INTERVIEWS

Ποιο είναι το μυστικό για μια πετυχημένη σχέση Γιώργο Καπουτζίδη;

Με αφορμή την θεατρική του παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για σχέσεις με τον εμπνευστή και σκηνοθέτη του έργου.

Ο τόπος συνάντησης μας με το Γιώργο Καπουτζίδη είναι στο θέατρο Ήβη όπου στις 16 Οκτωβρίου ανεβαίνει η πρώτη του θεατρική παράσταση. «Μέχρι τώρα έχω κάνει τρεις θεατρικές διασκευές (Rent, Priscilla, Sweet Charity), αλλά αυτό είναι το πρώτο μου θεατρικό κείμενο. Ξεκίνησα από το μηδέν καταγράφοντας αυτά που είχα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου».

Στην πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» ο Γιώργος για πρώτη φορά έχει (και) το ρόλο του σκηνοθέτη. «Πάντα θα λέω πως το πιο δύσκολο πράγμα είναι το γράψιμο. Όμως, ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι αυτός που μου αρέσει περισσότερο. Πέρασα πολύ ωραία σκηνοθετώντας την παράσταση. Δεν σου κρύβω πως ήμουν πολύ αγχωμένος. Μια ημέρα πριν την πρώτη πρόβα δεν μπόρεσα να κοιμηθώ, είχα πόνους στο στομάχι, στη μέση. Όταν είδα πως επικοινωνώ ωραία με τα παιδιά, με καταλαβαίνουν κι έχω μεταδοτικότητα εκεί ησύχασα» απαντάει.

Στο μικροσκόπιο του έργου είναι οι σχέσεις και τον ρωτάω την άποψη του για τις σχέσεις στα χρόνια των social media. «Μέσα στην παράσταση τα σχολιάζουμε  γιατί πλέον είναι μέρος της ζωής μας. Είναι περίπλοκες οι σχέσεις, αλλά το θέμα είναι τι επιλογές θα κάνεις. Θέλεις να έχεις μια σχέση πιο ουσιαστική και όχι τόσο της τεχνολογίας ή το αντίστροφο; Όλα είναι αποδεκτά από την στιγμή που το έχεις επιλέξει. Σημασία έχει να συναντήσεις τον άνθρωπο που έχει την ίδια αντίληψη με σένα. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να είναι ευτυχισμένοι μέσα στις σχέσεις τους. Για μένα πιο δυνατό από όλα δεν θα πάψει ποτέ να είναι αυτός ο έρωτας που σου κόβει την ανάσα, που σφίγγεται το στομάχι σου, που τοποθετείς τον άλλον σε ένα βάθρο. Νομίζω αυτό είναι πάντα το χρυσάφι, το πιο ακριβό πετράδι» σχολιάζει με ενθουσιασμό.

Οι ιστορίες που θα δούμε πάνω στη σκηνή είναι τοποθετημένες στο σήμερα και μας αφορούν. «Όσα θα αφηγηθούν οι ήρωες μου τα έχω ζήσει. Αναγνωρίζω κομμάτια μου σε όλους τους χαρακτήρες από διάφορες φάσεις της ζωής μου. Ξεκινάμε με ένα μοντέλο στο μυαλό μας για το πώς είναι η ιδανική σχέση και περνώντας τα χρόνια αλλάζουμε γιατί εμείς οι ίδιο είμαστε διαφορετικοί. Σίγουρα ο θεατής δεν θα συμφωνήσει με όλους τους ήρωες. Θα αναγνωρίσει συμπεριφορές, ενώ με κάποιους θα ταυτιστεί. Η αξία του έργου είναι ότι έχει πολλούς αληθινούς ανθρώπους, με αισθήματα και προβλήματα.  Θέλω να γίνεται πάνω στην σκηνή μια συζήτηση που κι ο θεατής θα θέλει να πάρει μέρος. Μην φοβηθείτε δεν θα χωρίσετε αν δείτε την παράσταση. Ωστόσο, αν θέλετε να χωρίσετε εμείς σας δίνουμε τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε».

Για το Γιώργο πόσο σημαντικό είναι να λέγεται η αλήθεια; «Πολύ σημαντικό. Είμαι λίγο περίεργος σ’ αυτό: δεν θέλω να λέω ψέματα. Είναι φορές που έχω πει την αλήθεια κι έχω διαπιστώσει πως είτε την είπα άγαρμπα είτε  ο άλλος δεν ήταν έτοιμος να την ακούσει. Οπότε τώρα πια έχω μάθει και λέω κάποιες φορές «να αυτό δεν χρειάζεται να το πω». Σε γενικές γραμμές θα σου έλεγα με το χέρι στην καρδιά πως πιστεύω στην αλήθεια. Δεν προχωράς με ψέματα και ας ξεβολευτείς. Το πιο βασικό δεν είναι αν θα πειράξεις τον άλλον, αλλά αν αντέχεις να ξεβολευτείς για να πεις την αλήθεια. Πρέπει να ξεβολευόμαστε».

