INTERVIEWS

Κωνσταντίνος Φλίγκος, o personal trainer των διασήμων

Ο Κωνσταντίνος Φλίγκος, ViPR International Master Trainer, πιστοποιημένος εκπαιδευτής και αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, φωτογραφίζεται στο Κρεατοφαγείον στη Βούλα και μιλά στο Nou-Pou για τις διατροφικές του συνήθειες.

Επειδή η σωστή διατροφή και η σωματική ευεξία οφείλουν να είναι τρόπος ζωής, σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε στον πλέον αρμόδιο για σχετικά θέματα, τον Κωνσταντίνο Φλίγκο, για να μας αποκαλύψει τα δικά του διατροφικά μυστικά, να μας προτείνει τη δική του αγαπημένη επιλογή για φαγητό εκτός σπιτιού, και φυσικά να μας μιλήσει για το καινοτόμο εργαλείο προπόνησης που εισήγαγε στο χώρο της γυμναστικής και του fitness.

«Το ViPR είναι ένα πρωτοποριακό καινοτόμο εργαλείο προπόνησης στο χώρο του Fitness με φιλοσοφία την ολική συμμετοχή του σώματος, με απώτερο στόχο τη συνολική σωματική ενδυνάμωση αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας. Το ViPR σχεδιάστηκε στοχεύοντας στην εξέλιξη των εργαλείων προπόνησης όπου γεφυρώνει το κενό ‘μεταξύ της προπόνησης κίνησης και της προπόνησης κίνησης με φορτίο’», εξηγεί ο κ. Φλίγκος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η «προπόνηση κίνησης με φορτίο» βελτιώνει την ισορροπία, την ευκινησία, τη δυναμική αντοχή και βοηθάει ουσιαστικά στην επίτευξη στόχων όπως η διαχείριση του βάρους, η αύξηση του μεταβολισμού, ενώ ενισχύει την επίδοση σε κάθε επίπεδο αθλητισμού, κάτι που «έχουν αποδείξει και επιστημονικές έρευνες».

«Με τη μελέτη του σώματος και των προσαρμογών του, γνωρίζουμε πια ότι η προπόνηση κίνησης με φορτίο ‘προκαλεί’ αποτελεσματικά το σώμα και αποκαθιστά τους μύες,  την περιτονία, τα νεύρα, το δέρμα και άλλα συστήματα του σώματος».

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί η άποψη του εν λόγω ανθρώπου σχετικά με fitness επιλογές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αγαπημένη επιλογή του Κωνσταντίνου Φλίγκου για γεύμα ή δείπνο εκτός σπιτιού είναι το Κρεατοφαγείον στη Βούλα. Είδες τα νουπου; Κρύβουν και διατροφικούς θησαυρούς!

«Το μενού του Κρεατοφαγείου είναι ιδανικό για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του διότι η μεγάλη ποικιλία κρεάτων και λαχανικών που παρέχει μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας, παράλληλα, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές».

Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην τον ρωτήσω για τα δικά του αγαπημένα πιάτα από εκεί. Να μην ξέρουμε τι να παραγγείλουμε, για γεύση, αλλά και για σωστή διατροφή;

«Οι αγαπημένες μου επιλογές πιάτων από το Κρεατοφαγείον είναι η ποικιλία ψητών κρεάτων, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε και να τα συνοδεύσουμε με φρέσκα ή ψητά ή βραστά λαχανικά. Ο τρόπος που  προετοιμάζουν τα γεύματα, μας  δίνει την δυνατότητα, η επιλογή του φαγητού μας να είναι μία ευχάριστη και γευστική διαδικασία».

Στο σημείο αυτό, είχα την απορία: Ποιος είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε το κρέας; Ο κ. Φλίγκος μου εξήγησε ότι οι μπριζόλες, τα μπιφτέκια, τα φιλέτα και τα παϊδάκια πρέπει να ψήνονται σε σχάρα, αργά σε μέτρια φωτιά, χωρίς να καίγονται και το λίπος να στάζει κατά την διάρκεια του ψησίματος τους.  Με συμβούλευσε επίσης, να μην τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι γιατί μπορεί το λίπος να αποβάλλεται, καταφέρνει όμως και απορροφάται ξανά. Έτσι, το κρέας μετατρέπεται σε ένα πολύ βλαβερό για την υγεία  τρόφιμο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής. «Ελαιόλαδο, λαχανικά, τυρί, ψάρι, κρέας, το μεσογειακό μενού θεωρείται από πολλές χώρες ως το πιο υγιεινό».

Επίσης, ο κ. Φλίγκος τόνισε ότι δεν υπάρχουν μυστικά ή tips για να διακρίνουμε πότε ένα πιάτο που μας σερβίρουν εκτός σπιτιού είναι μαγειρεμένο σωστά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρωτάμε τους υπεύθυνους για τον τρόπο που είναι μαγειρεμένο κάποιο φαγητό (αν δεν αναφέρεται). Πολλές κρυφές θερμίδες βρίσκονται σε τηγανητά φαγητά. «Μην ντραπείτε να κάνετε και ειδικές παραγγελίες, αν χρειαστεί».

Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. «Εγώ προτιμώ να συνοδεύω τα κρεατικά μου κυρίως με ποικιλόχρωμες φρέσκιες σαλάτες, βραστά ή ψητά λαχανικά και σε μικρότερη ποσότητα ρύζι, πατάτα και όσπρια. Αποφεύγω τα τηγανητά στο μενού μου,  είναι φορτωμένα με λίπος και θερμίδες  ενώ προσφέρουν μηδενική θρεπτική αξία».

Τέλος, μιας που το καλοκαίρι έχει πλέον μπει δυναμικά, ο κ. Φλίγκος μάς δίνει κάποια χρήσιμα διατροφικά tips:

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε κρασί.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, fast food κ.α.) Καταναλώνετε κυρίως σαλάτες, βραστά ή ψητά λαχανικά και κρεατικά σχάρας αποφεύγοντας τα τηγανητά.
  • Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι άλλων λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη κ.α.)
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και φρέσκων χυμών, τονώνοντας τον οργανισμό με την πληθώρα απαραίτητων βιταμινών.
  • Θυμηθείτε ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιής και σε φόρμα.

Τώρα πια ξέρεις που να πας για να συνδυάσεις και έξοδο για φαγητό, αλλά και σωστή διατροφή!