INTERVIEWS

Σάββας Γιάντσης, ένας σύγχρονος «yogi» των νοτίων προαστίων

O Σάββας Γιάντσης δάσκαλος Yoga και ιδιόκτητης του House of Yoga στη Γλυφάδα, εξηγεί τι είναι αυτή η πανάρχαια φιλοσοφία και πως μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό.

Από τη Χρυσάνθη Βλάμη

Η πρώτη γνωριμία του Σάββα Γιάντση με τη Yoga έγινε εντελώς τυχαία  το μακρινό 2000 στην Αμερική και αποτελεί μέχρι τώρα τρόπο ζωής για τον ίδιο. Ομολογεί πως στην αρχή δεν του φανηκε ενδιαφερον, όμως όταν βρέθηκε στην κατάλληλη σχολή στο Λος Άντζελες τα πάντα άλλαξαν μέσα του. «Έμεινα έκπληκτος με το τι έγινε. Έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα, όλη η τάξη έσταζε. Είχε κίνηση, ήταν κάτι που δεν είχα ξανακανει». Αυτό που τον έκανε να «κολλήσει» με τη γιόγκα ήταν ότι μέσω αυτής ανακάλυψε την δύναμη της επιμονής του στο να πετύχει κάτι. «Νιωθεις ανήμπορος όταν ξεκινάς Yoga. Βλέπεις ανθρώπους που κανουν πρακτικη αρκετα  χρόνια, να κάνουν τα πάντα και εσύ να νιώθεις ότι δεν μπορείς ούτε να στρίψεις, ούτε να κουνηθείς και μπαίνεις στην διαδικασια να προσπαθείς και να προσπαθείς…»

Ο ίδιος εξηγεί πως η Yoga σημαίνει ένωση και έχει κάποιους κανόνες που σ’ αναγκαζουν να τους ακολουθήσεις,  σιγά – σιγά και χωρίς να το καταλάβεις, μπαίνεις όλο και πιο βαθιά σ΄αυτό. Στην αρχή, όταν ξεκινάς Yoga δεν σ΄ ενδιαφέρει να κάνεις ένα μάθημα μόνο αναπνοές, σκέφτεσαι να κάνεις πόζες που είναι πιο ενδιαφέρον. Μετά από αρκετα χρόνια πρακτικής, βρίσκεις τον εαυτό σου να ενδιαφέρεται να κάνει μόνο αναπνοές, δηλαδή να κάτσεις και να αναπνέεις με διαφορετικούς τρόπους για να μεγαλώσει το εύρος της αναπνοής σου. «Στην αρχή μπορεί να ξεκινήσεις να κάνεις μόνο διαλογισμό,  και να καταλήξεις να κάνεις τις πιο τρελές πόζες ή και το αντίθετο, να ξεκινήσεις να κάνεις μόνο πόζες και άσκηση και να καταλήξεις να κάνεις διαλογισμό». Οι περισσότεροι Yogi είναι vegetarian επειδή υπάρχει στην Yoga η αρχη, της μη βιας(ahimsa) (που λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία προς οτιδήποτε ζωντανό) και επειδή προσέχουν την υγεία τους ή σκέφτονται ότι ο σωστός τρόπος διατροφής είναι μακριά από το κρέας».
Η Yoga για αυτόν έχει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Υποστηρίζει πως μέσα της έχει όλα τα είδη άσκησης. Έχει δύναμη, ευλυγισία, ισορροπία, αναπνοές και συγκέντρωση που κάποιες άλλες ασκήσεις ή άλλα αθλήματα ίσως να μην τα έχουν ολοκληρωμένα όλα μαζί. «Αν σκεφτείς το οξυγόνο που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα είναι γύρω στο 10% από αυτό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και η Yoga σε μαθαίνει να αναπνέεις πιο σωστά και να αναπνέει όλο και πιο πολυ,καταλαβαίνεις ότι κατευθείαν, έχεις ένα μεγάλο όφελος μόνο από αυτό». Τονίζει πως σε μαθαίνει να χειρίζεσαι τη δύναμη του σώματος σου από μέσα προς τα έξω  και πως δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Οι περισσότερες πόζες στη Yoga είναι αναπαραστάσεις από ζώα, πράγματα, ανθρώπους, Αγίους του ινδουισμου « Μόλις κάνεις μια πόζα, εκείνη η πόζα έχει μια παραλλαγή λίγο πιο δύσκολη, μόλις κάνεις και εκείνη, αυτό εμφανίζει  μια άλλη παραλλαγή».

Το 2005 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ενώ συνέχισε να την επισκέπτεται έως το 2014. Η Ινδία ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος για αυτόν  καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτεί κοντά σε μεγάλους δασκάλους της Yoga όπως τον Pattabhi Jois και τον εγγονό του Sharath Rangaswamy. «Ένας χώρος στον οποίο βρίσκονται 300 άτομα περίπου, που κάνουν το ίδιο πράγμα με σένα και έχουν πάει για τον ίδιο σκοπό».

Στόχος του είναι να ξαναπάει πολύ σύντομα. «Ο κάθε δάσκαλος της Yoga σ’ όποιο επίπεδο και να είναι , είναι και μαθητής. Οπότε όλοι έχουμε την ανάγκη να πηγαίνουμε και να βλέπουμε κάποιον δάσκαλο που ξεκινήσαμε και προσπαθούμε να τον επισκεπτόμαστε».

Από το 2007 μέχρι σήμερα διατηρεί το δικό του studio Yoga . Αρχικά βρισκόταν στην Βούλα, αλλά από το 2013 και μετά μετακόμισε στην οδό Φαίδρας 6 στη Γλυφάδα. Ονομάζεται «House of Yoga» γιατί το πρώτο Studio ήταν μέσα στο σπίτι του!! Τα περισσότερα μαθήματα είναι Asthanga,Vinyasa αλλά και Hatha.

Υπάρχουν προγράμματα  για όλο τον κόσμο, για beginners, αλλά και για advanced μαθητές. Τα τμήματα ξεκινάνε από 4 έως 14 ετών, που είναι τα παιδικά τμήματα  και μετά υπάρχουν τα τμήματα των ενηλίκων όπου υπάρχουν μαθητές από όλες τις ηλικίες χωρίς όριο.