INTERVIEWS

Στο ροζ βασίλειο της μπαλαρίνας Χρύσας Μακρή

Μια κουκλίστικη μονοκατοικία στον Άλιμο, μια γυναίκα μπιμπελό που λατρεύει τα παιδιά, ένας υπέροχος χώρος, το Happy Fit, που κάνει τα παραμύθια με πριγκίπισες & μπαλαρίνες να γίνονται πραγματικότητα.

Πάνε δυο χρόνια από τότε που μπήκα για πρώτη φορά στο Happy Fit, τη σχολή χορού με έμφαση στις μικρές ηλικίες που έχει δημιουργήσει η απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών και έμπειρη καθηγήτρια ρυθμικής γυμναστικής και μπαλέτου στο ισόγειο του πατρικού του συζύγου της (που επίσης ασχολείται με τα παιδιά-είναι προπονητής μπάσκετ στον Παναθηναϊκό και σε ιδιωτικά σχολεία και υπεύθυνος στην ακαδημία South) στον Άλιμο.

Η πρώτη εντύπωση; Τόσο η δική μου όσο και της κόρης μου; Άριστη. Σαν να βουτάς πραγματικά σε ένα παραμύθι όπου κουμάντο κάνουν οι πριγκίπισσες, πολλές μικρές και μια μεγάλη, και οι δράκοι απουσιάζουν πλήρως.

 

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πλατύ χαμόγελο της κόρης μου όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη ροζ στολή της και πήρε στο χέρι της το ‘μαγικό’ ραβδάκι που της έκανε δώρο η Χρύσα (η οποία, όπως βλέπετε, όντως μοιάζει -ειδικά ‘ένστολη’- με την καλή νεράιδα των παραμυθιών).

Σε αντίθεση, βλέπεις, με αρκετές σχολές χορού, που είχαμε επισκεφθεί και απορρίψει πριν, το -παστέλ αποχρώσεων- Happy Fit έμοιαζε να είναι φτιαγμένο, από την είσοδο, το χώρο αναμονής και την αίθουσα χορού έως τα αποδυτήρια, ακριβώς για να κάνει τα κορίτσια να το αισθάνονται δικό τους.

 

Να κάνει καθεμιά τους να αισθανθεί ως μια μικρή πριγκίπισσα που μαθαίνει να λατρεύει τον χορό και όχι ως μια επίδοξη πρίμα μπαλαρίνα που πρέπει υποχρεωτικά να μπει σε αυστηρά καλούπια προκειμένου να κάνει πρωταθλητισμό.

Ίσως γιατί η Χρύσα, που ξεκίνησε τη σχολή λίγο μετά τον ερχομό της κόρης της, την Εβελίνα, μαζί με την οποία φωτογραφήθηκε, αυτό ακριβώς ήθελε (σ.σ. έχει επίσης μια ακόμη σχολή ρυθμικής γυμναστικής, την πρόσφατα ανακαινισμένη ARAbesque στα προάστια Πειραιά, όπου εργαζόταν επί χρόνια ως προπονήτρια στο δήμο και στην οποία συνεχίζει να διδάσκει κάθε Σάββατο).

 

‘Όταν έγινα μαμά, αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου χώρο, η φιλοσοφία και η αισθητική του οποίου θα ήταν ακριβώς αυτή που θα ήθελα και εγώ να συναντήσω, αν πήγαινα κάπου αντίστοιχα να γραφτώ με την κόρη μου’

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η Χρύσα, πίσω από την έμφυτη κομψότητά της που διαχέεται στο χώρο (δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τελείωσε γνωστό κολέγιο θηλέων και ότι μεγάλωσε κυριολεκτικά με γαλλικά και πιάνο), κρύβει επίσης μέσα της ένα μικρό κορίτσι που ακόμη πιστεύει στα παραμύθια.

 

Και πως θα μπορούσε να είναι τα πράγματα διαφορετικά, αφού το δικό της όνειρο, το να κάνει δηλαδή αυτή ακριβώς τη δουλειά και μόνο αυτή, εκείνο που είχε από τεσσάρων ετών, έγινε πραγματικότητα.

