INTERVIEWS

Σοφία Αρβανίτη: Η ζωή της σε τροχόσπιτο στην Ανάβυσσο

Η τραγουδίστρια που γνωρίσαμε την δεκαετία των 90s μας άνοιξε την πόρτα στο τροχόσπιτο στην Ανάβυσσο στο οποίο έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να ζει (και να δημιουργεί) έξι μήνες το χρόνο.

Από την Χριστίνα Ζάχου Φωτογραφίες: Εύα Μαγκώ

Σοφία μένεις σε ένα τροχόσπιτο στην Ανάβυσσο. Πως το πήρες απόφαση;
Μένω σχεδόν τον μισό χρόνο σε ένα παλιό τροχόσπιτο σε μια άκρη της Αττικής. Η απόφαση είναι ένα ‘κλικ’ γιατί μπορεί να είναι υπέροχο να ζεις εκεί, όμως δεν είναι και το πιο εύκολο, ιδίως αν είσαι άνθρωπος της πόλης και σε πιάνει πανικός στο οποίο ζουζούνι αντικρίσεις ή στο θρόισμα που θα ακούσεις μέσα στην νύχτα.

Πως είναι να ζεις σε τροχόσπιτο δίπλα στη θάλασσα;
Για μένα είναι η τέλεια εναρμόνιση με την φύση και με τον εαυτό μου.

Όταν είσαι μόνη σου τι σου αρέσει να κάνεις περισσότερο;
Αυτές τις μαγικές στιγμές γράφω στίχους και μουσική με την κιθάρα μου χαζεύοντας την άλλοτε ήρεμη κι άλλοτε αγριεμένη θάλασσα.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο την χρονική περίοδο που μένεις στο τροχόσπιτο;
Εκεί όλα μεγεθύνονται με έναν τρόπο. Ένα από αυτά που χαίρομαι είναι  η συντροφιά του εαυτού μου, των σκύλων μου όταν  παίζουμε με τα κύματα ή κρυβόμαστε κάτω από την τέντα, όταν πιάνει ξαφνική βροχή και όλα μυρίζουν τόσο έντονα. Γιατί είσαι εκεί μέσα σε ότι γίνεται την στιγμή που γίνεται χωρίς την προστασία του τσιμέντου της πόλης και αισθάνεσαι γαργαλιστικά ευάλωτος. Νιώθεις και θεός και θνητός.

Όταν ανοίγεις το πρωί τα παράθυρα και την πόρτα τι είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις;
Αυτή την υπέροχη γαλανή και ξελογιάστρα που όσες φορές κι αν την έχεις γευτεί ποτέ δεν την χορταίνεις, την θάλασσα.

Μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού σου, αλλά μένοντας δίπλα στη φύση νιώθεις μεγαλύτερη ελευθερία;
Νιώθεις την απόλυτη ελευθερία που χρειάζεσαι και θέλεις να έχεις στην ζωή σου και είναι ένα μέρος που σου επιτρέπει να ψάχνεις τον βαθύτερο εαυτό σου. Εκεί καταλαβαίνεις την τεράστια σου διάσταση, σαν ον, μακριά από οτιδήποτε σε περιορίζει.

Οι φίλοι σου σε επισκέπτονται στο τροχόσπιτο;
Οι φίλοι μου με επισκέπτονται κυρίως το καλοκαίρι. Τότε οι άνθρωποι χρειάζονται  περισσότερο την ανεμελιά, μέχρι βέβαια να ξανακλειστούν σε ντουβάρια συνεχίζοντας τον αγώνα τους στην ζωή. Όπως κάνω και εγώ, βέβαια, κάποιες φορές.

Όταν έχεις παρέα τι φαγητό θα τους ετοιμάσεις;
Εκείνες τις στιγμές περισσότερο ακούμε μουσική, φιλοσοφούμε, ατενίζουμε το πέλαγος και τα ψαροκάικα και παραγγέλνουμε, συνήθως, τέλεια φαγητά που φέρνουν τα γλυκά αγόρια ντελιβεράδες της περιοχής.

Πως είναι τα καλοκαιρινά σου βράδια στο τροχόσπιτο;
Είναι γεμάτα ορμή και έμπνευση μιας και ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας, ανατρεπτικής μου δουλειάς με τίτλο ”Αλαβαρντάχαλα τραγούδια των καιρών”, γράφτηκε εκεί .

Τι δεν λείπει ποτέ από το τροχόσπιτο;
Ο καφές, οι σκέψεις, το κολύμπι όλο το χρόνο και η αισιοδοξία.

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να κολυμπήσεις στην Ανάβυσσο;
Τα καλύτερα μέρη είναι αυτά που δεν γνωρίζει ο κόσμος και θέλει να ψάξεις για να τα βρεις.

Ποια είναι η καλύτερη βόλτα για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στην Ανάβυσσο;
Υπάρχουν πολλά σημεία. Εμένα μου αρέσει  το Αnima, η έκθεση βιβλίου τους καλοκαιρινούς μήνες στην Φώκαια, να χαζεύω τους μοντελιστές στις Αλυκές και αυτούς που πετούν με πάρα πέντε, τις βόλτες στην παράλια χαζεύοντας τους surfer πάνω στα άγρια κύματα.

Όταν θέλεις να απολαύσεις φρέσκο ψαράκι που θα το γευτείς στην ευρύτερη περιοχή;
Οι τουριστικές ταβέρνες πάνω στο κύμα με ποιοτικό φαγητό είναι μια καλή επιλογή. Μια καλή επιλογή, επίσης, είναι τα ψαγμένα ταβερνάκια που βρίσκονται μέσα στα στενά και είναι πιο οικονομικά.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να αγοράσει τροχόσπιτο;
Ότι κάνεις σε αυτήν την ζωή πρέπει να το θες πάρα πολύ. Σαφώς να μην είσαι υποχόνδριος, να μην ‘φρικάρεις’ με την σκόνη, ούτε αν σου φριζάρισε το μαλλί.

Info: Η Σοφία Αρβανίτη επανέρχεται δισκογραφικά, σε παραγωγή Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της εταιρίας του Rain Music. ΑΛΑΒΑΡΝΤΑΧΑΛΑ Τραγούδια Των Καιρών, είναι ο τίτλος του νέου της CD.