INTERVIEWS

Ο Λάμπρος Φισφής θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει

Όλοι έχουμε γελάσει με τις ατάκες του πολυτάλαντου Λάμπρου Φισφή που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το “Κάψε το σενάριο”. Γιατί ο Λάμπρος ξέρει πολύ καλά να σκορπίζει το γέλιο (μέχρι δακρύων)…

 

 

Ξεκινάω με την stand up παράσταση «Tailor made comedy» που παίζεις μαζί με τους Ζήση Ρούμπο και Δημήτρη Μακαλιά. Μια παράσταση όπου δεν υπάρχει κείμενο καθώς οι θεατές δίνουν τις κατευθύνσεις.

Είναι κάτι που το κάνουμε χρόνια με το Ζήση και το Δημήτρη. Λέγεται κωμικός αυτοσχεδιασμός και όλη η παράσταση βασίζεται εξ΄ ολοκλήρου σε ότι στοιχεία μας δίνει το κοινό. Υπάρχουν οι κωμικοί και το κοινό και αυτοί συνθέτουν μια παράσταση που κάθε βράδυ είναι διαφορετική. Γιατί το κοινό με τις ιδέες του φτιάχνει αυτό που θέλει να δει. Δεν υπάρχει κάτι έτοιμο στην συγκεκριμένη παράσταση –εκτός από 2-3 πραγματάκια που είχαμε την επιθυμία να βάλουμε γιατί τα θεωρούμε αστεία.

Δεν είναι δύσκολο να παίζεις χωρίς κείμενο;

Δεν θα συγκρίνω αυτό που κάνουμε με μια παράσταση που έχει κείμενο γιατί πολύ απλά τίποτα δεν είναι το ίδιο. Οτιδήποτε κάνεις και θέλεις να έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα έχει βαθμό δυσκολίας. Όλα έχουν μια βάση. Εμείς έχουμε τη βάση, δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί για να έχουμε επικοινωνία πάνω στην σκηνή που επιτρέπει το βαθμό αυτοσχεδιασμού.  Φαίνεται σαν μαγικό ότι μας έχουν πετάξει πάνω στην σκηνή, αλλά έχουμε θεμέλια. Δεν έχουμε κείμενο, όμως έχουμε κώδικα επικοινωνίας για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον αυτοσχεδιασμό.  Δεν είναι εύκολα και χρειάζεται χρόνια για να συμβεί.  Εμείς εκείνη την ώρα πάνω στην σκηνή είμαστε πολύ καλά, περνάμε φανταστικά δεν υποφέρουμε. Ξέρουμε πως γίνεται γιατί έχουμε βρει τον τρόπο.

Το κοινό γνωρίζει πως θα συμβάλλει στο να δημιουργηθεί η παράσταση. Αλήθεια πως αντιδράει; Έρχεται μαγκωμένο;

Δεν πιέζουμε το κοινό να συμμετέχει αν δεν το επιθυμεί. Ποτέ δεν έχουμε πιέσει κανέναν. Από την αρχή βλέπουμε ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να συμμετέχουν και με ποιο τρόπο. Μπορείς αν θέλεις να μην συμμετέχεις καθόλου, απλά να καθίσεις παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής. Όσοι μοιράζονται τις ιδέες τους είναι εκείνοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην παράσταση. Και είναι όλος ο κόσμος –ας μην κρυβόμαστε είμαστε Έλληνες και όλοι πιστεύουμε πως έχουμε μια καλύτερη ιδέα από εσένα. Ξεκινώντας η παράσταση μπαίνει μια βάση: τίποτα δεν είναι λάθος, δεν υπάρχει λάθος απάντηση και αυτό θέλουμε πολύ να το περάσουμε στον κόσμο. Γιατί μεγαλώνοντας έχουμε το άγχος να πoύμε  πάντα το σωστό- εδώ είναι μια βραδιά που δεν υπάρχει λάθος.

Είναι εύκολο να συνεργάζεσαι με τους φίλους σου;

Δεν είμαστε φίλοι! Αστειεύομαι. Είμαστε τόσα χρόνια μαζί που πλέον είναι σαν σχέση. Ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Έχουμε συμπληρώσει 7 χρόνια πορείας.

Το 7 είναι λίγο κομβικό.

Μια χαρά είναι. Έχουμε περάσει πολλά μαζί με τα πάνω μας και τα κάτω μας. Εμείς πρώτα γίναμε συνεργάτες και στην πορεία γίναμε φίλοι. Δεν ήμασταν φίλοι που είπαμε πάμε να κάνουμε μια δουλειά μαζί και τελικά φαγωθήκαμε..

Έχεις πολλές ιδιότητες: κωμικός, παρουσιαστής, you tuber και συγγραφέας. Ποια σε χαρακτηρίζει περισσότερο;

Μια είναι η ιδιότητα μου. Είμαι κωμικός. Καλλιτέχνης σίγουρα όχι.

Γιατί όχι καλλιτέχνης με τόσα δημιουργικά πράγματα που κάνεις;

Ανάλογα πως ορίζεις τον όρο καλλιτέχνης. Η δική μου δουλειά είναι κωμικός και πιο συγκεκριμένα διασκεδαστής. Είτε γίνεται μέσα από το θέατρο, από το youtube,  από τη τηλεόραση είτε μέσα από βιβλίο ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να γελάσει ο κόσμος.