 

‘Ήμουν 4 χρόνων όταν η μητέρα μου με πήγε πρώτη φορά σε σχολή χορού, θυμάμαι είχα ενθουσιαστεί τόσο πολυ… ήμουν η μικρότερη στο τμήμα (σ.σ. το Happy Fit έχει μαθήματα για παιδιά από 2 1/2 ετών που είναι μύηση στο μπαλέτο και στον χορό). Για πολλά χρόνια έκανα ρυθμική γυμναστική και παράλληλα μπαλέτο’

Το Happy Fit, που ετοιμάζεται προσεχώς να επεκταθεί και στον 2ο όροφο της μονοκατοικίας, δημιουργώντας δυο extra αίθουσες προκειμένου να καλύψει τη ‘ζήτηση’, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με τη Χρύσα να ασχολείται / αγωνιά κυριολεκτικά με την παραμικρή λεπτομέρεια.

 

‘Το κτίριο σχεδιάστηκε με στόχο τη δημιουργία σχολής χορού. Η σχολή μας αποτελείται από δυο αίθουσες χορού. Όλοι οι χώροι είναι ειδικά διαμορφωμένοι έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα χαρούμενο και οικείο περιβάλλον. Θυμάμαι να μου έρχεται μια ιδέα για διακόσμηση λίγο πριν κοιμηθώ και, μετά, να μένω άγρυπνη όλη τη νύχτα προκειμένου να βρω πως μπορώ να την πραγματοποιήσω. Η ανταμοιβή μου ήταν το χαμόγελο των παιδιών όταν άρχισαν να έρχονται και η ανυπομονησία τους για το επόμενο τους μάθημα. Άλλωστε το μόνο που ήθελα, το μόνο που συνεχίζω να θέλω, είναι καταφερω να αγαπήσουν το χορό’

 

Κάτι που, μετά από δυο χρόνια (σ.σ. πλέον η κόρη μου έρχεται μια φορά την εβδομάδα για μπαλέτο και μια για μοντέρνο χορό), μπορώ να πιστοποιήσω ότι σίγουρα θα σας συμβεί. Όπως μπορώ να πιστοποιήσω ότι αυτός είναι ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσει ένα μικρό παιδί το χορό σε ολόκληρη την περιοχή.

 

‘Στο Happy Fit ειδικευόμαστε στις μικρές ηλικίες. Σε ηλικία μόλις 2,5 ετών μπορούν οι μπαλαρινούλες να ξεκινήσουν τα πρώτα τους μαθήματα. Μαθαίνουν τον χορό μέσα απο παραμύθια και ιστορίες…καλλιεργείται η δημιουργικότητα, η κίνηση, η φαντασία. Σε άλλο τμήμα, τεσάρων ετών μπαλαρινούλες εξερευνούν το μπαλέτο μέσα απο ευφάνταστες ιστορίες και δραστηριότητες.

 

Σε άλλο τμήμα, στις αμέσως μεγαλύτερες, πέντε ετών, πολυ προσεκτικά εισάγουμε την τεχνική του μπαλέτου, προσπαθώντας να το συνδυάσουμε με διασκέδαση και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους. Το γεγονός ότι μεγαλώνουν οι μπαλαρίνες μας δεν σημαίνει ότι σταματαει η μαγεία των παραμυθιών και η χαρά του στροβιλισματος… Πέρα από το ballerina dance, στην σχολή μας υπάρχουν τμήματα ρυθμικής γυμναστικής (μπάλα, στεφάνι, σχοινάκι, κορδέλα, κορίνες) ,τζαζ, σύγχρονο, μοντέρνο’

 

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μαμάδες μένουν ‘παραπονεμένες’ αφού, την ίδια ώρα που έχουν μαθήματα τα παιδιά, στη διπλανή αίθουσα γίνονται pilates ή ballet workout. Μπόνους, για γονείς και παιδιά, ότι το Happy Fit διοργανώνει (πέρα από εξαιρετικά party, με πλούσιο catering ή επισκέψεις σε παραστάσεις μπαλέτου) κάθε χρόνο μια μεγάλη παράσταση σε κεντρικό θέατρο.

 

Τι μένει για το τέλος; H εικόνα της Χρύσας, που βρίσκεται και διδάσκει στη σχολή καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, να κλειδώνει κάθε βράδυ την πόρτα, να βάζει στη ‘διαπασών’ μουσική μπαλέτου, ρυθμικής ή κάποιο σύγχρονο κομμάτι, και να χορεύει. Έχεις πραγματικά καμία αμφιβολία για το πόση αγάπη κρύβει και εκπέμπει αυτός ο χώρος;

 

Info: Happy Fit, Πλάτωνος 3, Άλιμος, τηλ.: 213-033 9481, www.happyfit.gr

 

Φωτό: Αλέξανδρος Ιωαννίδης