INTERVIEWS

Στο Studio Vocalis στη Γλυφάδα η μουσική έχει φωνή – και είναι η δική σου!

Είτε θέλεις να ξεκινήσεις την φωνητική τέχνη με σκοπό να βγεις στο stage, είτε απλά ως χόμπι, η σχολή Vocalis στο κέντρο της Γλυφάδας έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει τη μουσική σου οικογένεια.

Το ραντεβού μου με την καθηγήτρια φωνητικής Πολίνα Πρελορέντζου είχε δοθεί ένα πρωινό του Αυγούστου, στο σύγχρονο Studio Vocalis στην Μεταξά. Η φωνή της δυνατή, όμορφη και καθαρή, πήγαζε μια χαλαρότητα και ταυτόχρονα ενθουσιασμό για την επερχόμενη συζήτησή μας γύρω από το Vocalis.

Κάνουμε μια βόλτα στο σύγχρονο στούντιο, που άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2012, από την ίδια, μαζί με τον Σταύρο Σπανό, ο οποίος, πέρα από την τεχνική υποστήριξη του στούντιο, κάνει μοντάζ και μιξάζ σε τηλεοπτικές σειρές (όπως “Το Σόι σου”) καθώς και σε ντοκιμαντέρ.

Μέσα σε 200 τ.μ., υπάρχουν τρία πλήρως ηχομονωμένα studio, στα οποία έχει γίνει ακουστική μελέτη για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το καθένα, έχει διαφορετική διακόσμηση (την οποία επιμελήθηκε η Πολίνα), άλλο χαρακτήρα θα λέγαμε, αφού απευθύνεται σε διαφορετικά γούστα,  με κυρίαρχα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα.  Όπως για παράδειγμα το μαύρο studio με τα ατμοσφαιρικά μπλε φώτα, το λεγόμενο darkroom. “Έχουμε πολλούς μαθητές που αγαπούν το μαύρο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία αίθουσα που να νιώθουν άνετα”. Ταυτόχρονα είναι πλήρως εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία που υπάρχει, ενώ την ακουστική τους έχει επιμεληθεί ο διαπρεπής μηχανικός ακουστικής Σωτήρης Ψαρράς (ο άνθρωπος πίσω από την ακουστική του θεάτρου “Παλλάς”). Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο ακόμη αίθουσες μουσικών οργάνων και φωνής.

“Όταν ήμουν πέντε χρονών ζήτησα από τους γονείς μου να μου πάρουν πιάνο. Ήμουν καλλιτεχνική φύση από παιδί. Ζωγράφιζα κι έφτιαχνα πράγματα από πηλό και γύψο και ασχολούμουν με ό,τι είχε σχέση με τη μουσική”

Η Πολίνα είναι από εκείνους τους ανθρώπους που γνώριζε από πάντα “τι θα γίνει όταν μεγαλώσει”. Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία κλασικό πιάνο και μαθήματα θεωρίας, σολφέζ, ιστορίας της μουσικής και μορφολογίας. Συνέχεια είχε το πτυχίο Αρμονίας,  σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών του κλασικού πιάνου, αποκτώντας το πτυχίο της. Η αγάπη της για τα ανώτερα θεωρητικά μαθήματα της μουσικής, την ώθησε να αποκτήσει έναν ακόμα τίτλο σπουδών, το πτυχίο Αντίστιξης, το οποίο ήταν η αφορμή για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, την απόκτηση πτυχίου Φούγκας. Οι σπουδές της δεν σταματούν, καθώς αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται για την απόκτηση του διπλώματος Μονωδίας, δηλαδή κλασσικού τραγουδιού.

“Για να είσαι ένας σωστός δάσκαλος πρέπει πάντα να διδάσκεσαι και μάλιστα από τον ίδιο τον μαθητή σου. Την σημαντικότερη γνώση την πήρα ως δασκάλα και όχι ως μαθήτρια. Εκπαιδεύομαι από τους μαθητές μου μέσω των ερωτήσεων τους, των αποριών τους και της διαφορετικότητάς τους”, παραδέχεται.

”Ήταν το όνειρό του πατέρα μου να μου ανοίξει ένα ωδείο. Έφυγε από τη ζωή το 2009. Θυμάμαι την τελευταία συζήτηση που είχα κάνει μαζί του εκείνο το Σάββατο, όπου μου έλεγε ‘Πολίνα, έλα να ανοίξουμε ένα ωδείο’. Δεν προλάβαμε να το κάνουμε μαζί. Όμως τελικά, αυτό που οραματιζόταν έγινε πραγματικότητα”.

Κεφάλαιο” Φωνητική Τέχνη

Στο Vocalis διδάσκουν σύγχρονη φωνητική, με διάφορα παρακλάδια, προκειμένου να ακολουθήσεις αυτό που σου ταιριάζει.“Έχουμε το βασικό μάθημα της σύγχρονης φωνητικής, έχουμε μαθήματα όπως το Vocal Harmony που οι μαθητές μας διδάσκονται τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν δεύτερες φωνές. Για τις πιο μικρές ηλικίες, υπάρχουν οι παιδικές προπαιδείες, μουσικοκινητική μέσα από το παραδοσιακό μας τραγούδι. Επίσης, έχουμε ένα μάθημα που συνδυάζει τη μέταλ μουσική με την κλασική, τα γυναικεία οπερετικά φωνητικά. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί κι ένα ομαδικό τμήμα για songwriting, πού μπορούν να το παρακολουθήσουν ακόμα και άνθρωποι που δε γνωρίζουν μουσική” . To μάθημα της μουσικής θεωρίας είναι εξίσου σημαντικό. “Πρέπει να μάθεις τη μουσική γλώσσα για να μπορείς να επικοινωνήσεις με το σύνολο των μουσικών. Να είσαι μουσικός και όχι απλώς ένας τραγουδιστής”.

