INTERVIEWS

Ο Τάσος Ιορδανίδης μας ξεναγεί στον Πειραιά των νεανικών του χρόνων

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης γυρίζει το χρόνο πίσω κάνοντας μια στάση στα εφηβικά του χρόνια στον Πειραιά, στις βόλτες στη Γλυφάδα και θυμάται την αγαπημένη του βόλτα με τον μπαμπά του κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ο Τάσος Ιορδανίδης μεγάλωσε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Πασαλιμάνι με την εικόνα της θάλασσας να κυριαρχεί στις αναμνήσεις του. «Είμαι γέννημα- θρέμμα Πειραιώτης και η εικόνα της θάλασσας με ακολουθεί πάντα στη ψυχή και το μυαλό μου. Οι πρώτες μου εικόνες είναι όλες γύρω από τη θάλασσα» μου αναφέρει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικήγς γραμμής.

Οι παιδικές του αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με το Μικρολίμανο και την Πειραική. «Από μικρός ασχολούμουν με τον αθλητισμό -ήμουν στον Αθλητικό Σύλλογο «Πορφύρα» και περνούσα αρκετές ώρες στην Πειραική. Μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή είχαμε τα πρώτα μας φλερτ, κάναμε φιλίες, τις ‘τσογλανιές’ μας. Επίσης, αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν η διαδρομή όταν ξεκίνησα το τρέξιμο: από το Μικρολίμανο μέχρι την Πειραική, στον Σταυρό. Μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα» αναφέρει γυρνώντας το χρόνο πίσω.

Το Μικρολίμανο ήταν το μέρος όπου ο έφηβος Τάσος έκανε τις πρώτες του κοπάνες. «Είχε τόσα μαγαζιά η περιοχή που λέγαμε όλο αυτό το δρόμο «πασαρέλα». Εμείς ως ανήσυχοι νέοι κάναμε βόλτα στα μαγαζιά, αλλά συνήθως καθόμασταν σε κάποιο από τα μπιλιαρδάδικα».

Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στο Παλαιό Φάληρο, ενώ όταν γνωρίστηκε με την Θάλεια Ματίκα μετακόμισε στο Χαλάνδρι. «Ζορίστηκα λίγο στην αρχή που άφησα τα νότια, όμως ήμουν πολύ ερωτευμένος κι έτσι η μετάβαση ήταν ομαλή» μου εξηγεί. Αλήθεια τι θυμάται από τα νότια προάστια; «Η συνηθισμένη μας έξοδος ήταν στη Γλυφάδα και τα καλοκαίρια φτάναμε μέχρι τη Βάρκιζα. Εννοείται πως η Γλυφάδα ήταν το στέκι μας και φυσικά πρόλαβα τη διασκέδαση στη παραλιακή. Ήταν την περίοδο λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου ο κόσμος είχε διάθεση για διασκέδαση και εμείς ως νέοι φυσικά πρωτοστατούσαμε. Πλέον μου φαίνεται πολύ μακρινή αυτή η εποχή γιατί έχω γίνει σπιτόγατος» απαντάει.

View this post on Instagram

Είσαι mazerati ρε @thaliamatika

A post shared by Tasos Iordanidis (@t.iordanidis) on

Ο Τάσος με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφει στον Πειραιά. «Έχω πολλά μέρη που αγαπάω στον Πειραιά και πηγαίνω. Ένα από αυτά είναι ο Προφήτης- Ηλίας όπου ανεβαίνω για να απολαύσω αυτή τη μαγική θέα. Για φαγητό προτιμώ το ιταλικό εστιατόριο Tony Bonano. Οι ομορφιές του Πειραιά υπερτερούν από τις ασχήμιες του. Για μένα είναι μια περιποιημένη πόλη και αυτό που την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη είναι το ταπεραμέντο των ανθρώπων. Οι Πειραιώτες είναι ντόμπριοι -θα πούνε τη γνώμη τους και ας μη γίνουν αρεστοί. Κι εγώ το έχω αυτό αλλά περνώντας τα χρόνια η εμπειρία και η ωριμότητα πολλές φορές μας κάνουν να έχουμε κρατήματα. Οπότε προσέχω πολύ πριν πω κάτι και πληγωθεί ο συνομιλητής μου».

Ως μπαμπάς δύο παιδιών ρωτάω τι ήταν αυτό που ήθελε να τους δείξει σχετικά με το μέρος που μεγάλωσε. «Τους ανθρώπους γιατί αγαπώ πολύ τους Πειραιώτης. Έχουν μια διαφορετικότητα σε σχέση με τους Αθηναίους -δεν λέω καλή ή κακή- αλλά το ταπεραμέντο τους είναι πολύ διαφορετικό και ήθελα να το αναγνωρίσουν τα παιδιά μου, μη νομίζουν πως μόνο ο μπαμπάς τους το έχει».

Με αφορμή την παράσταση «Ο πατέρας» που πρωταγωνιστεί στο θέατρο Αποθήκη του ζητάω να μου πει τι ρόλο έπαιξε ο δικός του μπαμπάς στη ζωή του. «Ο πατέρας μου ήταν ένας πάρα πολύ ωραίος άνθρωπος και μόνο καλές αναμνήσεις έχω να θυμάμαι. Για μένα παραμένει μέχρι σήμερα ένα σημείο αναφοράς. Ήταν αξιοπρεπέστατος, ντόμπρος Πειραιώτης και οικογενειάρχης με την ουσιαστική έννοια της λέξης. Θα ήθελα πολύ να μεταλαμπαδεύσω αυτή τη λεβεντιά του στα παιδιά μου».

Μπαμπάς και γιος είχαν μια δική τους στιγμή λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος. «Έκανα πολλά πράγματα με τον μπαμπά μου, αλλά είχαμε μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή που για μένα ήταν τόσο οικεία που νόμιζα πως το κάνουν όλοι οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους. Θυμάμαι κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς λίγο πριν την αλλαγή του Χρόνου φεύγαμε οι δυο μας και κάναμε μια βόλτα το τετράγωνο της γειτονιάς μας. Θέλω να σου πω πως το κάνω με τον Δάνο το γιο μου».

Λίγο πριν τον αφήσω για να ετοιμαστεί για την παράσταση τον ρωτάω αν περίμενε αυτή την αποδοχή του κοινού μιας και ο Πατέρας από την αρχή της σεζόν κατάφερε να ξεχωρίσει. «Η επιτυχία οφείλεται στο πολύ καλό έμψυχο δυναμικό της παράστασης και τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Βασίλη Μπισμπίκη, ο οποίος αρθρώνει ένα πολύ δικό του θεατρικό λόγο. Επιπλέον όλοι οι συντελεστές είχαμε τη διάθεση να δουλέψουμε και αυτό λειτούργησε καθώς ο κόπος και η δουλειά μας ανταμείφθηκαν. Επιπλέον, το θέμα του έργου μας αφορά είναι πολύ σημερινό και ο κόσμος  ταυτίζεται, γίνεται συνένοχος και δεν κάθεται απλά απέναντι” υποστηρίζει.

Info: Ο Τάσος Ιορδανίδης πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Ο πατέεας” στο θέατρο Αποθήκη (Τετάρτη- Κυριακή), παίζει στο μοινόλογο “Ο Τζόνι πήρε το όπλο του” στο Επί Κολωνώ (Δευτέρα- Τρίτη).