Από πού προέρχεται η επιθυμία σου να κάνεις τον κόσμο να γελάει;

Δεν ξέρω και να σου πω την αλήθεια δεν το έχω ψάξει. Νομίζω σε όλο τον κόσμο αρέσει να κάνει τους άλλους να γελάνε. Απλά κάποιοι άνθρωποι σαν εμένα εθίζονται σ αυτό το πράγμα και θέλουν να το κάνουν όλο και περισσότερο. Εμένα μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο να έρχεται και να γελάει. Αυτός είναι και ο λόγος που ανεβαίνω πάνω στην σκηνή.

Οι νέοι έχουν στραφεί περισσότερο στο Youtube και στο Netflix γυρίζοντας τη πλάτη στη τηλεόραση. Συμφωνείς;

Αυτό είναι λίγο σχετικό. Αν η τηλεόραση δεν έχει να προσφέρει κάτι στα νέα παιδιά είναι λογικό να την κλείσουν. Αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να τους τραβήξει το μόνο σίγουρο είναι πως θα την ανοίξουν και πάλι. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια όταν κάναμε το «Κάψε το σενάριο» στο Mega μας έλεγαν πως οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση. Κι όμως το συγκεκριμένο project είχε μεγάλη απήχηση στη νεολαία. Δεν έχουν φύγει οι νέοι από την τηλεόραση, αλλά η τηλεόραση από τους νέους.

 Αρχές της σεζόν κυκλοφόρησε και το πρώτο σου βιβλίο «Τετράδιο κωμωδίας». Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς και με την συγγραφή;

Όλα αυτά τα χρόνια κρατάω σημειώσεις όπου γίνονται κείμενα αλλά μέχρι εκεί. Κάποια μπορούσα να τα αναπτύξω και να γίνουν ιστορίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέσα στο βιβλίο 32 διαφορετικά κείμενα για την καθημερινότητα, όπου έχουν τη δομή του stand up. Ήμουν στο εξωτερικό δεν είχα με τι άλλο να ασχοληθώ και έτσι αποφάσισα να τα συγκεντρώσω τα παλιά και να γράψω κάποια καινούργια. Δεν κοιτάζω τις πωλήσεις, αλλά λαμβάνω θετικά μηνύματα. Θέλω πολύ να γελάσει ο κόσμος, να ξεφύγει από το άγχος και να καταφέρουν διαβάζοντας το να γελάσουν.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ΆΒΑΤΟΝ μαζί με το Δημήτρη Μακαλιά βάλατε πρώτοι βρεφικές παραστάσεις; Πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη ιδέα;

Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια μαζί με τη γυναίκα μου και ήταν κάτι καινούργιο. Μέχρι τότε υπήρχαν κάποια πράγματα να δεις για βρέφη, αλλά εμείς αποφασίσαμε να στήσουμε μια κανονική παράσταση. Το παράξενο είναι πως όντως τα βρεφάκια κάθονται και την παρακολουθούν. Το παιδί θέλει συνεχώς να του τραβάς την προσοχή και έτσι το ταξιδεύουμε μέσα σε ένα κόσμο που δεν ξέρουμε τι παίρνει, αλλά σίγουρα κάτι παίρνει γιατί χαμογελάει και παρακολουθεί. Δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για πολύ μωρά εκτός από κολύμβηση. Έτσι πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε βρεφικές παραστάσεις.

Η κόρη σου που είναι τριών χρονών φαντάζομαι βλέπει παιδικές παραστάσεις.

Ήταν το πειραματόζωο μας! Η βρεφική παράσταση στήθηκε αφού γεννήθηκε η κόρη μας και ήταν το πρώτο κοινό. Θυμάμαι τότε ήταν μόλις τριών μηνών. Συνεχίζει να βλέπει παραστάσεις.

Θέλω να μου δώσεις μερικές ιδέες: τι να κάνει ένας μπαμπάς με ένα παιδί 3 ετών;

Πολλές φορές ξεκινάμε για μια δραστηριότητα, αλλά δεν φτάνουμε ποτέ στον προορισμό μας. Γιατί μπορεί να πούμε πάμε στο πάρκο και τελικά να κολλήσει με κάτι άλλο που είδε στο δρόμο. Τα παιδιά βρίσκουν μόνα τους τον τρόπο που θα απασχοληθούν. Για παράδειγμα σήμερα κατεβήκαμε να πάμε βόλτα στις κούνιες και η μικρή βρήκε μια κατηφόρα όπου πέρασε 45 λεπτά που ανέβαινε και κατέβαινε το δρόμο. Ξέρεις κάτι; Αυτό είναι και το καλύτερο να ακολουθείς τι κάνει το παιδί σου.

Ο ρόλος του μπαμπά είναι απαιτητικός;

Σίγουρα! Στην σκηνή περνάμε καλά, αλλά όταν επιστρέψω στο σπίτι που θα ξυπνήσει η μικρή μέσα στο βράδυ ξεκινάει η δουλειά. Ο ρόλος του γονέα θέλει πολλή δουλειά

Info: Παίζει στο Stand up “Tailor made comedy” στο θέατρο Ζίνα (Παρασκευή- Σάββατο) με τους Ζήση Ρούμπο και Δημήτρη Μακαλιά, σε solo stand up “Να το φως” στο θέατρο Ζίνα (Κυριακή).