INTERVIEWS

Σαμ Ιωαννίδης: “Ο ανανεωμένος Αστέρας Βουλιαγμένης θα είναι σημείο αναφοράς για τα νότια προάστια και την εγχώρια οικονομία”

Ο Σαμ Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, μιλάει στο NouPou για το πότε θα ανοίξει τις πύλες του και το τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Από την Ελένη Παλαιολόγου 

Με τον χρόνο να μετρά ήδη αντίστροφα και τις προετοιμασίες να είναι κάτι παραπάνω από πυρετώδεις, ο εμβληματικός Αστέρας Βουλιαγμένης, αναμένεται να ανοίξεις τις πύλες του τον Μάρτιο του 2019, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στο nou-pou.gr, ο Σαμ Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής του θρυλικού ξενοδοχείου. Ενός ξενοδοχείου που κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα, τον πολυεθνικό κολοσσό, Four Seasons Hotels and Resorts αλλά και που δηλώνει περήφανα πως ήδη έχει επαναπατρίσει σημαντικά στελέχη στη χώρα και έχει τονώσει την τοπική οικονομία με προσλήψεις κατοίκων των γύρω περιοχών.

Aς ξεκινήσουμε με την είδηση που όλοι περιμένουν να ακούσουν από εσάς: πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens; Ισχύει η ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλαδή ο Μάρτιος του 2019;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είμαστε το πρώτο ξενοδοχείο της Four Seasons Hotels & Resorts στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που αποτελείται από δύο κτηριακές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, 61 bungalows, 11 εστιατόρια, lounges, μπαρ, spa, εκτεταμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εστίασης, εγκαταστάσεις τένις και θαλάσσιων σπορ. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται τεράστια προσπάθεια και όραμα για να εδραιώσουμε το ξενοδοχείο μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό και η πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε τον Μάρτιο του 2019.

Σε τι φάση βρίσκονται τώρα τα έργα;

Τα έργα προχωρούν με καλούς ρυθμούς. Η κατασκευή ενός παγκόσμιας τάξεως προορισμού με πλήρεις εγκαταστάσεις απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο συντονισμού με τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές και την προμήθεια των καλύτερων προϊόντων και υλικών της αγοράς.

Είναι συναρπαστική η γέννηση ενός τόσο θρυλικού και πανέμορφου ξενοδοχείου και κάθε μέρα είναι σαν βλέπουμε το ίδιο μας το παιδί να μεγαλώνει

Φέτος πήραμε μια πρώτη “γεύση” από την ανάπλαση της διάσημης πλέον Astir Beach. Τι νεότερο θα πρέπει να περιμένουμε και τι αναμένουμε να δούμε στην Astir Marina και τις ιδιωτικές κατοικίες που σχεδιάζονται;

Η ανάπλαση της χερσονήσου αποτελεί σίγουρα διασφάλιση πως ο προορισμός μας θα διαθέτει όλες τις παροχές που μπορεί να φανταστεί κανείς, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους διεθνείς μας επισκέπτες. Οι μέτοχοι μας έχουν ως στόχο να αναπτύξουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες της Astir Beach, της Astir Marina και των ιδιωτικών κατοικιών. Ο εξωραϊσμός της περιοχής θα εμπλουτίσει την εμπειρία όλων όσων έρχονται σε αυτό το μαγικό σημείο της Βουλιαγμένης.

Η επαναλειτουργία του Αστέρα, συνδέθηκε με ένα άλλο όνομα, πρώτου μεγέθους στην παγκόσμια τουριστική αγορά, αυτό της Four Seasons Hotels and Resorts; Πώς και γιατί αποφάσισε αυτός ο ξενοδοχειακός κολοσσός να επενδύσει στην Ελλάδα της κρίσης;

Η Ελλάδα αποτελούσε έναν προορισμό προς τον οποίο η Four Seasons είχε στρέψει την προσοχή της για αρκετό καιρό. Νιώθουμε τυχεροί που έχουμε καταπληκτικούς συνεργάτες με μακροπρόθεσμο όραμα να φτιάξουμε έναν κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Η Ελλάδα φημίζεται διεθνώς ως προορισμός επιλογής λόγω της βαθιάς πολιτιστικής σύνδεσης, της φανταστικής κουζίνας και των κρασιών της και του Ελληνικού Φιλότιμου … την “Ελληνική φιλοξενία”. Η χώρα αναβιώνει και ελπίζουμε να είμαστε μέρος του καταλύτη που θα υποστηρίξει αυτήν την θετική ανάπτυξη και την ανάδειξη της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού στην ελληνική τουριστική πραγματικότητα.

