INTERVIEWS

Μαρίνα Κουταρέλλη, η γυναίκα πίσω από το «Spetses mini marathon» και το «Spetsathlon».

Ένα μήνα πριν το Spetsathlon η Μαρίνα Κουταρέλλη μας μιλάει για τα δύο events που άλλαξαν το dna του νησιού και η φήμη τους έφτασε μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα μαζί με την Μαρίνα στο νησί του Αργοσαρωνικού, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το Spetsathlon. Το όνειρο της να επιμηκύνει τη τουριστική περίοδο με δύο αθλητικά events ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εγώ είχα την χαρά να ζήσω από τη γέννηση τους αυτά τα κορυφαία events από εκείνο το βροχερό Οκτώβριο του 2011 που έγινε η εκκίνηση.

Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για το 7ο Spetsathlon όπου θα γίνει στις 10-12 Μαΐου. Φέτος, τι καινούργιο να περιμένουμε;

Είμαι χαρούμενη γιατί το Spetsathlon, το δεύτερο event που ξεκινήσαμε μετά το Spetses mini marathon, έχει πάρει το δρόμο του κι έχει γίνει θεσμός. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί αγώνες τριάθλου στη χώρα μας ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει κι επιστρέφει. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους ερασιτέχνες αθλητές επειδή αντιλαμβανόμαστε πως το τρίαθλο είναι κάτι πολύ δύσκολο να το ολοκληρώσει κάποιος μόνος του, συνδυάζει κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο το ένα μετά το άλλο, σε δύο διαδρομές στην μικρή (spread) και τη μεγάλη (endurance).

Φέτος κρατήσαμε τις διαδρομές, αλλά έχουμε εμπλουτίσει το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών με δύο events που απευθύνονται και σε ένα ερασιτεχνικό κοινό. Το ένα event θα είναι yoga στην παραλία του Αγίου Μάμα την ώρα που δύει ο ήλιος και το δεύτερο θα είναι ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων. Θα υπάρχει χρονομέτρηση για τον αγώνα, αλλά θα μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι απλά θέλουν να περπατήσουν την συγκεκριμένη απόσταση. Κυρίως γιατί γίνεται για καλό σκοπό: όλα τα έσοδα αυτού του αγώνα θα πάνε σε μια ΜΚΟ που έχω συνιδρύσει το Charity 4Sports. Είναι η μόνη ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον αθλητισμό με σκοπό να ενισχύσουμε τους νέους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που έχουν στόχο να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το Spetsathlon ήταν από τους πρώτους αγώνες τριάθλου εκτός Αθήνας.

Ναι σωστά. Το τρίαθλο είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά εμείς έχουμε ως motto «νίκη είναι η συμμετοχή» και το τηρούμε από τους πρώτους μας αγώνες. Από την αρχή θέσαμε κανόνες που επέτρεπαν στις ομάδες την σκυταλοδρομία, επιπλέον φτιάξαμε κι άλλες ηλικιακές κατηγορίες με αποτέλεσμα πολλοί να δοκίμασαν στις Σπέτσες το πρώτο τους τρίαθλο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να μην είναι τόσο επιβλητικό και τόσο αγχωτικό το άθλημα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως γνώριζαν τη διοργάνωση από τον Spetses mini marathon, όπου έχουμε φανατικό κοινό και τους ήταν γνώριμο το μέρος. Έχουμε πολλές περιπτώσεις συμμετεχόντων όπου την πρώτη χρονιά ήταν σε ομάδα και έπειτα άρχισαν δειλά- δειλά να κάνουν μόνοι τους και τα τρία αθλήματα. Επίσης, πολλοί φτιάχνουν ομάδα για συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα υπάρχει ένα διαβητικός που τρέχει κάθε χρόνο με σκοπό να δείξει πως οι διαβητικοί μπορούν να ξεκολλήσουν από τον καναπέ. Φέτος, θα κάνουμε κι ένα νέο παιχνίδι με συγκεκριμένη ομάδα που αν φωτογραφηθείς μαζί της γράφοντας συγκεκριμένα hashtags εμείς δεσμευόμαστε να δώσουμε 1 ευρώ στο Σωματείο Ανεμώνη. Προσπαθούμε σε ότι κάνουμε να υπάρχει κοινωνικό αντίκτυπο.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τους δύο αθλητικούς θεσμούς;

Θέλαμε πολύ να αγαπηθεί από την τοπική κοινωνία και ευτυχώς συνέβη, το στοίχημα το πετύχαμε. Κάθε φορά που έρχομαι στις Σπέτσες νιώθω σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου. Το γεγονός που έχουμε τόσους πολλούς εθελοντές είναι πολύ ωραίο. Μάλιστα, για να γίνουν εθελοντές σε μας πολλές φορές σημαίνει πως χάνουν μεροκάματο. Επειδή το νησί βουλιάζει όταν γίνεται το Spetses mini marathon και το Spetsathlon θα μπορούσαν να κάνουν επιπλέον μεροκάματο, όμως προτιμάνε να κάνουν εθελοντισμό και αυτό είναι πολύ τιμητικό.

