INTERVIEWS

Nick Jojo: O Νότιος DJ που κατακτά το εξωτερικό

O Nick Jojo μετράει 18 συνεχόμενα χρόνια στον χώρο της μουσικής. Ξεκίνησε από τα Νότια, αγαπήθηκε σε όλη την Ελλάδα και τώρα στοχεύει στο εξωτερικό. Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Δεν ξέρω πόσες περιπτώσεις ανθρώπων γνωρίζει κάποιος που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν, είναι ξεκάθαρο, όμως, πως ο Nick Jojo ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η μουσική που γράφει και παίζει είναι πάντα house. Ξεκίνησε με soulful house και αργότερα μεταπήδησε σε deep και tech house. Αυτό είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του και αυτό που τον έχει ξεχωρίσει στο κοινό της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν ότι έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού, ότι δεν παίζει απλώς μουσική αλλά επίσης γράφει και κάνει remix ενώ στο σπίτι του συνήθως χαλαρώνει ακούγοντας soul και funk. Ας δούμε, όμως, πως ξεκίνησαν όλα. 

Τα πρώτα του βήματα στον χώρο και ο Άγιος Βαλεντίνος

Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική όταν ήταν 19. Μέχρι τότε σπούδαζε στο ΤΕΙ Πειραιά και είχε στο μυαλό του πως θα γίνει πολιτικός μηχανικός. Ποτέ δεν του είχε περάσει από το μυαλό ότι κάποια στιγμή θα τον τραβούσε η μουσική και η παραγωγή κομματιών. Έπειτα, χωρίς να το δει ως επιλογή καριέρας αλλά ως ένα ευχάριστο τρόπο να συμπληρώσει το χαρτζιλίκι του, άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα του DJ’ing. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά να παίζει σε κάποια πάρτι μέχρι που ο αδερφός του τον προέτρεψε να ασχοληθεί επαγγελματικά. Έτσι, η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της διασκέδασης έγινε σε ένα καφέ στη Νέα Σμύρνη.

“Όταν πήγα πρώτη φορά να παίξω στο μαγαζί, στην ουσία θα ήταν ένα τεστ ότι μπορούσα να αντεπεξέλθω, γιατί δεν είχα ξαναπαίξει και το είχα συζητήσει με τα παιδιά που ήταν ιδιοκτήτες. Την πρώτη ημέρα που έπαιξα, λοιπόν, ήταν 14 Φεβρουαρίου. Προσπαθούσα να φτιάξω το set μου λόγω της ημέρας, να είμαι λίγο πιο ‘μαλακός’ και να μην είμαι τόσο dance, γιατί είχε οργανωθεί και ένα θεματικό πάρτι οπότε η μουσική έπρεπε να ήταν ανάλογη. Είχα πολύ άγχος για το τι θα παίξω και το πως θα παίξω. Δε θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες από την πρώτη φορά που έπαιξα μουσική, θα θυμάμαι για πάντα, όμως, την ημερομηνία.”

O περίγυρος του, φίλοι και συγγενείς, αντέδρασαν πολύ θετικά σε αυτή την εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι γονείς του δεν είχαν ποτέ αντίρρηση που δούλευε τόσο νέος ούτε επειδή είχε αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Ίσα ίσα τους άρεσε και στην πορεία πήγαιναν και οι ίδιοι και διασκέδαζαν στα μαγαζιά που έπαιζε μουσική. Ήταν πλέον φανερό πως είχε μπει σε νέα τροχιά η ζωή του.

“Στην ουσία, άλλαξε όλη η ζωή μου για τη μουσική. Άρχισα να παίζω πιο συχνά και το ένα οδήγησε στο άλλο, άρχισα να γράφω και μουσική οπότε ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος γιατί σταδιακά γινόμουν επαγγελματίας dj. Σιγά σιγά άρχισα να δουλεύω σε πιο μεγάλα μαγαζιά, να φεύγω από τα καφέ-μπαρ και να πηγαίνω σε μεγάλα κλάμπ. Θεωρώ ότι ήμουν συγκεντρωμένος από πιτσιρικάς, μου άρεσε πολύ αυτό που έκανα και μου αρέσει ακόμα, οπότε θεωρώ ότι αυτό με βοήθησε να εξελιχθώ και να εξελίσσομαι ακόμα.”

Ως ένα βαθμός υπήρξε τυχερός γιατί βρέθηκε σε πολύ καλά μαγαζιά από νωρίς αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν συνδυαζόταν με σκληρή δουλειά. Δούλεψε πολλά καλοκαιριά, δεν πήγαινε διακοπές. Η δουλειά αυτή όσο απολαυστική και αν είναι απαιτεί και θυσίες. 

