INTERVIEWS

Σπύρος Πανάς: ”Η αγάπη για τον τόπο μου και η διάθεση να προσφέρω είναι μέρος της ζωής μου”

Ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην Δήμαρχος των 3Β μας εξηγεί γιατί δεν κατέβηκε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, μιλάει για την σχέση του με το νυν δήμαρχο και θυμάται την περίοδο που έδινε τη μάχη για να μην γίνει ο «Αστέρας» διαμερίσματα.

Η παράταξη που ίδρυσε ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας «Ανεξάρτηση Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» και την υπηρετήσατε και ως Δήμαρχος είναι ενεργή, ωστόσο δεν διεκδικεί το δήμο. Γιατί, φέτος, αποφασίσατε να μην κατεβείτε στις εκλογές;

Πρώτα απ’όλα θέλω να πω ότι ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας είναι ο άνθρωπος που με παρότρυνε και με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τα κοινά. Πορευτήκαμε μαζί 25 χρόνια, διαμορφώνοντας τη συγκεκριμένη παράταξη η οποία καθόρισε το πώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε ένα δήμο. Η παράταξη αυτή θα είναι πάντα ενεργή γιατί δημιουργήσαμε μια πόλη που είναι πρότυπο μέχρι και σήμερα για τη χώρα μας. Εμπνέει και θα εμπνέει και τις επόμενες γενιές και δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα.

Όπως γνωρίζετε, μαζί με τον αδερφό μου Χρύσανθο, αναλάβαμε τη διαχείριση ιστορικών χώρων εστίασης στο κέντρο της πόλης, με στόχο να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της Αθήνας (Athens Revival) ως τουριστικό προορισμό. Η εξέλιξη των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, δεν μου επιτρέπει αυτή την περίοδο την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Άλλωστε όποιος με γνωρίζει, γνωρίζει ότι θέλω να αφοσιώνομαι πλήρως σε ότι αναλαμβάνω.

Παράλληλα, παρακολουθώντας το Δήμο ΒΒΒ και έχοντας επαφή και συνεργασία με το σημερινό Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, διαπίστωνα ότι η διοίκηση του δήμου ακολουθεί το βασικό σχεδιασμό που είχαμε χαράξει και εμείς ως διοίκηση την προηγούμενη περίοδο.

Οπότε δε βάζετε τελεία στην πολιτική σας καριέρα;

Καταρχάς θα ήθελα να σας πω ότι ποτέ δεν αντιμετώπισα το Δήμο ως πολιτική καριέρα. Ο μόνος λόγος που ασχολήθηκα και ασχολούμαι με τα κοινά είναι η αγάπη για τον τόπο μου και η διάθεση να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η διοίκηση του δήμου στην παρούσα φάση βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Παρακολουθώντας πάντα τα τεκταινόμενα και τα επόμενα χρόνια, εάν υπάρξει ανάγκη,θα είμαι παρών.

Τι κερδίσατε από την συνεργασία σας δίπλα στο Γρηγόρη Κασιδόκωστα;

Ήμουν 23 χρονών όταν μου πρότεινε να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος – εκλέχτηκα ο νεότερος στην Ελλάδα – και τότε ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου. Το συναίσθημα ήταν μοναδικό καθώς και η εμπειρία που απέκτησα γιατί ήμουν δίπλα σε έναν άνθρωπο που ήθελε το καλύτερο για το τόπο του και δεν υπέκυπτε σε τίποτα. Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που του οφείλει πάρα πολλά η περιοχή.

