INTERVIEWS

Μαρία Τσέλιου: “Η δυνατότητα ανάπτυξης υπάρχει και η έκταση της βρίσκεται καθαρά στα δικά μας χέρια”

Η υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Νότιο Τομέα εξηγεί στο NouPou το λόγο που κατεβαίνει στις εκλογές και γιατί ζητάει τη ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών της.

Είστε υποψήφια βουλευτής στα Νότια. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας, έναν σταυρό;

Η θέληση μου για προσφορά πέρα από το προσωπικό μου συμφέρον, Η ανάγκη που υπάρχει στην χώρα μας για την επιβολή αξιοκρατίας και την διόρθωση των κακώς κειμένων της μεταπολίτευσης είναι οι κύριοι λόγοι που πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει να επιλέξουμε νέους ανθρώπους με ήθος που έχουν δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία σε θέσεις ευθύνης.

Γιατί ασχολείστε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; 

Οι κοινωνικές μου ικανότητες, ο τρόπος που πάντα ήθελα να βοηθάω τους άλλους ειδικά αυτούς που ήταν πιο αδύναμοι, με έσπρωξαν στο να γραφτώ στην ΠΑΣΠ από τον πρώτο μου χρόνο στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην συνέχεια για τους ίδιους λόγους δραστηριοποιήθηκα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκα για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος στα 24 μου χρόνια και θα υπηρετήσω την τρίτη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου από το Σεπτέμβριο.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; 

Είναι ιστορικό γεγονός ότι πάντα μετά από μία μεγάλη οικονομική κρίση επέρχεται οικονομική άνοδος, η οποία πάντα οδηγεί μακροχρόνια σε νέα υψηλά ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας. Ο παραπάνω κανόνας φυσικά δεν ισχύει σε ειδικές συνθήκες πολεμικών συρράξεων, τεράστιων φυσικών καταστροφών, ή ειδικών οικονομιών τύπου Σοβιετικής Ένωσης και Β. Κορέας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολα αντιληπτό αν παρατηρήσουμε τις ασφυκτικές συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζούσε η μετεμφυλιακή Ελλάδα και πως αυτή η γενιά κατόρθωσε να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη ξεκινώντας από πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που ζούμε εμείς σήμερα, αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις των άλλων χωρών που βγήκαν νωρίτερα από εμάς από προγράμματα στήριξης. Για μένα είναι δεδομένο λοιπόν ότι η δυνατότητα ανάπτυξης υπάρχει και η έκταση της βρίσκεται καθαρά στα δικά μας χέρια. Δεν θα συμβεί από την μία μέρα στην άλλη και θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια από όλους, όμως σε αυτές τις εκλογές έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην ξαναζήσουν την οικονομική ασφυξία που ζήσαμε εμείς αυτά τα χρόνια.

Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Η οικονομική ανάπτυξη έχει πάντα δύο εξίσου σημαντικά σκέλη. Το ένα είναι το σκέλος της ψυχολογίας και της σταθερότητας των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Με συνθήκες σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης μαζί με τις μεγάλες επενδύσεις, ακόμα και οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης θα αποφασίσουν πιο εύκολα να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε μία καινούρια επαγγελματική δραστηριότητα ή στο χτίσιμο π.χ. ενός καινούριου σπιτιού.  Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί το τεράστιο πισωγύρισμα το οποίο ζήσαμε στην Ελλάδα το 2015 με τους καταστροφικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Α. Τσίπρα. Την στιγμή που ήμασταν κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο οι καταστροφικοί χειρισμοί της κυβέρνησης μας φόρτωσαν ένα τρίτο, με επαχθέστερους όρους, το οποίο σκλαβώνει στην επίτευξη εξοντωτικών οικονομικών πλεονασμάτων ακόμα και τις γενιές των Ελλήνων που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας. Το δεύτερο σκέλος που ευνοεί την ανάπτυξη έχει να κάνει με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την παροχή οικονομικών κινήτρων και το σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα παραδοσιακά υστερεί σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες και είναι ένα σημείο στο οποίο όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές πρέπει να κάνει πολύ δουλειά.

Πως βλέπετε σήμερα τα Νότια της Αθήνας και πως θα θέλατε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Σήμερα βλέπω τις τοπικές κοινωνίες ακόμα μουδιασμένες από την κρίση, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες και χωρίς ευκαιρίες για την νέα γενιά. Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα ήθελα να βλέπω όλους τους πολίτες, είτε μιλάμε για την χτυπημένη αστική τάξη του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου, είτε τις εργατικές περιοχές του Ταύρου και της Καισαριανής, να χαμογελάνε περισσότερο, να μπορούν να εξασφαλίσουν πιο εύκολα στα παιδιά τους ευκαιρίες για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση και να αισθάνονται ότι ζουν σε μία κοινωνία που τους ανταποδίδει στο μέγιστο τους φόρους που πληρώνουν.

Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στα Νότια θα επιθυμείτε να το αλλάξετε;

Όχι μόνο στα νότια της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Για μένα πρώτη προτεραιότητα θεωρώ ότι είναι η δημιουργία συνθηκών καλυτέρευσης της ζωής των απλών πολιτών είτε μιλάμε για χώρους αναψυχής και την πρόσβαση στις παραλίες, είτε μιλάμε για ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης, είτε μιλάμε για υπηρεσίες υγείας και παιδείας.

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται;

Αν υλοποιηθεί με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν θα είναι πραγματικά ένα έργο που θα αναβαθμίσει όλη την Νότια Αττική. Θα προσφέρει μεγάλους χώρους πρασίνου, που θα συντηρούνται από τον επενδυτή, ελεύθερη πρόσβαση σε μία περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη παραλιακή περιοχή, χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλά άλλα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.  Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πόσο αντιαναπτυξιακή φιλοσοφία έχει. Το έργο πέρασε πραγματικά από χίλια κύματα με την αυθαίρετη δημιουργία αρχαιολογικών χώρων, και τα αμέτρητα αναχώματα που δημιουργούσαν στην επένδυση τα υπουργεία που ήταν υπεύθυνα για την αδειοδότηση του έργου. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσφέρω όσο περνάει από το χέρι μου.

Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά. 

Μία μεγάλη επένδυση, αυτή της αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου έχει ξεκινήσει ήδη και αυτή μετά από σημαντικές καθυστερήσεις. Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες και με την σωστή βοήθεια από την πολιτεία η περιοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλο επενδύσεων. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε βοηθάει στην καθημερινότητα των πολιτών, από την προσφορά διευκολύνσεων σε οικογένειες με μικρά παιδιά, μέχρι την διαχείριση των απορριμμάτων και την ενθάρρυνση δημιουργίας μικρομεσσαίων επιχειρήσεων πρέπει όλα να είναι ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων μας για την περιοχή αυτή.

Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει. Θα υπάρξει συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους;

Σαν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης έχω πολύ καλή εικόνα του πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Δήμων με την κεντρική κυβέρνηση για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πιστεύω ότι έχω την δυνατότητα να βοηθήσω σημαντικά σε αυτό τον τομέα, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις.

Συναντάτε στο δρόμο ένα νέο άνθρωπο και έχετε ένα λεπτό για να του συστηθείτε. Ποιες λέξεις του λέτε για να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα για εσάς;

Είμαι η Μαρία, προέρχομαι από τις ίδιες γειτονιές με εσάς και θέλω να μου δώσετε την ευκαιρία να βελτιώσω όλα αυτά που σαν απλούς πολίτες μας δυσκολεύουν και απορούμε γιατί οι απλές λύσεις που υπάρχουν δεν εφαρμόζονται.

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως θα καταφέρετε να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνης τους;

Η εμπιστοσύνη του λαού προς τους πολιτικούς κερδίζεται όταν νιώθει ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο. Όταν έμπρακτα βλέπει  ότι μόλις συμβεί κάτι δυσάρεστο σε αυτόν ή στην οικογένεια του η πολιτεία θα είναι εκεί να τον βοηθήσει και όχι να του δημιουργήσει επιπρόσθετες   δυσκολίες. Για να συμβούν αυτά χρειάζονται πολιτικοί με διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο που θα βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα σε δεύτερη μοίρα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι μία από τις χαμένες ευκαιρίες της κρίσης ήταν και η δημιουργία θεσμών που θα προωθούσαν την αξιοκρατία σε όσο το δυνατόν περισσότερες κρατικές λειτουργίες. Αντί αυτού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το βόλεμα των ημετέρων και το νεποτισμό σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα το κράτος να κάνει βήματα πίσω την τελευταία τετραετία και σε αυτόν τον τομέα.

Τι απολαμβάνετε περισσότερα στα νότια;

Το κλίμα, τους ζεστούς ανθρώπους,, τις περιοχές που κρατάνε ακόμη το στοιχείο της γειτονιάς.

Έχετε κάποια αγαπημένη διαδρομή στα νότια;

Έχοντας ζήσει όλα μου τα χρόνια στην περιοχή του Μοσχάτου, οι αγαπημένες μου διαδρομές συνδέονται με τους σταθμούς της ζωής μου, τις όμορφες στιγμές με τους φίλους μου όπως και τις βόλτες δίπλα στην παραλία με το ποδήλατο.