INTERVIEWS

Παύλος Ορκόπουλος: «Να γυρίσουμε την πλάτη στην πολιτική του διπολισμού»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νότιο Τομέα και ηθοποιός εξηγεί στο NouPou γιατί ο λαός πρέπει να πει «όχι» στο διπολισμό και παρακινεί τη νεολαία να μην απέχει από τις εκλογές, αλλά να ψηφίσει συνειδητά.

Eίστε υποψήφιος βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Η τέχνη που ασχολούμαι έχει να κάνει με την επικοινωνία. Προσωπικά  για να σταθώ στη δουλειά μου και να μπορώ να είμαι χρήσιμος αντλώ εικόνες και συναισθήματα που συμβαίνουν στην κοινωνία. Ζώντας αυτή την συγκεκριμένη κατάσταση η επικοινωνία που χρειάζομαι για τη δουλειά μου απαιτεί να πάρω θέση στα πράγματα. Έτσι αισθάνομαι μέσα μου. Οφείλω να έχω θέση στα πράγματα και στην κοινωνία διότι έχω παιδιά, εγγόνια και είμαι υφιστάμενος αυτής της κατάστασης. Δεν το κάνω λόγω αναγνωσιμότητας, ούτε το βλέπω επαγγελματικά. Αισθάνομαι πως μέσα από αυτό επικοινωνώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μου και η στάση μου παραδειγματίζει. Η τέχνη μου δίνει κουράγιο στον κόσμο και ο κόσμος υφίσταται μια κατάσταση εξαιρετικά άσχημη,  βάλλεται από παντού. Τα προβλήματα μπαίνουν στις σχέσεις δυναμιτίζουν σχέσεις-οικογένειες και αισθάνομαι την ανάγκη να μην μείνω ανενεργός σ αυτή την κατάσταση.  Ωρίμασα πια, έχω δει την πραγματικότητα, η οποία έχει καταγραφεί μέσα μου.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Εγώ δε διαχωρίζω νότιο, βόρειο ή δυτικό τομέα μιας και αυτό που πρεσβεύω είναι συνολικά η κεντρική σκηνή, η οποία με τις αποφάσεις της καθορίζει τα πράγματα. Από εκεί κι πέρα ο κάθε δήμος ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα που έχει η περιοχή του. Κι αυτό είναι μια υπόθεση του δήμου. Οι δήμοι πρέπει να ενεργοποιούν τον κόσμο προς μια κατεύθυνση υπέρ του. Δεν μπορεί να μην παίρνουν θέση στα προβλήματα της κοινωνίας και των δημοτών τους. Γιατί συνήθως δεν παίρνουν θέση υπερασπίζονται τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Εκεί κρύβεται το πρόβλημα και το χάσμα. Όταν ο δήμος είναι ξεκομμένος έρχεται το χάσμα.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Έχουμε αναρωτηθεί τι μας λέει η πραγματικότητα και ποιοι παίρνουν αποφάσεις για μας;  Είναι δύο πόλοι: η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τώρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό, όμως, είναι ο λεγόμενος διπολισμός. Τι μας έχει διδάξει η περίοδος από τη Χούντα και μετά; Ότι στην Κυβέρνηση βρίσκεται μια ο ένας μια ο άλλος. Μια διώχνουμε τον έναν, μία ανεβάζουμε τον άλλον. Παρόλο αυτά και τα δύο κόμματα λένε μια τεράστια αλήθεια όταν γίνονται Κυβέρνηση: ότι βρίσκουν άδεια ταμεία μιας και τα «έφαγε» ο προηγούμενος. Φυσικά πιστεύω και τους δύο γιατί είναι και οι δύο εξουσία και προηγούμενοι. Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και σήμερα.  Αντικαταστάθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Ο μόνος δρόμος είναι ο ευρωμονόδρομος. Βαδίζουν και οι δύο πάνω σ αυτό και έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Έρχονται εκλογές σε λίγες ημέρες και θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: πρέπει να εγκρίνουμε ή όχι την πολιτική αυτή των δύο πολιτικών οι οποίοι αντιπαρατίθενται εντελώς ψεύτικα και κατηγορούν πως έκλεψε ο ένας το πρόγραμμα του άλλου ενώ βάζουν  και οι δύο τα προβλήματα του λαού στη γωνία. Πριν λίγο καιρό ήταν που έφυγε η Νέα Δημοκρατία και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το λόγο. Έφτασε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους αυτό το δίλλημα. Εγκρίνουμε ή όχι αυτή την πολιτική; Η δική μου άποψη είναι να μην την εγκρίνουμε. Γιατί όπως έχει αποδειχτεί από την ιστορία ότι έχει κερδηθεί για τους εργαζόμενους είναι κατόπιν διεκδίκησης. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία. Εγώ παίρνω θέση υπέρ του ΚΚΕ διότι όπως ξέρουμε δεν έλειψε ποτέ από καμία διεκδίκηση. Ήταν πάντα «μπροστιάρης».  Και με την ανιδιοτέλεια που διακατέχει όλα τα στελέχη, τους οπαδούς και φίλους του είναι εγγύηση για να οργανώσει μαζί με τον κόσμο αυτή την απαίτηση και διεκδίκηση. Επιπλέον θα σας θυμίσω κάτι που έλεγε το ΚΚΕ πριν πολλά χρόνια. Είχαμε πει δημόσια πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται και κάποια στιγμή θα συγκυβερνήσουν. Τότε μας είχαν πει τρελούς γιατί είναι εχθροί καθώς είχαν αντίπαλες πολιτικές θέσεις. Τελικά δεν ήμασταν τόσο τρελοί. Και κάτι τελευταίο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα δημοψήφισμα προκειμένου να απαντήσει ο λαός, ο οποίος είπε όχι. Και το έκανε ναι-αυτό δηλαδή που υπηρετούσε η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι τρομερά πράγματα, τόσο ξεδιάντροπα και χυδαία πολιτικά.