Θα σας πάω μερικά χρόνια πίσω. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ως δήμαρχος δώσατε μάχη ώστε ο Αστέρας Βουλιαγμένης να μη γίνει διαμερίσματα. Τι πραγματικά συνέβη τότε;

Η τότε πρόταση των κρατικών λειτουργών ήταν να γίνουν μέσα στην έκταση του Αστέρα 400 διαμερίσματα. Αν αυτό προχωρούσε θα καταστρεφόταν αυτό το μοναδικό πράσινο ακρωτήρι και από ξενοδοχειακό συγκρότημα θα μετατρεπόταν σε διαμερίσματα, με τεράστιες οικολογικές συνέπειες για την περιοχή. Έδωσα μάχη, με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος, για να μην καταστραφεί ένα από τα ομορφότερα αν όχι το ομορφότερο σημείο του κόσμου, η χερσόνησος του Αστέρα. Η μάχη κερδήθηκε και όχι μόνο διατηρήθηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά πραγματοποιήθηκε το όραμά μου να γίνει Four Seasons, κάτι που είχα προτείνει ήδη από το 2005 στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Ξέρετε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια άρα πρέπει να έχεις γερό στομάχι και να μην εξαρτάσαι από τα συστήματα εξουσίας ώστε να καταφέρεις να αφήσεις κάτι θετικό στο τόπο σου.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Πιστεύετε πως ο δήμος θα αλλάξει χέρια;

Η δική μου αίσθηση είναι πως δεν θα αλλάξει χέρια. Ο σημερινός δήμαρχος είναι εργατικός, έχει αφιερωθεί στο έργο του, ακολουθεί μια στρατηγική πολύ κοντά σε αυτό που θέλει η περιοχή προκειμένου να μην χάσει την φυσιογνωμία και την ταυτότητα της. Παρόλο αυτά είναι εκλογές και τη τελική γνώμη έχει ο κόσμος. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να του δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από τους πολίτες και νιώθω ηθική υποχρέωση να πάρω θέση ανοιχτά γιατί αγαπάω το τόπο μου.

Η πολιτική σας βοήθησε να γίνεται καλύτερος επιχειρηματίας ή επιχειρηματικότητα βοήθησε να γίνεται καλός πολιτικός;

Ήταν δύο παράλληλοι δρόμοι όπου ο ένας συμπλήρωνε το άλλο. Όπως είχα όραμα για την περιοχή μου έτσι είχα και για τις επιχειρήσεις. Υπήρχε σχεδιασμός και μετά ξεκινούσαν τα βήματα δράσης.

Μαζί με τον αδερφό σας έχετε συμβάλλει στο να χτιστεί το brand name «Αθηναϊκή Ριβιέρα» όπου τώρα το χρησιμοποιούν όλοι στο παραλιακό μέτωπο. Είναι μια δικαίωση και επιβράβευση για εσάς;

Η Αθήνα είναι μια απ’ τις λίγες πρωτεύουσες που έχει ένα τόσο όμορφο παραλιακό μέτωπο πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτό δυστυχώς δεν είχε αναδειχθεί από το κράτος, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βασικός πυλώνας προβολής και ανάπτυξης του τουρισμού της Αθήνας. Σκεφτήκαμε λοιπόν να χτίσουμε αυτό το brand name έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο διεθνές κυρίως κοινό η Αθηναϊκή Ριβιέρα (Athens Riviera). Από τότε μάλιστα το έχουμε κατοχυρώσει ως brand name. Πετύχαμε λοιπόν ο όρος Athens Riviera να χρησιμοποιείται για την τουριστική καμπάνια της Αθήνας από το κράτος καθώς και από τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις με την άδειά μας και σε κάποιες χωρίς. Απαντώντας στην ερώτησή σας δεν ήταν δικαίωση ή επιβράβευση αλλά υποχρέωση στη χώρα μας.

Η οικογένεια σας είναι πάνω απ όλα;

Η γυναίκα και η κόρη μου είναι όλη μου η ζωή. Την περίοδο που έγινα μπαμπάς ήμουν Δήμαρχος και δεν μπορούσα να το απολαύσω την οικογένεια μου. Τώρα τους αφιερώνω περισσότερο χρόνο και είναι κάτι που με γεμίζει. Η γυναίκα μου είναι το στήριγμα μου και έχουμε δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια.