INTERVIEWS

Μάριος Καπότσης: Ο νότιος πίσω από το Vespr, το dating app που λειτουργεί μόνο το βράδυ

Στην εποχή του social distancing, το social dating γίνεται must. Ο πολίστας Μάριος Καπότσης είχε την ιδέα πολύ πριν υποψιαστούμε ότι κάποτε θα μπορούμε να βγαίνουμε ραντεβού μόνο online.

«Μέχρι να μας χωρίσει η αυγή». Στο Vespr, όπως ξεκάθαρα υποδηλώνει το motto του, όλα συμβαίνουν το βράδυ. Και όλα διαγράφονται το πρωί. Μηνύματα, likes και matches σβήνονται για πάντα. Το μόνο που μένει είναι οι 5 Vesprs: οι 5 αγαπημένες σου γνωριμίες.

Key element: Στο Vespr δεν μπορείς να ψάξεις για ένα προφίλ. Μπορείς να βάλεις φίλτρα για να επηρεάσεις τα προφίλ που βλέπεις στο χρονολόγιό σου ανάλογα με το φύλο, την απόσταση ή την ηλικία, αλλά δεν μπορείς να αναζητήσεις συγκεκριμένα άτομα.

Η ομολογουμένως ιντριγκαδόρικη ιδέα του Vespr (δηλαδή «εσπερινός», από το λατινικό Vesper) γεννήθηκε στο μυαλό του Μάριου Καπότση πριν από δύο περίπου χρόνια. Είναι το πρώτο ελληνικό app που λειτουργεί από τη Δύση έως την Ανατολή κάθε ημέρας. Και, αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, πρόκειται για την τέλεια προσομοίωση μιας απροσδόκητης βραδινής γνωριμίας: Βγαίνεις σε ένα τυχαίο μπαρ, γνωρίζεις κάποιον με τον οποίο νιώθεις πως «κολλάτε». Πρέπει όμως να ανταλλάξετε τηλέφωνα αν θέλετε να τα ξαναπείτε. Διαφορετικά, το πρωί θα είστε και πάλι δυο άγνωστοι και οι πιθανότητες να ξανασυναντηθείτε θα είναι ελάχιστες.

Ο 29χρονος πολίστας της Εθνικής, που φέτος έπαιζε στη Στεάουα Βουκουρεστίου, βρίσκεται αυτές τις εβδομάδες στην Ελλάδα και περνά την καραντίνα στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη. Στην τηλεφωνική μας -όπως ορίζουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας- συνέντευξη, μας μίλησε για όσα του λείπουν περισσότερο αυτές τις περίεργες ομολογουμένως μέρες, για το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πρέπει να μπει για ακόμα έναν χρόνο σε αναμονή, αλλά και για το Vespr, την εφαρμογή που ο ίδιος δημιούργησε πριν από μερικούς μήνες και σήμερα μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

https://www.instagram.com/p/BuGYnsuAVw-/

Τι ακριβώς είναι το Vespr;
Το Vespr είναι ένα social dating app που ξεκινά τη λειτουργία του κάθε βράδυ, μόλις ο ήλιος δύει. Είναι ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και, με την ανατολή του ήλιου το επόμενο πρωί, όλα χάνονται. Ό,τι γίνεται το βράδυ, μένει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες που κάναμε, τα stories που ανεβάσαμε ή τα matches -δηλαδή τα προφίλ άλλων χρηστών με τα οποία είχαμε interaction κατά τη διάρκεια της βραδιάς- σβήνονται. Τα μόνα που διατηρούνται είναι οι πληροφορίες και η φωτογραφία του προφίλ μας, όπως και οι πέντε Vesprs – δηλαδή οι πέντε «φίλοι» μας.

Μπορώ δηλαδή να έχω μόνο πέντε φίλους;
Ναι, ακριβώς. Πρώτα από όλα, να ξεκαθαρίσω ότι στο Vespr δεν μπορείς να κάνεις αναζήτηση με βάση το όνομα ενός χρήστη. Μπορείς να κάνεις αναζήτηση με βάση κριτήρια όπως η ηλικία, η απόσταση, το φύλο και τα ενδιαφέροντα κάποιου. Και η εφαρμογή σού εμφανίζει όλα τα προφίλ που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Οπότε, αν έχουμε μιλήσει ένα βράδυ και δεν με έχεις βάλει μέσα στους πέντε Vesprs σου, δεν μπορείς να με ξαναβρείς απλώς πληκτρολογώντας το όνομά μου. Κι αν έχεις ήδη πέντε Vesprs, για να αποκτήσεις έναν καινούριο πρέπει πρώτα να διαγράψεις έναν.

Πώς σου ήρθε η ιδέα;
Ως αθλητής, πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι, κάποια στιγμή που θα αναγκαστώ να αφήσω τον πρωταθλητισμό, θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό. Είχα γράψει λοιπόν σε ένα χαρτί μερικές ιδέες. Μία από αυτές ήταν και το Vespr. Στην ουσία, ήθελα να δημιουργήσω ένα social application το οποίο θα λειτουργούσε μόνο τη νύχτα. Το dating κομμάτι, για να είμαι ειλικρινής, προέκυψε μετά. Στην πορεία, από τις έρευνες που κάναμε, είδαμε ότι ίσως ήταν καλύτερα δώσουμε έμφαση στο dating. Είναι πάντως μια εφαρμογή που συνδυάζει το social με το dating και έχει χαρακτηριστικά από τρεις κολοσσούς των social apps: Από το Instagram, με την έννοια ότι χτίζεις ένα προσωπικό προφίλ, από το Snapchat γιατί ανεβάζεις stories που μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται, και από το Tinder καθώς η έμφαση δίνεται στο dating. Μάλιστα, ετοιμάζουμε ήδη -και μέσα στο καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμη- την επόμενη έκδοση του Vespr, που θα πάει το application ένα μεγάλο βήμα παρακάτω.

Πώς φτάνει κανείς από την ιδέα ενός app στην υλοποίησή του: Ποια είναι η διαδικασία;
Η ιδέα ήταν δική μου αλλά στην υλοποίηση πρέπει να παραδεχθώ ότι ήμουν πολύ τυχερός γιατί πέτυχα τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή στιγμή. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος του αθλητισμού, που δεν είχε καμία σχέση με αυτά. Ούτε κώδικες ξέρω να γράφω, ούτε από software development γνωρίζω. Βρέθηκε όμως η εταιρία, η οποία πίστεψε στην ιδέα και την πήρε από το χεράκι και την έκανε πραγματικότητα. Αυτή η εταιρία δεν είναι πια μέσα στο app, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να τους αναφέρω γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η εφαρμογή. Το όνομά της είναι Quintessential. Μαζί βρήκαμε και μία δεύτερη εταιρεία υλοποίησης λογισμικού, τη UBITECH, που επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση, αφού ήταν αυτοί που έβαλαν τα χρήματα, έχοντας τον ρόλο του επενδυτή στην προκειμένη περίπτωση. Τους άρεσε πολύ η ιδέα, πίστεψαν σε αυτή και επένδυσαν πολλά χρήματα, ώστε να γίνει πράξη. Τέλος, πρέπει να πω πως μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του app οφείλεται στην προσπάθεια του Κυριάκου Ποντικέα, συναθλητή μου χρόνια στον Ολυμπιακό, στη Βουλιαγμένη και στην Εθνική ομάδα, αλλά και αδερφικού μου φίλου.

Τι εννοείς όταν λες ότι βρήκες τους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή; Πώς ακριβώς έγινε η γνωριμία σας;
Ήταν καθαρά θέμα τύχης. Ρώτησα κάτι φίλους μου αν ξέρουν κάποιον που να ασχολείται με apps και εκείνοι με παρέπεμψαν στον Αλέξανδρο Δασκαλάκη, που επίσης έπαιζε παλιά πόλο. Δεν τον ήξερα προσωπικά, αλλά τον είχα ακούσει σαν όνομα μέσα στον χώρο. Τον πήρα λοιπόν τηλέφωνο χωρίς να τον ξέρω και, όπως αποδείχθηκε, με ήξερε κι εκείνος σαν όνομα, λόγω του πόλο. Βρεθήκαμε από κοντά, του είπα τις ιδέες μου και κάναμε μια συζήτηση. Τρεις με τέσσερις μήνες αργότερα, εκείνος έφτιαξε την Quintessential και μου πρότεινε να κάνουμε μαζί το Vespr. Βρήκαμε και τους επενδυτές και, κάπως έτσι, το app έγινε πραγματικότητα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία – αλλά και στη συνέχεια -υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που στήριξαν το app και βοήθησαν πολύ στην επιτυχία του, όπως για παράδειγμα ο Μανώλης Σολανάκης, ο Δημήτρης Καλαπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Καπετανάκης. Δεν θέλω να αναφέρω άλλα ονόματα γιατί σίγουρα θα ξεχάσω ή θα αδικήσω κάποιον. Είναι τόσοι πολλοί που δεν μπορούμε να τους γράψουμε όλους. Υπήρξαν όμως άνθρωποι που αγκάλιασαν την προσπάθεια σαν να ήταν δική τους.

Πόσο καιρό διήρκεσε η υλοποίηση;
Η υλοποίηση κράτησε περίπου 6 με 7 μήνες, και ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Επειδή όμως από μικρός κάνω πρωταθλητισμό και έχω μάθει να θέτω στόχους, μέσα από τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας έβλεπα κάθε φορά μπροστά μου έναν καινούριο στόχο. Αυτό που έμαθα είναι πως δεν είναι εύκολο να φτιάξεις μια εφαρμογή που θα ανταποκρίνεται τεχνικά σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις, που δεν θα «πέφτει» για παράδειγμα όταν μπαίνουν μέσα πολλοί χρήστες. Όταν τελικά τον Ιούνιο  κάναμε το λανσάρισμα και, μέσω μιας μεγάλης marketing καμπάνιας, έβλεπα να το μαθαίνει ο κόσμος, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήμασταν χορηγοί στα Mad Awards, στο act της Καίτης Γαρμπή, με 15 λεπτά συνολικό τηλεοπτικό χρόνο, και μου φαινόταν απίστευτο ότι πριν από μερικούς μήνες αυτή η εφαρμογή ήταν μόνο στο μυαλό μου. Έβλεπα το Vespr δίπλα σε μεγάλους χορηγούς, σε brands όπως η Coca Cola, και μου φαινόταν σαν όνειρο!

Τι σημαίνει ένα dating app σήμερα; Τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό;
Όλα είναι στο χέρι των χρηστών. Το πού θα καταλήξει μια γνωριμία έχει να κάνει με το πώς θα το χειριστούν οι χρήστες. Προσωπικά, ξέρω ζευγάρια που έχουν γνωριστεί μέσω dating  apps. Σαν Μάριος, πάντως, πρέπει να παραδεχθώ ότι στην αρχή δεν το πίστευα πολύ. Πίστευα περισσότερο στο «face to face». Αλλά η εποχή, η κοινωνία και οι ανάγκες αλλάζουν. Το online dating έχει μπει στη ζωή όλων μας. Τα dating apps δεν είναι πια ταμπού. Πρέπει να τονίσω όμως ότι το Vespr χτίστηκε από την αρχή με προτεραιότητα την ασφάλεια των χρηστών. Να νιώθουν οι users σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κλαπούν τα προσωπικά τους δεδομένα, να νιώθουν καλά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει ακόμα και ειδική ομάδα διαχείρισης,  που κατεβάζει fake profiles ή profiles που κάνουν ανάρμοστες δημοσιεύσεις. Θέλουμε στο Vespr όλοι οι χρήστες να νιώθουν άνετοι και ασφαλείς.

Αυτές τις εβδομάδες είδατε αύξηση στα νούμερά σας λόγω καραντίνας;
Έχουν σπάσει τα κοντέρ! Μετά το μεγάλο boost που είχε γίνει με το πολύ δυνατό marketing  που είχαμε κάνει στο λανσάρισμα το περασμένο καλοκαίρι, τα νούμερα έχουν και πάλι αυξηθεί πάρα πολύ.

Εσύ προσωπικά το χρησιμοποιείς;
Ναι, το χρησιμοποιώ, για να βλέπω τι γίνεται ως χρήστης. Έχω κανονικό προφίλ, με το όνομά μου, οπότε θεωρητικά, μπορεί κάποιος να με βρει. Όμως, όπως είπαμε και νωρίτερα, στο Vespr δεν υπάρχει αναζήτηση με βάση το όνομα.

Ποιο θα ήταν το κατάλληλο μέρος στα νότια για το πρώτο ραντεβού γα ένα ζευγάρι που έχει μόλις γνωριστεί στο Vespr;
Δεν θα σου πω μόνο ένα μέρος, θα σου πω τρία που αγαπώ εξίσου. Πρώτο είναι το Island, ένα μαγαζί που θεωρώ ξεχωριστό. Μάλιστα εκεί κάναμε το μεγάλο πάρτι του Vespr για το λανσάρισμα. Δεύτερο μέρος, για περπάτημα, θα έλεγα κοντά στο σπίτι μου, στον πεζόδρομο στο Καβούρι. Και ως τρίτο μέρος θα πρότεινα την καντίνα πάνω στα βράχια, στα Λιμανάκια. Έχει τρομερή ενέργεια αυτό το σημείο.

Τι σου λείπει περισσότερο αυτήν την περίοδο; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις λήξει η απαγόρευση κυκλοφορίας;
Να πάω να δω την οικογένειά μου. Επειδή παίζω στη Στεάουα Βουκουρεστίου, τον περισσότερο χρόνο βρίσκομαι στη Ρουμανία και βλέπω τους γονείς μου μόνο όταν έρχομαι στην Ελλάδα για τις υποχρεώσεις της Εθνικής Ομάδας. Και τώρα που έτυχε να είμαι εδώ, είμαι στο σπίτι μου και δεν μπορώ να τους επισκεφθώ.

Η πισίνα δεν σου λείπει;
Εννοείται ότι μου λείπει. Πάρα πολύ. Προσπαθώ να καλύπτω το κενό με τρέξιμο στο διάδρομο, αλλά βέβαια δεν είναι το ίδιο. Ειδικά για εμάς τους αθλητές του νερού, είναι δύσκολο να μένουμε εκτός πισίνας. Το τρέξιμο μπορείς να το κάνεις στον διάδρομο. Το κολύμπι, όμως, αν δεν πέσεις στην πισίνα, σε αφήνει γρήγορα.

Απογοητεύθηκες που αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί;
Όχι, γιατί είναι για το καλό όλων μας. Προέχει η ασφάλεια. Επίσης, η Ολυμπιάδα είναι γιορτή. Ένας αθλητής περιμένει τους Ολυμπιακούς σε όλη του την καριέρα και, όταν πια φτάσει σε αυτούς, πρέπει να τους απολαύσει. Αν είναι να γίνει, λοιπόν, προτιμώ να γίνει σωστά και να το απολαύσουμε όλοι. Σαν αθλητές να το χαρούμε και, αν γίνεται, να φέρουμε και μια διάκριση. Αυτό είναι για εμένα όνειρο ζωής.

Του χρόνου θα είσαι πάλι στο Βουκουρέστι;
Δεν ξέρω ακόμα πού θα είμαι, γιατί το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό μου. Μπορεί να έρθω στην Ελλάδα, μπορεί να μείνω στη Ρουμανία, μπορεί να πάω και κάπου αλλού. Ο μεγάλος στόχος πάντως είναι η Ολυμπιάδα.