Η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Τι θα λέγατε στους νέους;

Να πούνε «όχι» στην αποχή, να μη γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική, αλλά να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική του διπολισμού που τάζει ατομικές ελευθερίες, ευκαιρίες για καριέρες και πλούσια ζωή και τους μοιράζει ομαδικούς εγκλωβισμούς και αδιέξοδα. Η συμπεριφορά αυτών που κυβερνούν τους έχει κάνει πέρα. Η αποχή δε θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα τους λύνει τα χέρια. Διότι θα στηριχτούν σ αυτούς που τους ψηφίζουν και έχουν τη μαρτυρία πως τους ψήφισε ο λαός. Εμείς στο ΚΚΕ ότι διαφορές και αν υπάρχουν είναι συζητήσιμες. Γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη. Δε γίνεται αυτή η χώρα που είναι σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση, με ήλιο, καλό κλίμα, υπέδαφος, θάλασσα, έδαφος που βγάζει άριστα προϊόντα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζωή; Δεν μας αφήνουν να διαχειριστούμε τις παραγωγές μας. Πετάμε τα πορτοκάλια μας και εισάγουμε από το εξωτερικό. Αυτό είναι παραλογισμός. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ αναφέρει πως θέλουμε στέγη, φθηνό νερό και ρεύμα, σταθερή εργασία με 8ωρο, ελεύθερο χρόνο, παιδικούς σταθμούς, μόρφωση, ασφάλιση, αύξηση δαπανών για πρόνοια, υγεία και  σύνταξη.  Οι διπολιστές μας λένε ότι αυτά δε γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Εκεί είναι η διαφορά μας, εμείς τα θέλουμε τώρα στην πραγματική ζωή. Αλλιώς για ποιο πράγμα πληρώνουμε φόρους; Δυστυχώς όλοι τους είναι υφιστάμενοι μιας και υπηρετούν κάποιες αποφάσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Θα φέρω ένα παράδειγμα από τα πολλά. Έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια για κάποιες γερμανικές αποζημιώσεις που μας χρωστάνε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και καμιά από τις κυβερνήσεις δε ζητάει αυτά τα χρήματα. Κι εκεί που μας χρωστάνε βγαίνει ότι τους χρωστάμε και τους πληρώνουμε.

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Δεν ξέρω τι σκοπούς έχουν για το χώρο που υπήρχε το αεροδρόμιο του Ελληνικού πάντως ο λαός,  οι δημότες ξέρουν πως πρέπει να γίνει κάτι για όφελος τους. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουν οι δημότες που έχει ο λαός.