Επίσης, δε νομίζω πως υπάρχει άλλο νησί με τόση μεγάλη αθλητική κουλτούρα. Υπάρχουν κάτοικοι  που ξεκίνησαν να τρέχουν το 5αρι, μετά το 10άρι και τώρα να συμμετέχουν στο τρίαθλο. Μάλιστα, χορηγούμε δύο Σπετσιώτες αθλητές που θα λάβουν μέρος στο Half Iron Man στη Costa Navarino. Τα παιδιά στο νησί έχουν δει να έρχονται Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Όλα αυτά συνθέτουν στα παιδιά εικόνες που για μένα είναι η κληρονομιά μου σ’ αυτόν τον τόπο.

Τα δύο αθλητικά events αρχικά ξεκίνησαν για να επιμηκύνουν τη τουριστική σεζόν και τελικά έχουν διαδοθεί μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αν μπεις στο Booking δωμάτια για τον 15 Αυγούστο και την Αρμάτα υπάρχουν. Για το Spetsathlon και το Spetses Mini Marathon δεν υπάρχουν. Άρα μιλάμε για δύο sold out Σαββατοκύριακα. Ο κόσμος που έρχεται στην Αρμάτα για το συγκεκριμένο βράδυ και μπορεί κιόλας να μη διανυκτερεύσει. Ο κόσμος των δικών μας events έρχεται αποκλειστικά για αυτό και μένει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Οι Σπέτσες έχουν διαφημιστεί σε όλο τον πλανήτη. Πέρυσι μια φωτογραφία που τράβηξε η Κατερίνα Κατόπη στο Spetses mini Marathon αναδημοσιεύθηκε από το Travel& Leisure στο Instagram που έχει 4 εκατομμύρια followers. Αυτή η φωτογραφία είναι από μόνη της μια κινητή διαφήμιση που δεν πληρώνεται με τίποτα. Επίσης, η Bo Derek έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο και συμμετέχει στους αγώνες.

Φώτο: Κώστας Σπάθης

Η επιθυμία μας ήταν να κάνουμε events και όχι αγώνες. Πριν από εμάς δεν υπήρχε όλο αυτό. Είτε τα events ήταν πολύ ερασιτεχνικά, είτε απευθύνονταν σε hard core αγώνες.  Δώσαμε μεγάλη έμφαση στις συνθήκες των αγώνων, όπως να υπάρχει ιατρική κάλυψη –έχουμε ειδικά containers που είναι σαν μικρά νοσοκομεία-, ναυαγοσώστες προκειμένου οι αγώνες να διεξάγονται με πλήρη ασφάλεια. Μάλιστα, οι επαγγελματίες αθλητές συμμετέχουν κανονικά στους αγώνες με τους ερασιτέχνες και περιμένουν με χαρά μέχρι το τέλος του κάθε αγώνα να εμψυχώσουν και να χαιρετήσουν τον κόσμο που τερματίζει.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το Spetsathlon που σε έχει εκπλήξει ευχάριστα;

Πέρυσι μια κοπέλα, η Κατερίνα δεν είχε κάνει ποτέ τρίαθλο στη ζωή της και έβαλε στόχο να συμμετάσχει στο Spetsathlon. Μάλιστα, άνοιξε λογαριασμό στο Instagram και ανέβαζε φωτογραφίες από την καθημερινή της προπόνηση.  Εγώ που είχα παρακολουθήσει όλη την πορεία της συγκινήθηκα πάρα πολύ όταν τερμάτισε. Για μένα ο άθλος της Κατερίνας είναι παραπάνω από το τερματισμό του επαγγελματία αθλητή. Εφόσον μπορούσα να εμπνεύσω έναν άνθρωπο εμένα μου αρκεί.

Το φετινό χειμώνα ξεκίνησες κι εσύ να προπονείσαι στην κολύμβηση. Πως το πήρες απόφαση;

Δεν ξέρω τι γύρισε στο κεφάλι μου, αλλά ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο κολύμβηση. Έχω μια αρχή: θεωρώ πως ο διοργανωτής είναι λάθος  να συμμετέχει στους αγώνες για πολλούς λόγους.  Όμως, πέρυσι ήθελα πολύ να βοηθήσω τον κολυμβητικό αγώνα του Charity 4sports όπου  ήταν μια μικρή διαδρομή γύρω από τις Σπέτσες. Έτσι έβαλα στόχο να μπω σε μια ομάδα σκυταλοδρομίας μαζί με το Γιάννη Δρυμονάκο και το Χρήστο Μποφίλιο. Δεν το ολοκληρώσαμε γιατί ήμουν εντελώς απροπόνητη, όμως αυτό μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω κολύμβηση. Εδώ κι 7 μήνες προπονούμαι στο ΟΑΚΑ. Θέλω να σου πω πως όλοι στοιχημάτιζαν πως δεν θα αντέξω για πολύ το κρύο.