Η πορεία του δείχνει πως ο ίδιος έχει ξεβολευτεί. «Βέβαια θα μπορούσα να είχα μείνει στη τηλεόραση, αλλά για να προχωρήσεις παραπέρα πρέπει να ξεβολευτείς από το ασφαλές σκαλοπατάκι σου. Μπορεί να είναι το κενό, μια λεωφόρος θα είναι κάτι άλλο. Θέλω να σου πω πως περνούσα πολύ ωραία στο σκαλοπατάκι μου και δεν είχα κανένα παράπονο. Απλά είπα πως πρέπει να ξεβολευτώ, αλλιώς δεν θα προχωρήσω. Τελικά το δικό μου παραπέρα είναι πολύ όμορφο» διαπιστώνει.

Ποιο είναι το μήνυμα για τις σχέσεις που θέλει να περάσει μέσα από το έργο του; «Θέλω το κοινό να γελάσει, να διασκεδάσει και να αγαπήσει τους ήρωες. Γιατί νιώθω πως αν τους αγαπήσει τότε θα έχει αγαπήσει δικά του κομμάτια, αλλά και άλλων ανθρώπων που μπορεί μέχρι σήμερα να μην τους καταλάβαινε και να μη δικαιολογούσε τις συμπεριφορές τους. Θα ήθελα να κρατήσουν την αγάπη, να έχουν αγαπήσει λίγο περισσότερο τον εαυτό τους και να νιώσουν λίγο πιο ελεύθεροι. Ακόμα και να κάνουν πραγματικότητα κάποιο όνειρο τους.  Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θέλω να χωρίσουν» λέει αστειευόμενος.

Τα τελευταία χρόνια ο πολυτάλαντος Γιώργος έχει αγαπήσει λίγο παραπάνω τον εαυτό του. «Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά πότε ακριβώς συνέβη, αλλά σίγουρα με αγαπάω περισσότερο. Ακόμα κι η παράσταση αυτό δείχνει γιατί για πρώτη φορά έκατσα στο δωμάτιο μου να γράψω μια ιστορία χωρίς άγχος και να περάσω όμορφα. Ξεκίνησε αβίαστα χωρίς «πρέπει» για αυτό μπόρεσα να απολαύσω όλη τη διαδικασία. Επιπλέον, τα ταξίδια που κάνω δείχνουν αγάπη για το Γιώργο και πως τον νοιάζομαι. Επίσης, όταν σταμάτησα να σκέφτομαι τι γνώμη έχουν οι άλλοι για μένα. Σημαντικό είναι τι γνώμη έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Φυσικά και δεν είναι εύκολο, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε εγκλωβισμένοι στην άποψη των άλλων γιατί δεν θα ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά θέλουμε. Τουλάχιστον στον επαγγελματικό μου τομέα ακολούθησα την πορεία που ήθελα κι όχι την πορεία που μπορεί οι άλλοι να περίμεναν για μένα».

Τον ρωτάω αν μέσα από τους ήρωες του έκανε τον απολογισμό για τις σχέσεις του. «Αναγνώρισα πολλά λάθη. Νομίζω πως αν δεν είχα αναγνωρίσει και παραδεχτεί τα λάθη που είχα κάνει εγώ στις προηγούμενες σχέσεις μου  δεν θα μπορούσα να γράψω το συγκεκριμένο έργο. Γιατί αυτό δείχνει μια ωριμότητα και μια σοφία. Οι ήρωες μου δεν είναι εγωιστές, δεν υπάρχουν υστερίες και μονόπλευρες καταστάσεις. Για να παραδεχτείς τα λάθη σου πρέπει να κάνεις πέρα τον εγωισμό σου».

Λίγο πριν τον αφήσω για να ξεκινήσει πρόβα με τους ηθοποιούς του ζητάω να μου πει ποια είναι τα μυστικά για μια πετυχημένη σχέση. «Πρέπει να είσαι ειλικρινείς, να θαυμάζει ο ένας τον άλλον, να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να είσαι ο εαυτός σου, να λες τις ανάγκες σου και να ακούς τις ανάγκες του άλλου. Πολλές φορές κάνω το λάθος να μην πω τις ανάγκες μου και προσπαθώ να γίνω αυτός που ο άλλος θα ήθελε. Φυσικά αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί καταπιέζεσαι και ξαφνικά  εκρήγνυσαι και ο άλλος αναρωτιέται τι σου έχει συμβεί.  Όταν συναντιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων είναι μια πολύ ωραία μαγική στιγμή».

Και για το τέλος: Ο Γιώργος έχει πιο πολύ αγαπήσει ή ερωτευτεί; «Δεν μπορώ να το συγκρίνω. Νιώθω πως σε κάποιες σχέσεις έχω ερωτευτεί περισσότερο κι σε άλλες να μην έχω ερωτευτεί τόσο πολύ αλλά να έχω αγαπήσει. Θα σου πω πως μου έχουν συμβεί έντονα και τα δύο».

Info: “Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του”, στο θέατρο ΉΒΗ από τις 16 Οκτωβρίου.

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Αποστόλης Ψαρρός και η Κατιάνα Μπαλανίκα.