“Στο χώρο του Booth κάνουμε recordings”, ώστε ο μαθητής να μπορεί να ηχογραφήσει έτσι ώστε να κάνει ένα demo, για να το στείλει σε κάποια δισκογραφική ή απλά για να κάνει εξάσκηση.

“Κάθε χρόνο ακολουθώντας τις μουσικές τάσεις εντάσσουμε καινούργια μαθήματα στο πρόγραμμά μας καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των μαθητών μας για συνεχή εξέλιξη”.

Οι διαφορετικές σπουδές των καθηγητών συνθέτουν ένα μωσαϊκό μουσικής εμπειρίας, γνώσης και αγάπης. “Διδάσκουμε με γνώμονα το κλασικό τραγούδι. Όλη η τεχνική είναι βασισμένη στο κλασικό τραγούδι καθώς αυτό είναι η αρχή όλων, αυτή είναι η βάση”.

Σε αντίθεση με πολλά ωδεία, η διδακτική ώρα είναι 60 λεπτά. Κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο μισάωρα. “Το πρώτο μισάωρο ασχολούμαστε με την τεχνική και την τοποθέτηση της φωνής. Στο δεύτερο οι μαθητές τραγουδούν. Πάντα με μικρόφωνο, ώστε να ακούν τη φωνή τους από τα μόνιτορ, βιώνοντας μία κανονική συνθήκη stage”. Ο σωστός τρόπος αναπνοής είναι πολύ σημαντικός στην τέχνη του τραγουδιού. Γι’αυτό στο studio Vocalis δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπνοή και στον σωστότερο τρόπο χρησιμοποίησής της.

“Διδάσκουμε κομμάτια από το ρεπερτόριο που επιθυμεί ο μαθητής.  Η φωνητική έχει άμεση σχέση με την ψυχή. Μέσω της φωνής σου επικοινωνείς συναισθήματα, εκφράζεις τις επιθυμίες σου. Οπότε αφήνουμε τον μαθητή να επιλέξει το πώς θα εκφραστεί”.

Στο Vocalis προσαρμόζονται πάνω στο μαθητή και γι’ αυτό το μάθημα στη φωνητική είναι ιδιαίτερο, δεν έχει ηλικιακό περιορισμό και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε όσους επιθυμούν να το κάνουν ως χόμπυ. “Μπορούμε να κάνουμε ομαδικό μάθημα 2 ατόμων αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, για παράδειγμα αν έρθεις με την αδερφή σου ή τη φίλη σου και θέλετε να κάνετε μαζί”.

“Για να φτάσεις στο σημείο να συγκινήσεις τον ακροατή σου θα πρέπει να είναι σπασμένα όλα τα τείχη που σας εμποδίζουν να γίνετε «ένα». Και για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη απελευθέρωση από τον τραγουδιστή, να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, να αποδεχτεί τον εαυτό του”.

“Αυτό που προσπαθούμε, είναι να εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας να γίνουν ερμηνευτές, όχι τραγουδιστές. Ο τραγουδιστής μπορεί να είναι ο τέλειος εκτελεστής, αλλά να λείπει το συναίσθημα. Σκοπός μας δεν είναι να τον αλλάξουμε αλλά να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερος, να χειρίζεται σωστά τη φωνή του, αποδίδοντας όμως συναισθηματικά τις ιστορίες που περιγράφουν οι στίχοι των τραγουδιών. Δεν θέλουμε να τον κάνουμε “ξύλινο”. Μάλιστα, για να εκπαιδευτούν πιο άρτια οι μαθητές, πραγματοποιούνται live μέσα στο χρόνο, σε κανονικά μουσικά stages, όπου τραγουδούν με τη συνοδεία μπάντας, χαρίζοντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα στο κοινό τους”. Για να γίνει αυτό, προηγείται όμως πολλή εξάσκηση.

 To κλίμα είναι όμορφο γιατί οι μαθητές δένονται μεταξύ τους και γίνονται μία παρέα, μια οικογένεια”.

Vocalis Band

Για εκείνους που θέλουν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο, έχει δημιουργηθεί το Vocalis Band, με μια ακόμα ομάδα καταξιωμένων καθηγητών.  “Διδάσκουμε όργανα σύγχρονης μπάντας, δηλαδή τύμπανα, πλήκτρα, κιθάρα -ηλεκτρική και ακουστική- και μπάσο”. Οι δάσκαλοι είναι ενεργοί μουσικοί σε μπάντες, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς μπορούν να “αγκαλιάσουν” πιο εύκολα τις ανησυχίες του μαθητή για το άγχος της σκηνής και να τον προετοιμάσουν ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε συνθήκη σε μία live performance”.

Το σίγουρο είναι ότι είτε επιλέξεις το Vocalis Βand, είτε τον δρόμο της φωνητικής, το δοκιμαστικό δωρεάν μάθημα και η ομάδα του Vocalis θα σε βοηθήσουν -αργά ή γρήγορα- να ανακαλύψεις αυτό που σε εκφράζει.