“Η δουλειά που έχουμε εμείς είναι λίγο περίεργη. Το χειρότερο θεωρώ πως είναι η κούραση και η ταλαιπωρία που έχεις όταν ταξιδεύεις συχνά και πρέπει να φύγεις από ένα μέρος και να πας αμέσως μετά σε ένα άλλο, χωρίς να έχεις κοιμηθεί καθόλου. Μετά πρέπει να διασκεδάσεις τον κόσμο παρ’όλη την κούραση γιατί ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει δεν τον απασχολεί αν έχεις κάποιο πρόβλημα σωματικό ή ψυχολογικό και δεν πρέπει και να το μεταδίδεις αυτό. Τα θετικά της δουλειάς ,ωστόσο, είναι σίγουρα περισσότερα και σημαντικότερα. Το πιο ωραίο για εμένα είναι η ανταμοιβή που παίρνεις από τον κόσμο όταν αναγνωρίζουν το κομμάτι σου, όταν διασκεδάζουν πραγματικά και τους βλέπεις να χαμογελάνε. Όταν κάνεις τον κόσμο να διασκεδάζει, είναι το καλύτερο συναίσθημα που μπορείς να έχεις στην δουλειά σου.”

Τα highlights στην πορεία του Nick JoJo και η καριέρα στο εξωτερικό

Ήταν δύσκολο για τον ίδιο να επιλέξει τις πιο έντονες στιγμές σε μία τόσο μακρόχρονη πορεία αλλά στο τέλος έκανε μία προσεκτική επιλογή. Ταυτόχρονα με το σημαντικό παρελθόν και παρόν, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα σχέδια του για το μέλλον.

“Ίσως, το πιο σημαντικό για εμένα μαγαζί να είναι το Astra στη Μύκονο. Παίζω κάθε καλοκαίρι εκεί τα τελευταία 15 χρόνια και φυσικά θα είμαι και φέτος εκεί. Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόμουν 2-3 φορές την εβδομάδα, πέρυσι έμεινα σχεδόν όλο το καλοκαίρι ως resident και φέτος το καλοκαίρι θα κάνω αντίστοιχα το ίδιο. Θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα μαγαζιά στην Ελλάδα. Το κοινό είναι από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως το μέρος διαφέρει γιατί είναι τόσο ξεχωριστό το vibe που σου δίνει- κάτι που για εμένα παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Επίσης, σίγουρα ξεχωρίζω και το Balux στη Γλυφάδα που είναι και το πρώτο στην ουσία, μεγάλο μαγαζί που δούλεψα ως dj.

Πλέον, έχω αρχίσει να βγαίνω και προς τα έξω. Ξεκίνησα πριν 4 χρόνια όπου είχα παίξει μουσική στο Βερολίνο σε ένα μικρό μαγαζί και αργότερα πήγα στη Βαρκελώνη. Τα μεγάλα gigs, όμως, έγιναν πέρυσι που πήγα στο Άμπου Ντάμπι στο φεστιβάλ της Φόρμουλα 1 και έπαιξα με τον Carl Cox. Στη συνέχεια πήγα στην Αίγυπτο, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια που έπαιξα με τον Nic Fanciulli στο πρώτο event ενώ στο δεύτερο ήμουν εγώ ο main. Το εξωτερικό είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχω αυτή τη στιγμή, με ενδιαφέρει πολύ. Φυσικά, εστιάζω στην Ελλάδα γιατί είναι το μέρος που ζω και αγαπώ αλλά θέλω να κυνηγήσω και το εξωτερικό. Έχω κλείσει κάποια πράγματα και για φέτος που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι θα ξαναπάω σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο όπως και Άμπου Ντάμπι. Περιμένω ένα confirm για τη Μόσχα που κατά 99% θα έρθει και αν όλα πάνε καλά, θα παίξω πάλι και στη Βαρκελώνη σε μεγάλο κλαμπ αυτή την φορά.”

Sky is the limit λοιπόν και μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πως τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικά για τον Nick JoJo. Λίγο πριν τελειώσει αυτή η συνέντευξη του ζητήσαμε κάτι, ένα τραγούδι που θα αφιέρωνε στο Nou-Pou.

“Επειδή είστε Νότιοι νομίζω θα σας ταίριαζε ένα disco κομμάτι όπως το This Time από Jackie Moore. Στους νότιους αρέσει λίγο το old school και το disco οπότε νομίζω είναι ιδανικό!”

Facebook

Instagram