INTERVIEWS

Ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης δοκιμάζει τη ζωή σαν ένα καλό κρασί

Ο νους και ψυχή του Cava Vegera μιλάει στο NouPou για το επιτυχημένο concept κάβα-wine bar που δημιούργησε, τις βραδιές που δεν θα ξεχάσει και τα επόμενα σχέδιά του.

Στον νότο, ο απόλυτος προορισμός για να αγοράσει και να απολαύσει κανείς κορυφαίες ετικέτες κρασιών έχει ένα όνομα: Cava Vegera. Το επιτυχημένο concept κάβας-wine bar αγκαλιάστηκε άμεσα τόσο από τους ήδη μυημένους οινόφιλους όσο κι από εκείνους οι οποίοι μαγεύτηκαν από τον μαγικό κόσμο του θεού Διόνυσου και θέλησαν να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Ο νους και η ψυχή όμως της  Cava Vegera δεν είναι άλλη από τον αεικίνητο Κωνσταντίνο Νιωτάκη, ο οποίος, αν και γεννήθηκε στον Χολαργό, είναι νότιος από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Η αρχή της επιτυχημένης καριέρας του έγινε αρκετά νωρίς: ήδη στα 20 χρόνια του και παράλληλα με τις σπουδές του, ήταν ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων λιανικής πώλησης, ενώ μόλις υπηρέτησε τη θητεία του στον στρατό, το 1999, άνοιξε την πρώτη Cava Vegera στην Γλυφάδα, κάνοντας την αγάπη του για το κρασί και τα επιλεγμένα spirits, επάγγελμα. Ο ίδιος, κοιτώντας πίσω στο χρόνο θυμάται: «Το κατάστημα στην Γλυφάδα ήταν πρότυπο κάβας για την εποχή. Πριν από δέκα χρόνια περίπου, ενσωμάτωσα και ένα μικρό bistro στον ίδιο χώρο. Ήταν το πρώτο wine bar μέσα σε κάβα πανελλαδικά. Η εξέλιξη ήταν το κατάστημα της Βούλας».

Τα πράγματα εκείνη την περίοδο ήταν, όπως όλοι θυμούνται, πολύ διαφορετικά. Το κοινό είχε την απαραίτητη οικονομική άνεση για να διαθέσει χρήματα στην αγορά και παράλληλα την αστείρευτη όρεξη να δοκιμάσει νέα πράγματα. Αλλά ακόμη κι όταν ήρθε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που επηρέασε αναμφισβήτητα κάθε καταναλωτή, δημιουργήθηκαν νέες τάσεις και δόθηκαν ευκαιρίες στους τολμηρούς. Το μικρό bistro στη Γλυφάδα άλλωστε πρωτολειτούργησε τότε, ενώ στα μέσα της κρίσης στήθηκε και το κατάστημα της Βούλας. «Τις πρώτες μέρες λειτουργίας, μέναμε στο κατάστημα μέχρι τις 05:00 το πρωί!  Ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα και η ευχαρίστηση, που δε μας έκανε καρδιά να φύγουμε παρά την κούραση. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με την Cava Vegera για να απορροφήσει τόση δουλειά και αυτό δεν το είχαμε προβλέψει. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Στην πορεία φυσικά ενισχύθηκε η επιχείρηση με την παρουσία επιπλέον συνεργατών και φυσικά με το πιο εξειδικευμένο προσωπικό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τα capital controls, ενώ ακόμα και σήμερα ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης επιμένει ότι τα μυστικά της επιτυχίας της επιχείρησης ήταν και είναι η μεγάλη ποικιλία, το γεγονός ότι ποτέ δε δίστασε να επενδύσει πρώτος στις νέες τάσεις και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, των οποίων η εκπαίδευση είναι συνεχής. Ο ίδιος αποκαλύπτει τον αποφασιστικό του χαρακτήρα δηλώνοντας ότι για εκείνον δεν υπάρχουν κινήσεις και ρίσκα που να μετάνιωσε ότι δεν τα πήρε, ενώ όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον τον γνωρίζει πως το motto του είναι «Πάμε δυνατά!». Παράλληλα όμως δε διστάζει να αποκαλύψει και μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πλευρά του: «Η πιο χαρούμενη στιγμή που έζησα στην Cava Vegera ήταν όταν μία μέρα πριν να ανοίξει το δεύτερο κατάστημα στη Βούλα, μέσα σε όλο το άγχος και την αγωνία, μαθαίνουμε ότι περιμένουμε τρίτο παιδί! Τον γιο μας, Μιχαήλ-Άγγελο. Μοναδικό συναίσθημα!». Χαμογελά λες και το ξαναζεί και συνεχίζει με ακόμη μία ευχάριστη ανάμνησή του. «Μια από τις πιο σουρεάλ βραδιές που θυμάμαι ήταν ένα από τα lives με την ταλαντούχα τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Sugahspank! (aka Γεωργία Καλαφάτη). Είχε πολύ έντονη βροχή, με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα. Όπως καταλαβαίνετε γεμίσαμε παντού κεριά! Πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά και το μαγαζί γεμάτο, δεν έφυγε κανείς! Η Γεωργία με τους μουσικούς, διόλου δεν πτοήθηκαν από τη διακοπή. Απλά έβγαλαν τα μηχανήματα από την πρίζα κι άρχισαν να παίζουν unplugged. Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό στον κόσμο. Χόρευαν όλοι και το είχαν ευχαριστηθεί τόσο πολύ που όταν ήρθε το ρεύμα άρχισαν να φωνάζουν δυνατά  “σβήστε τα φώτα!”».

Όλα αυτά τα χρόνια και στα δύο καταστήματα, ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης δεν έχει να θυμηθεί κάτι δυσάρεστο, παρά μόνο χαρές, ενώ όταν τον ρωτά κάποιος ποιοι άνθρωποι λειτούργησαν ως πρότυπό του απαντά χωρίς δισταγμό ότι οι προσωπικοί του ήρωες υπήρξαν κοντινοί του άνθρωποι, επιτυχημένοι, ο καθένας στον τομέα του, τους οποίους παρατηρούσε προσεκτικά προκειμένου να ανακαλύψει αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Την ίδια τακτική, αυτή της  παρατήρησης, ακολουθεί απέναντι στο κρασί και στα ποτά: όσο πιο πολύπλοκο και ώριμο είναι αυτό που ανακαλύπτει τόσο ανεβαίνει στην εκτίμησή του. Η μακρόχρονη εμπειρία του στον χώρο τον έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στο προσεχές μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλά αν οι άνθρωποι του κρασιού συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια προσοχή κι επιμέλεια τόσο στην εσωτερική κατανάλωση όσο και στις εξαγωγές. «Το έλεγα από τότε που ξεκίνησα να αγαπώ το κρασί, πριν 21 χρόνια. Δεν πρόκειται για ένα απλό αντικείμενο εμπορίας. Είναι ο παραγωγός, το οινοποιείο, ο οινολόγος, το ίδιο το προϊόν… δεν είναι απλά μια ετικέτα», επισημαίνει με σοβαρότητα. Ακόμη και τώρα, επί κυριαρχίας του κορωνοϊού, επιμένει ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την αγορά, εντούτοις λειτούργησε και ως κίνητρο για να προσπαθούμε όλοι ακόμα περισσότερο.

Αν είστε ερωτευμένος/η κι επισκεφτείτε την Cava Vegera, θα σας προτείνει να διαλέξετε ένα Syrah ερυθρό κρασί από Αυστραλία που βγάζει στη μύτη μπαχάρια κι έχει μαλακές και στρογγυλές τανίνες, ή ένα λευκό Riesling Spätlese από την περιοχή Mosel, το οποίο ανήκει στα κρασιά με έντονα αρώματα, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με γλυκιά επίγευση η οποία όμως ισορροπεί θαυμάσια με την υψηλή οξύτητα που διακρίνει αυτή την κατηγορία. Και πιστέψτε με, εκ του αποτελέσματος θα παραδεχτείτε ότι δε σας σαγήνευσαν τσάμπα οι προτάσεις του.

Ναι, ο Κωνσταντίνος Νιωτάκης είναι ένας γοητευτικός συνομιλητής. Αγαπά το ερυθρό χρώμα σε όλες του τις αποχρώσεις, επενδύει σταθερά στη γνώση και στην επιλογή των συνεργατών του κι αντιμετωπίζει τις εκπλήξεις που φέρνει η ζωή με χαμόγελο κι επιμονή- άλλωστε κάθε καινούργια μέρα είναι και μια νέα έκπληξη για εκείνον. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό πέρα από το κρασί κι αν ήταν αναγκασμένος να το κάνει, θα διάλεγε κάτι που θα μπορούσε να διεγείρει το μυαλό και την ψυχή του το ίδιο. Τα επόμενα σχέδιά του περιλαμβάνουν την υλοποίηση δύο καινούργιων concept, σχετικών με το αντικείμενο του κρασιού, αλλά ο ίδιος – παρά την απίστευτη αγάπη για τη δουλειά του – θεωρεί πως η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή είναι τα παιδιά και η οικογένεια. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε κι εκείνος αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του στη δική του.

Όταν βρεθείτε στην Cava Vegera κι έχετε τη χαρά να σας εξυπηρετήσει ο ίδιος, εμπιστευτείτε χωρίς δισταγμό τις επιλογές του, καθώς θα βγείτε ασπροπρόσωποι. Κι αν τύχει και είστε ένας από τους λάτρεις του κρασιού και θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τον χώρο, τηρήστε κατά γράμμα την οδηγία του: «Ξεκίνα να δοκιμάζεις … μια ζωή δεν φτάνει!».