INTERVIEWS

Σταύρος Τζουλάκης: “Η Νέα Σμύρνη είναι το καλύτερο νότιο προάστιο χωρίς καμία δόση υπερβολής”

Ο Δήμαρχος Nέας Σμύρνης, κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας του, μιλάει στο Nou-Pou  για την επένδυση στο νέο διεθνών προδιαγραφών αθλητικό κέντρο  και εξηγεί πώς κατάφερε ο Δήμος να κάνει έργα με ίδιους πόρους.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές. Αν έπρεπε να κάνετε έναν απολογισμό των έργων στην τετραετία σας, ποια θα προκρίνατε ως τα πιο σημαντικά;

Η διαμόρφωση της πλατεία Χρυσοστόμου που είναι στην είσοδο της πόλης και είναι ένα πάρκο εθνικής μνημοσύνης, με γλυπτά του Βάσου Καπάνταη και ορισμένες προτομές που πάντα ήταν στο συγκεκριμένο μέρος αλλά τώρα αναδείχθηκαν και οι οποίες σηματοδοτούν το ιστορικό δράμα των Ελλήνων της Σμύρνης το 1922. Η αγορά του νεοκλασικού κτιρίου «Ακροβάτισσα» που αποκτήθηκε από τον Δήμο για να γίνει ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός. Αγοράσαμε τον κινηματογράφο Άτταλο για να γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, κάναμε ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση ενός μεγάλου τμήματος των πεζοδρομίων της Νέας Σμύρνης – δεν έχει ολοκληρωθεί ως έργο-, έχει ξεκινήσει η ανάπλαση της περιοχής των λουτρών που είναι ένα μεγάλο έργο και δημοπρατείται αυτή τη στιγμή η αλλαγή όλου του οδοφωτισμού της Νέας Σμύρνης με λάμπες led και τηλεδιαχείρηση, δημοπρατείται (μέχρι 4 Ιουνίου) η ανάπλαση της περιοχής που συνορεύει με το δήμο Αθηναίων, Κράτητος – Αιγαίου – Εφέσου ( σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων), αυτό τον καιρό γίνεται η ανάπλαση της Ομήρου- Παλαιολόγου, κατεδαφίζεται το κλειστό γυμναστήριο που είχαμε και έχει δημοπρατηθεί για να γίνει  ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο 3.500 θέσεων και 200 αυτοκινήτων σε υπόγειο πάρκινγκ.

Υπήρξαν πάντως αντιδράσεις για την κατεδάφιση του κλειστού κέντρου στην Αρτάκης. Ποια είναι η επίσημη θέση σας;  

Υπάρχουν πάντα ορισμένα άτομα τα οποία αντιδρούν. Και στην ανάπλαση στην Ομήρου –Παλαιολόγου στην καρδιά του εμπορικού κέντρου υπήρχαν αντιδράσεις. Αυτοί που αντιδρούν ακούγονται. Αυτοί που συμφωνούν δεν ακούγονται και είναι οι περισσότεροι. Το  αθλητικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στη θέση του κλειστού γηπέδου θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εκεί θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν  εκτός από τους αγώνες των ομάδων της Νέας Σμύρνης και αγώνες διεθνούς επιπέδου.

Ποιο είναι εκείνο το επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανος στο πλαίσιο της θητείας σας;

Για πολλά είμαι υπερήφανος. Η πόλη εκσυγχρονίζεται με στοχευμένες αναπλάσεις, που θα βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των κατοίκων της.Εκείνο, όμως, το οποίο θα χαρακτήριζα εθνικό γεγονός είναι ότι μετά από 90 χρόνια η Σμύρνη και η Νέα Σμύρνη ήρθαν κοντά. Οι δήμαρχοι των δύο πόλεων καθίσαμε σε ένα τραπέζι  και σχεδιάσαμε κοινές δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διοργανώσαμε μία συναυλία  στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης, όπου τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας με ένα σαντούρι και 63 μέλη της συμφωνικής ορχήστρας της Σμύρνης, την οποία παρακολούθησαν 2000 θεατές. Εκεί ο Νταλάρας τραγούδησε ελληνικά τραγούδια αλλά και το «Μάνα μου η Σμύρνη καίγεται».

Τι δεν προλάβατε να κάνετε μέσα στη θητεία σας παρόλο που βρισκόταν στην προηγούμενη προεκλογική σας ατζέντα;

Εκείνο που δεν προλάβαμε να κάνουμε και είναι στο πρόγραμμά μας είναι να αποκτήσουμε το δικό μας κτίριο ως δημαρχείο. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν έχει ιδιόκτητο δημαρχείο. Αυτή τη στιγμή νοικιάζουμε ένα κτίριο το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες ενός δημαρχείου και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχουμε βρει το οικόπεδο αλλά δεν έχουμε δρομολογήσει ακόμα ένα σύγχρονο δημαρχείο. Αυτό που λείπει στην Νέα Σμύρνη είναι ένα σύγχρονο δημαρχείο. Όλα τα άλλα τα έχουμε δρομολογήσει.

