραιότητές μας ανατράπηκαν, η καθημερινή μας ατζέντα τροποποιήθηκε και φυσικά οι υπηρεσίες και το έμψυχο δυναμικό του Δήμου αναδιατάχθηκαν ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να έχουν τη φροντίδα και τη μέριμνα που τους αξίζει, για να μην χρειαστεί να βγουν από το σπίτι και να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά τους.

Με αυξημένα αντανακλαστικά, από την πρώτη στιγμή της επιδημικής κρίσης, λάβαμε μέτρα, όπως η ενεργοποίηση της γραμμής δημότη (15371), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όλοι για παροχή κάθε είδους βοήθειας σε άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην απρόσκοπτη λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο) που εξυπηρετούν πλέον κατ’ οίκον τους ωφελούμενους.

Ταυτόχρονα, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Δήμου είναι σε ετοιμότητα για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, στους πολίτες που το χρειάζονται, αφού η καραντίνα και ο αυστηρός εγκλεισμός είναι πολύ δύσκολος και η διατήρηση της ψυχικής υγείας όλων, αυτές τις ημέρες της αναγκαστικής απομόνωσης είναι πάρα πολύ σημαντική.  

Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου μας συνεχίζεται κανονικά η συνταγογράφηση, αλλά και εκτέλεση συνταγών και η διανομή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ενώ αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να βγαίνουν οι πολίτες έξω ακόμα και για τα ψώνια τους, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσής τους, αλλά και υποστήριξης της τοπικής αγοράς, έχουμε αναρτήσει τα καταστήματα που εξυπηρετούν με delivery στην ιστοσελίδα του Δήμου μας. 

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της πόλης αξιοποιώντας την τεχνολογία οργανώθηκε διαδικτυακά και συνεχίζει τα μαθήματα εξ αποστάσεως από τους εθελοντές καθηγητές προς όλους τους μαθητές και μαθήτριες, σε συνολικά 13 τμήματα, δηλαδή 103 μαθητές και μαθήτριες!

Οι δομές προσχολικής αγωγής, το ΚΔΑΠ, το Ωδείο μας και ο τομέας χορού διατηρούν την επαφή με τους μικρούς μας συμπολίτες μέσω διαδικτύου, τροφοδοτώντας τους με δημιουργικές προτάσεις και ευκαιρίες ψυχαγωγίας.

Στην πόλη μας από την έναρξη της απαγόρευσης των μετακινήσεων, κανένα αδέσποτο ζώο δεν έμεινε πεινασμένο και χωρίς φροντίδα. Η ανταπόκρισή μας στις οδηγίες του Υπουργείου ήταν άμεση και έτσι εκτός από την ξηρά τροφή που δίνεται σε 25 εθελοντές κάθε μήνα για τη σίτιση αδέσποτων (γατών κυρίως) στα περισσότερα σημεία της πόλης, δόθηκαν και άλλες τόσες βεβαιώσεις σίτισης σε φιλόζωους πολίτες που φροντίζουν με τις δικές τους δυνάμεις τα αδέσποτα της γειτονιάς τους. 

Στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι και θα είναι παρών, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και προστατεύοντας την υγεία της πόλης. Στηρίζουμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας και τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας της πόλης μας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της αποστολής τους.

Έχοντας μπροστά μας την περίοδο του Πάσχα, που φέτος θα το ζήσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο, θα ήθελα να προτρέψω όλες και όλους να ζήσουμε αυτές τις μέρες εμπνεόμενοι από το βαθύτερο πνεύμα της μεγάλης γιορτής και να δώσουμε υπόσταση στις αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της αγάπης για τον κάθε πλησίον.

Ας τηρήσουμε αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα για να μείνουμε υγιείς και να μπορέσουμε να γιορτάζουμε μελλοντικά και το Πάσχα και όλες τις άλλες γιορτές χωρίς την απώλεια αγαπημένων προσώπων”.