INTERVIEWS

Στέλιος Χρυσοστομίδης: ‘Μόνο με ικανούς δημοτικούς συμβούλους μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος’

O -γέννημα θρέμμα Αργυρουπολίτης-πολύπειρος δημοσιογράφος, ανταποκριτής, αρθρογράφος και οικονομικός αναλυτής μας μιλάει για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Ελληνικό-Αργυρούπολη στο πλευρό του Μιχάλη Γαζή.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

H τοπική αυτοδιοίκηση είναι η γέφυρα στο δίπολο κράτους-κοινωνίας και ο θεσμός με τη μεγαλύτερη δυναμική, που δέχεται επιδράσεις τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από το κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη για την τοπική ανάπτυξη και τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Ο πιο κοντινός στο δημότη-πολίτη θεσμός, το ουσιαστικό «ανάχωμα» και η «προστασία» του από την απρόσωπη λειτουργία και ψυχρή προσέγγιση δομών και μηχανισμών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εάν θέλει κάποιος να προσφέρει στον τόπο του, η καλύτερη θέση για να το κάνει αυτό είναι να έχει θεσμικό ρόλο στον Δήμο. Επέλεξα αυτές τις εκλογές να είμαι υποψήφιος, γιατί οι επαγγελματικές και προσωπικές μου υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν.

Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε ως υποψήφιος /α δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του συγκεκριμένου υποψήφιου δημάρχου;

Τον Μιχάλη Γαζή τον γνωρίζω από παιδί. Πάντα συζητούσαμε και ανταλλάσσαμε απόψεις. Εκτιμώ το ήθος, την εντιμότητά του, την εργατικότητά του και τη συνέπεια λόγων και έργων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κι εμένα. Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση δεν δίστασα να δεχτώ για να μπορέσω να τον στηρίξω όσο μπορώ.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στον δήμο σας; 

Κατοικώ στην Αργυρούπολη από παιδί. Εδώ έχω μεγαλώσει και ανδρωθεί. Έχω δει το πώς άλλαξε μέσα στα χρόνια, το πώς αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε. Η Αργυρούπολη βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, εφάπτεται με τον Υμηττό, αλλά παράλληλα η θάλασσα είναι πολύ κοντά. Έχει αγορά πλήρη, που δεν της λείπει τίποτα και είναι μια περιοχή που μπορεί κάποιος να ζήσει με καλή ποιότητα ζωής.

Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την προηγούμενη επαγγελματική σας εμπειρία προς όφελος των συνδημοτών σας;

Η πρόθεσή μου είναι να συμβάλω στην οικονομική διαχείριση λόγω της εμπειρίας μου και των σπουδών μου. Επίσης, λόγω του ότι για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους έχω ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και έχω δει άλλα μοντέλα διοίκησης και οργάνωσης των πόλεων, επιθυμώ να συμβάλω στη βελτίωση του Δήμου μας στον τομέα του περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας το κομμάτι της ανακύκλωσης με σωστή εκπαίδευση των δημοτών. Καθώς επίσης και σε άλλους τομείς όπως η παιδεία ή η πιο φιλική προς τους δημότες με ιδιαίτερες ανάγκες πόλη.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει ο δήμος σας και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στον Δήμο μας είναι η δυσκολία στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους και η μεγάλη κίνηση οχημάτων σε άλλους. Θεωρώ ότι κάποιοι δρόμοι, μετά από συγκοινωνιακή μελέτη, θα πρέπει να μονοδρομηθούν και να δημιουργηθούν χώροι δημοτικής στάθμευσης.

Τι είναι αυτό που θα θέλετε να γνωρίζουν /θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Οι ψηφοφόροι να επιλέξουν άτομα με γνώσεις, εμπειρία, ικανότητα και θέληση προσφοράς. Να επιλέξουν απαλλαγμένοι από τυχόν «υποχρεώσεις» και κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς. Μόνο με ικανούς δημοτικούς συμβούλους μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος.

*Ο Στέλιος Χρυσοστομίδης έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε μια πληθώρα ΜΜΕ (μεταξύ άλλων Cosmos FM New York, Alter Channel, Kontra Channel, Greek Business Channel, Βραδυνή της Κυριακής, Οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι SBC) ενώ ταυτόχρονα έχει διατελέσει ανταποκριτής ελληνικών μέσων στο Λονδίνο και τη Μόσχα, υπεύθυνος Τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών και καθηγητής Δημοσιογραφίας.