Ένα μείζον πρόβλημα πάντως που έχει η Νέα Σμύρνη είναι η στάθμευση ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης…

Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που έχουμε ένα υπόγειο πάρκινγκ 350 θέσεων και η τιμολογιακή πολιτική του είναι στα 2 ευρώ. Δεν ανήκει στο δήμο. Σε 20 χρόνια θα έρθει σε μας.  Έχει λοιπόν τη  δυνατότητα κάποιος δημότης στο κέντρο της πόλης να κάνει χρήση αυτού του υπόγειου πάρκινγκ το οποίο τιμολογιακά μπορεί να υποστηρίξει και οποιοδήποτε βαλάντιο.

Δεν σκοπεύετε δηλαδή να κάνετε κάτι παραπάνω σε σχέση με τη στάθμευση;

Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν τα έργα στο κέντρο της πόλης θα δούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε, γιατί όντως είναι ένα πρόβλημα.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης με όποιες μικρές ή μεγάλες παθογένειες μπορεί να έχει πιστεύετε ότι αποτελεί και μικρογραφία του ελληνικού κράτους;

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δε δουλεύει στη λογική του κράτους. Έχουμε ξεπεράσει πάρα πολλά προβλήματα, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τη γραφειοκρατεία, έχω προσπαθήσει να βάλουμε στο πρόγραμμα τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου. Είναι ένας δήμος που είναι οικονομικά ανεξάρτητος, συνεχίζουμε τη χρηστή και διαφανή διαχείριση των οικονομικών, και έτσι έχει ένα πάρα πολύ καλό πλεόνασμα που μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε έργα με ίδιους πόρους παράλληλα με έργα που διεκδικούμε, να γίνουν, με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ. Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε το καλύτερο νότιο προάστιο χωρίς καμία δόση υπερβολής.

Για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τι έχετε κάνει;

Αυτή τη στιγμή έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο τα οποία στηρίζονται από τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά και κοινωνικό φροντιστήριο. Δεν περιμένουμε από προσφορές.

Εφόσον επανεκλεγείτε ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

Να υλοποιήσω το έργο μου, δίνοντας προτεραιότητα σε πράγματα απτά που μπορούν να κάνουν χρήση οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης για να κάνω την καθημερινότητα τους πολύ πιο εύκολη.

Μιλώντας σε μία ευρεία κλίμακα και καθώς η Νέα Σμύρνη είναι κομμάτι των Νοτίων Προαστίων, πώς κρίνετε τον σχεδιασμό της περιβόητης Αθηναϊκής Ριβιέρας και το άνοιγμα του FourSeasons στην παραλιακή;

Η διαμόρφωση στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι μετά τη Βούλα βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως δεν έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορέσω να κρίνω και ό,τι και αν πω θα είμαι άδικος.

Την Κυριακή έχουμε εκλογές για το Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και για το Ευρωκοινοβούλιο.  Αν συναντούσατε έναν 18χρονο στο δρόμο τι θα του λέγατε για την κρισιμότητα της ψήφου του σ’ αυτές τις εκλογές;

Εγώ θα του έλεγα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο προσπαθούμε να κάνουμε έναν συνδυασμό της εμπειρίας με τη δυναμική των νέων. Θέλουμε τους νέους μαζί μας γιατί χρειάζεται να γίνει μία ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των δημοτικών συμβούλων και αυτή τη στιγμή θα του έλεγα να μη απέχει αλλά να ψηφίσει γιατί η αποχή σημαίνει ότι δεν έχω άποψη για το μέλλον του δήμου και κατ’ επέκταση της χώρας της ίδιας. Είναι μια στάση παθητική, μια αυτοπαγίδα στασιμότητας καθόλου δημιουργική. Να μπει  λοιπόν ο νέος στην εκλογική διαδικασία, να εκφράσει την άποψή του. Εμείς χρειαζόμαστε τους νέους δίπλα μας προσπαθώντας  όλη αυτή την παθογένεια που εισπράττουν οι νέοι να τη θεραπεύσουμε.

Πιστεύετε στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας;

Ναι, πιστεύω ότι το σπίτι μας είναι η Ευρώπη.

Πώς αποφορτίζεστε μετά από μία απαιτητική μέρα, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεστε σε προεκλογικό πυρετό;

Τώρα σ’ αυτή τη φάση δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να εφησυχάζει. Τα δίνουμε όλα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ τρέχουμε για να ενημερώσουμε τους κατοίκους. Δεν έχουμε το πλεονέκτημα του εφησυχασμού.

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων δημάρχων των νότιων Δήμων.