Ο Αστέρας αναμένεται να αλλάξει ριζικά το “πρόσωπο” όχι μόνο της Βουλιαγμένης αλλά και όλης της περιοχής των νοτίων προαστίων. Πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί και με άλλα έργα υποδομής των κοντινών περιοχών που θα δημιουργήσουν μια νέα εποχή για την Αττική Ριβιέρα;

Η Four Seasons συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς, την κυβέρνηση και τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως θα υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτό θα περιλαμβάνει όχι μόνο άμεσες θέσεις εργασίας στο ξενοδοχείο, στις οποίες είχαμε εστιαστεί εξαρχής, αλλά και στην μαρίνα, τις παραλίες, τις κατοικίες, τα  εστιατόρια και τα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον θα συμβάλλει στην υποστήριξη των τοπικών πωλητών και προμηθευτών ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γιατί μαζί με το ξενοδοχείο θα επεκτείνονται και οι δικές τους επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτό θα ωθήσει στο άνοιγμα και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων καθώς η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών θα πρέπει να επεκταθούν. Σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε στενά και με την «γειτονιά» μας για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη και σταδιακή πρόοδο θετικής ανάπτυξης και ευημερίας. Το ξενοδοχείο μας εστιάζει στην στήριξη της ελληνικής αγοράς και τους επιχειρηματίες σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό μας στόχο.

Από την εποχή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα, ο Αστέρας έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες και έχει γράψει ιστορία. Τι νεότερο πρέπει να περιμένουμε τώρα με την σφραγίδα της Four Seasons Hotels and Resorts;

Η Four Seasons είναι ένα σήμα κατατεθέν και συνώνυμο του lifestyle, και διαθέτει μια ισχυρή βάση επαναλαμβανόμενων επισκεπτών σε όλα της τα ξενοδοχεία παγκοσμίως. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε σε αυτόν τον θρυλικό προορισμό επισκέπτες τόσο από όλη την Ελλάδα όσο και από όλο τον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στους διεθνείς μας επισκέπτες τον πολιτισμό και την κουζίνα, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό της Βουλιαγμένης, της Αθήνας και της Ελλάδας.

Πόσο σημαντική για την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία είναι η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στον Αστέρα; Έχουν γίνει προσλήψεις ατόμων που κατοικούν στις γύρω περιοχές;

Μία επένδυση αυτού του μεγέθους είναι πολύ σημαντική τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για την ευρύτερη ελληνική αγορά. Η ροή των επισκεπτών και η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων θα συμβάλει στην οικονομική πρόοδο. Ήδη υποστηρίζουμε τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια στέλνοντάς τους δικούς μας επισκέπτες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πλεονάζουσα ζήτηση. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της όμορφης περιοχής μας αλλά και της χώρας μας. Σχεδιάζουμε επίσης να συμμετάσχουμε στη στήριξη φιλανθρωπικών και κοινοτικών προγραμμάτων ώστε να γίνουμε αναπόσπαστο μέρος του ιστού της κοινότητάς μας.

Η ανάπτυξη της ομάδας μας είναι το κλειδί για την επιτυχία μας και η παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών είναι το πλεονέκτημα που διαφοροποιεί την Four Seasons παγκοσμίως. Η επιλογή της ομάδας μας έχει αρχίσει και δημιουργούμε αυτό που θα αντιπροσωπεύει την Ελληνική «Φιλοξενία». Είμαστε επίσης περήφανοι για τη τρέχουσα πορεία των προβλεπόμενων προσλήψεων, συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές κοινότητες για να προσφέρουμε ευκαιρίες σταδιοδρομίας και έχουμε επίσης εμπλακεί στην υποστήριξη προγραμμάτων όλων των τομέων σε σχολές και πανεπιστήμια.

Είμαι πολύ υπερήφανος για την συμβολή μας στο θέμα της διασποράς, καθώς λόγω του brand μας και των προσλήψεων στις οποίες έχουμε προβεί, προσελκύουμε πίσω στην πατρίδα μας Έλληνες, που όπως και εγώ, είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα για να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό

-Ποιες επιλογές διασκέδασης και χαλάρωσης θα έχει ένας επισκέπτης του Αστέρα, που θα τον επιλέξει για τη διαμονή του;

Εντός του ξενοδοχείου θα έχουμε 8 διακεκριμένα εστιατόρια-προορισμούς που όχι μόνο θα ενθουσιάσουν τους θαμώνες του ξενοδοχείου αλλά θα προσελκύσουν και τους Αθηναίους. 