Μάλιστα, ο ένας από τους προπονητές μου ο Δημήτρης Κουλούρης (ο άλλος είναι ο Γιάννης Δρυμονάκος) μου παραδέχτηκε πολύ αργότερα ότι στην αρχή πίστευε ότι θα αντέξω μόνο ένα μήνα. Με κρύο, βροχή και χιόνι πήγαινα κανονικά στις προπονήσεις μου. Είμαι πολύ πειθαρχημένη και όταν βάζω στόχους τους πετυχαίνω πάντα. Προσωπικά το φετινό χειμώνα παρόλο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πειθάρχησα στο πρόγραμμα των προπονήσεων μου και πέρασα πολύ όμορφα. Επόμενος στόχος είναι να κολυμπήσω σ΄ ένα αγώνα στο εξωτερικό και είναι η πρώτη φορά που το αποκαλύπτω δημόσια. Θα συμμετάσχω σε έναν κολυμβητικό αγώνα, ανήμερα των γενεθλίων μου (22/06) στην Ιταλία. Είναι συμβολικά τα φετινά μου γενέθλια κι είπα να δηλώσω συμμετοχή στον αγώνα. Οπότε προετοιμάζομαι για αυτό. Δεν το έχω ανακοινώσει, αλλά μου είχες κάνει την πρώτη μου συνέντευξη, καθώς και στους περισσότερους αθλητές μου που τώρα είναι πρωταθλητές και πιστεύω  πολύ στη θετική σου διάθεση.

Αλήθεια, τι έχεις μάθει από την συναναστροφή σου με τους αθλητές;

Την πειθαρχία και τη σεμνότητα. Οι αθλητές προετοιμάζονται σε όλους τους την ζωή για κάτι εφήμερο. Μπορεί να προετοιμάζονται ολόκληρο  χρόνο για ένα αγώνα που θα κρατήσει μόλις 2 λεπτά. Μου πήρε χρόνο για να κατανοήσω την συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ζούνε με τρομερή πειθαρχία έχοντας θυσιάσει την παιδική και εφηβική τους ηλικία. Επίσης, είναι πολλοί άξιοι οι γονείς που έχουν παιδιά πρωταθλητές.

Έχουμε καλούς αθλητές στην Ελλάδα;

Ναι! Εμείς ως Charity 4Sports προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο νέους. Μάλιστα, είμαστε οι πρώτοι που στηρίξαμε χορηγικά τον Απόστολο Χρήστου, ο οποίος  αυτή την στιγμή είναι ο μόνος κολυμβητής που έχει πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δίνουμε στα νέα παιδιά και επικοινωνιακή προβολή για να τους βοηθήσουμε γιατί όλοι αγαπάμε τους πρωταθλητές αλλά κι αυτοί από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν.

Από την πρώτη χρονιά του Spetses mini marathon είχες και παραθλητές.

Ήμασταν ο πρώτος αγώνας που τους έδωσε βήμα. Πάντα ήθελα να βγαίνουν προς τα έξω οι αθλητές και παραθλητές για να εμπνεύσουν τον κόσμο μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το Spetsathlon του 2015 όπου συμμετείχε για πρώτη φορά ο Νίκος Παπαγγελής. Ένα 16χρονο αγόρι, όπου έλαβε μέρος στο τρίαθλο 6 μήνες μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του. Άκουγα τη βουή του κόσμου που τον χειροκροτούσε. Η εικόνα του τερματισμού του θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Κάνοντας μια αναδρομή, όταν ξεκινούσες τα συγκεκριμένα events, περίμενες ότι θα εξελιχθούν έτσι; 

Αποφεύγω πριν τις διοργανώσεις τις βαρύγδουπες κουβέντες παρόλο που επικοινωνιακά αυτό είναι περίεργο. Άρα θα σου απαντήσω ναι και όχι. «Ναι» γιατί δούλεψα πολύ για αυτή την επιτυχία και εκεί ήθελα να φτάσω. Αυτή η επιτυχία αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, όπου με συναντάνε και μου λένε «είστε η κυρία Spetses mini marathon»; Επίσης, μου λένε πολύ συχνά το motto μας «νίκη είναι η συμμετοχή» που αυτό ομολογώ δεν το περίμενα. Όπως δεν περίμενα την αλλαγή στο dna του νησιού.  Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Όμως, όλο αυτό που βλέπετε είναι η δύναμη της ομάδας. Αποτελείται από τον πυρήνα που είναι το γραφείο μου και έχω μια καταπληκτική ομάδα που δουλεύουμε όλο το χρόνο πάνω στα συγκεκριμένα projects, είναι το νησί που ζούνε για τα events, οι αθλητές όπου με έχουν αγκαλιάσει και προσωπικά και φυσικά οι συμμετέχοντες που επιστρέφουν κάθε χρόνο.  Η επιτυχία ήρθε γιατί αυτοί οι κύκλοι συνευρέθηκαν και ακολούθησαν τις ίδιες αξίες.

Χτες το βράδυ προσθέσατε επιπλέον τρία βραβεία.

Παίρνουμε το χρυσό βραβείο του αθλητικού τουρισμού κάθε χρόνο. Η αλήθεια είναι πως έχουμε κάνει σχολείο πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Κάνουμε πρωτοποριακά πράγματα στα events και μετά αντιγράφονται. Κάποιες φορές καλά, κάποιες όχι.

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας