INTERVIEWS

Μιχάλης Σταυριανουδάκης: “Δεσμεύομαι ότι ως βουλευτής δεν θα σταματήσω ούτε μέρα να ασχολούμαι με το Ελληνικό”

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα εξηγεί στο NouPou γιατί αποφάσισε μετά από 17 χρόνια ως Δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού να αφήσει το Δήμο και μιλάει για τα έργα που έχει σκοπό να υλοποιήσει αν μπει στο κοινοβούλιο.

Eίστε υποψήφιος βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Κυρία Ζάχου, έχω σταθεί πολλές φορές μπροστά στους συμπολίτες μου και έχω ζητήσει την ψήφο τους ως Δήμαρχος Δάφνης αρχικά και Δάφνης-Υμηττού στη συνέχεια. Πάντοτε με εμπιστεύονταν γιατί γνώριζαν ότι τη ζητώ με ειλικρίνεια και εντιμότητα και ότι θα τηρήσω όλες τις δεσμεύσεις που έκανα απέναντί τους. Αυτό έπραξα επί 17 χρόνια ως Δήμαρχος και αυτό θα συνεχίζω να πράττω από τις 8 Ιουλίου στο εθνικό μας κοινοβούλιο, εφόσον οι συμπολίτες μας του νοτίου τομέα ψηφίσουν τη ΝΔ και με επιλέξουν στο ψηφοδέλτιο. Ζητώ τη δική τους εμπιστοσύνη με την ίδια καθαρή ματιά που το έκανα όλα αυτά τα χρόνια, για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και με όλη την εμπειρία που διαθέτω για το συμφέρον της νότιας Αθήνας και φυσικά της πατρίδας μας.

 Γιατί αποφασίσατε να συνεχίστε να ασχολείστε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; 

Μετά από 17 χρόνια στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, αφήνω πίσω μου ένα Δήμο νοικοκυρεμένο, λειτουργικό, με υψηλότερη ποιότητα ζωής. Συνδέομαι επί σειρά ετών με προσωπική φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο εκτιμώ βαθιά και πιστεύω ότι θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός. Όταν μου ζήτησε να ριχτώ στη μάχη και να είμαι υποψήφιος στα νότια με τη Νέα Δημοκρατία, δεν το σκέφτηκα ούτε λεπτό. Την κρίσιμη τούτη στιγμή για τον τόπο μας, είναι χρέος κάθε ενός που μπορεί και θέλει να προσφέρει, να το κάνει από όποιο πόστο του ζητηθεί. Με αυτή τη διάθεση προσφοράς μπαίνω στην εκλογική μάχη και ζητώ τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα: Η ανεργία και η εγκληματικότητα. Για να το πω με τη θετική τους διάσταση: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ασφάλεια. Ξέρετε πόσο ήταν η ανεργία στην Αττική όταν εκλέχτηκα πρώτη φορά Δήμαρχος Δάφνης, το 2002; Περίπου 7%. Σήμερα ξεπερνά το 18%. Τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό ή είναι χωρίς δουλειά ή δουλεύουν part-time για ψίχουλα. Οι άνεργοι πενηντάρηδες αντιμετωπίζονται ως «ακριβό εργατικό δυναμικό» και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τις επιχειρήσεις, γνωρίζω καλά ποια είναι τα «κλειδιά» για να ανοίξουν επιτέλους νέα μαγαζιά και επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Είμαι αποφασισμένος να δώσω μάχη για να φέρουμε επενδύσεις, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προκόψουν, να δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές. Αυτό, μαζί με την πάταξη της μικρής και μεγάλης εγκληματικότητας, που θερίζει τις γειτονιές, είναι τα δύο βασικά ζητήματα που έχω δεσμευθεί να συμβάλω προσωπικά στην αντιμετώπισή τους.

Πως θα περιγράφατε τα νότια σε ένα ξένο και που θα τον πηγαίνετε για να βιώσει την καλύτερη εκδοχή τους;

Θα ξεκινούσα τη βόλτα μας από το βουνό και θα καταλήγαμε στη θάλασσα. Από τους πρόποδες του Υμηττού, που θεωρώ μεγάλη μου ευθύνη εφόσον εκλεγώ βουλευτής να κάνω τα πάντα για την προστασία και την ανάδειξή του, έως το παραλιακό μέτωπο, που πρέπει άμεσα να αναπτυχθεί με τρόπο φιλικό και βιώσιμο. Θα τον πήγαινα από τα φοιτητικά στέκια του Ζωγράφου και τα ταβερνάκια της Καισαριανής μέχρι τα καφέ του Αλίμου και τα σοκάκια του Βύρωνα, την πλατεία της Νέας Σμύρνης και τις ξεχωριστές γωνιές της Ηλιούπολης. Θα περπατούσαμε την παραλιακή από την Καλλιθέα και το Παλιό Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα. Έχει απέραντες ομορφιές η περιοχή μας και είναι καθήκον του πολιτικού κόσμου να τις περιφρουρήσει και να τις αξιοποιήσει προς το συμφέρον όλων.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Αν δεν πίστευα ότι υπάρχει φως και πως μπορούμε να βγούμε από το τούνελ δεν θα έμπαινα σε αυτή την εκλογική μάχη. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη στιγμή ότι η χώρα θα βγει από την κρίση γρήγορα και με ασφάλεια. Ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει και μαζί θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους Έλληνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να τα βάλει με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα που κρατάνε τη χώρα πίσω και να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά αληθινής προόδου και ευημερίας.

Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πως οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Κάντε σήμερα μια βόλτα στη Βουλιαγμένης και στην Ηλιουπόλεως. Και σε πολλούς ακόμα εμπορικούς δρόμους της νότιας Αθήνας. Θα σας πιάσει η ψυχή σας. Πόσα κλειστά μαγαζιά θα αντικρίσετε, πόσα ακόμα με ελάχιστους πελάτες, που παλεύουν με νύχια και με δόντια καθημερινά να κρατήσουν την επιχείρησή τους ανοιχτή; Δείτε τα παλιά και ξεπερασμένα λεωφορεία που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν συγκοινωνιακά την περιοχή και μια σειρά από υποβαθμισμένες υπηρεσίες που παρέχει το κράτος σήμερα. Δείτε πόσοι γονείς, που το έχουν μάλιστα μεγάλη ανάγκη, δεν βρίσκουν θέση για τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δείτε ακόμα σε τι κατάσταση είναι το ρέμα της Πικροδάφνης, το τελευταίο της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή. Όλα αυτά – και πολλά ακόμα – ζητήματα τα γνωρίζουμε πολύ καλά και υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν – και πάνω από όλα πολιτική βούληση και διάθεση για αλλαγές και τομές.

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Το Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, που έχει για την περιοχή μας μια διπλή διάσταση: Την ανάπλαση που θα επηρεάσει την εικόνα όλης της περιοχής και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και το γνωρίζετε καλά. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Και σήμερα ουσιαστικά εκκρεμούν δύο υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσει αυτή η επένδυση, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί προσωπικά ότι θα υπογραφούν την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι ως βουλευτής δεν θα σταματήσω ούτε μέρα να ασχολούμαι με το έργο αυτό – και για να προχωρήσει γρήγορα και για να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά. 

Η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό. Και για να βρουν θέσεις εργασίας τόσοι συμπολίτες μας και για να προχωρήσει το μητροπολιτικό πάρκο που θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου και ζωής για όλη την περιοχή μας και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη στους γύρω Δήμους. Οι επενδύσεις στο νότιο τομέα φυσικά δεν σταματάνε εκεί – στόχος είναι από τον Ταύρο μέχρι τη Γλυφάδα να αναγεννηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κάθε γειτονιά.

Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πως σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή. 

Με όλους τους Δημάρχους των νοτίων είχαμε άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Στην τοπική αυτοδιοίκηση μαθαίνεις να χτίζεις σχέσεις συνεργασίας, μαθαίνεις να αναζητάς τη συναίνεση και να βρίσκεις κοινό τόπο τόσο με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο σου, όσο και με τους γειτονικούς Δήμους. Με αυτή την κουλτούρα συνεννόησης προσέρχομαι στη Βουλή, εφόσον βέβαια με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Οι φίλοι Δήμαρχοι των νοτίων γνωρίζουν ότι θα βρίσκουν πάντα στο πρόσωπό μου έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Βουλή και με την κυβέρνηση.

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;

Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Και ακούγοντας αυτά που έχουν να μας πουν, όσο σκληρά και αν είναι. Γυρνάω καθημερινά όλες τις γειτονιές των νοτίων, συνομιλώ με τους νέους, συζητάμε για τα ζητήματα που τους καίνε και τους απασχολούν. Αυτή είναι η μισή διαδρομή για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Η άλλη μισή θα ολοκληρωθεί εφόσον εκλεγώ βουλευτής και τους αποδείξω στην πράξη ότι έκανα όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκα απέναντί τους.

Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν καλά ότι δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου. Μου αρέσει, όμως, να μιλώ με στοιχεία και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ας έχουν, λοιπόν, κατά νου όλοι οι φίλοι μας στα νότια, τρία στοιχεία: Με βάση έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα γνωστός και έγκυρος οργανισμός, ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού κατατάσσεται πανελλαδικά στη 2η θέση όσον αφορά στο πεδίο των υπηρεσιών προς τους δημότες, στην 3η θέση ως προς τη συνολική αποτελεσματικότητα και στην 3η θέση στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης. Αν κρίνουν ως επιτυχημένο το έργο του ανθρώπου που κράταγε το τιμόνι του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι τιμή μου να με εμπιστευθούν για να τους εκπροσωπήσω στο εθνικό μας κοινοβούλιο.