Διαθέτουμε ένα Spa με αποκλειστικές θεραπείες που βασίζονται στην ευεξία και σε μη επεμβατικές ιατρικές μεθόδους, και προσφέρει μεταξύ άλλων την χρήση θεραπευτικής πισίνας, χαμάμ και χώρους χαλάρωσης.

Στις εγκαταστάσεις τένις θα προσφέρονται υπηρεσίες από επαγγελματίες αθλητές, όπως επίσης και στα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και στον χώρο εξάσκησης γκολφ.

Επιπλέον, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο το υγρό στοιχείο, δεδομένου του ότι το ξενοδοχείο μας είναι παραθαλάσσιο, προσφέροντας 2 εξωτερικές και μία εσωτερική πισίνα, θαλάσσια σπορ, θαλάσσιο σκι και πολλά άλλα.

Στην ακτογραμμή του ξενοδοχείου μεγαλύτερη των 300 μέτρων, διαθέτουμε 3 ιδιωτικές παραλίες και 800 ξαπλώστρες για τους επισκέπτες που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα … ενώ δοκιμάζουν διάφορες ελληνικές λιχουδιές.

Η Astir Marina προσφέρει πρόσβαση σε σκάφη αναψυχής/ γιοτ καθώς επίσης θα ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες μας να επισκεφτούν την λίμνη της Βουλιαγμένης, να κάνουν ταξίδια σε κοντινά νησιά, να επισκεφτούν τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ή το κέντρο της πόλης υποστηρίζοντας την πόλη μας και την χώρα μας.

Στην Αθήνα αυτή την εποχή παρατηρείται μια ξενοδοχειακή “έκρηξη”, με δεκάδες ξενοδοχεία να κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρική ή μη σημεία της πόλης. Για ποιους λόγους ένας επισκέπτης να επιλέξει το Four Seasons Astir Palace Hotel;

Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε ανάμεσα στα ήδη εδραιωμένα ξενοδοχεία με μεγάλη παράδοση στην χώρα μας. Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν θέσει γερά θεμέλια και έχουν καταφέρει να εδραιώσουν την χώρα μας ως έναν δημοφιλή προορισμό. Εμείς θα δουλέψουμε για να διευρύνουμε τις υπάρχουσες επιλογές για τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Στον τουρισμό έχουμε όλοι την τεράστια ευθύνη να δημιουργήσουμε μία μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες μας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε ως προορισμός. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας και προσβλέπουμε στο άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων όπως θα αναπτύσσεται ή οικονομία μας δεδομένου ότι η όλη διαδικασία θα είναι προς όφελος της χώρας μας.

Σε μία μαγευτική τοποθεσία που προσφέρει άπλετη θέα στην θάλασσα λόγω της χερσονήσου, στόχος του Four Seasons Astir Palace είναι η προσέλκυση επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. παροχή πληθώρας επιλογών τόσο από πλευράς δωματίων και σουιτών όσο και από πλευράς εστίασης και δραστηριοτήτων, που φέρουν τη σφραγίδα της αυθεντικής εξυπηρέτησης για την οποία η Four Seasons είναι παγκοσμίως γνωστή. Ευελπιστούμε να γίνουμε «Σημείο Αναφοράς» στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας τόσο τους Έλληνες όσο και τους διεθνείς επισκέπτες μας.

Ως επικεφαλής ενός εμβληματικού ξενοδοχείου που θα βρίσκεται πλέον υπό την “ομπρέλα” της Four Seasons Hotels and Resorts, πόσο αισιοδοξείται για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα; Θα συνεχιστεί, πιστεύετε το ανοδικό σερί τουριστικών εισροών και τι θα πρέπει να κάνει η πολιτεία ώστε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση;

Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την ανάπτυξη και το ενδιαφέρον στον τουρισμό στην Ελλάδα. Οι δείκτες είναι εξαιρετικοί και εμείς ως Έλληνες πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και οι προβλέψεις δείχνουν συνεχή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας προσελκύει και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις που μόνο να προσθέσουν έχουν στην οικονομία. Προσωπικά, εμπνέομαι και αισθάνομαι υπερήφανος που βλέπω Έλληνες επιχειρηματίες που συμβάλλουν στην ανοδική αυτή πορεία και επενδύουν στο μέλλον της Ελλάδας.

 Φωτό: Four Seasons Kεντρική φωτό: Μαρία Ξανθοπούλου