INTERVIEWS

Θανάσης Μαρτίνος: “Τα Νότια Προάστια είναι ο παράδεισος επί γης”

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες των νοτίων προαστίων, ο Θανάσης Μαρτίνος, μιλάει στο Nou-Pou για τη ναυτιλία, τα νότια προάστια αλλά και για τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε καιρούς κρίσης.

Η οικογένεια Μαρτίνου είναι πλέον μια αυτοκρατορία, παρόλα αυτά όμως, από επιλογή της, παρέμεινε στην ίδια κοινωνική αντίληψη και βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Θανάσης Μαρτίνος, μόνιμος κάτοικος των Νοτίων προαστίων, έχει αναπτύξει σημαντικότατη κοινωνική δράση στον τομέα της φιλανθρωπίας, βελτιώνοντας με παρεμβάσεις του στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Οι δραστηριότητες του βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στα Νότια προάστια αλλά επεκτείνονται  σε ολόκληρη την χώρα. Ο Θανάσης Μαρτίνος, ακριβοθώρητος και χαμηλών τόνων, προσηλωμένος στη δουλειά του, αποφεύγει συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έκανε μια μικρή εξαίρεση και αποδέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας στα γραφεία της  Ναυτιλιακής  εταιρείας που βρίσκεται στην Γλυφάδα. 

Πιστεύετε είναι αναγκαία η ιδιωτική πρωτοβουλία και η κοινωνική δράση ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης σε σημαντικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία;

H οικονομική κρίση στην χώρα μας, η οποία οφείλεται σε υπερδανεισμό του Δημόσιου Τομέα, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των κρατικών δαπανών σε κάποιους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Γενικότερα έχει αυξηθεί στους συμπατριώτες μας εντός και εκτός Ελλάδας το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης ώστε κάποια από αυτά τα κενά να καλύπτονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία ατόμων και φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιούμεθα μέσω της οικογενειακής μας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας» με πόρους από την ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα μας στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ότι στο χώρο της Υγείας τα προβλήματα είναι τεράστια ενώ το τελευταίο καιρό λόγω και της κρίσης είναι πλέον ανυπέρβλητα. Αυτό το γεγονός σας οδήγησε στην ενίσχυση των νοσοκομειακών εξοπλισμών των Νοσοκομείων μας;

Λόγω περιορισμού των κρατικών χορηγιών στα Γενικά Νοσοκομεία, ο εξοπλισμός δεν ανανεώνεται. Στον προϋπολογισμό χορηγιών του «Αιγέα» προτεραιότητα δίδεται στις ανάγκες των νοσοκομείων, ιδίως της ευρύτερης περιοχής μας, όπως για παράδειγμα το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, που το θεωρούμε «Νοσοκομείο μας». Θα ήθελα ακόμη να τονίσω την εξαιρετική κατάρτιση των Ελλήνων Ιατρών και την επιμέλεια και αφοσίωση στα καθήκοντά του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων μας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικά έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους.

Είστε άνθρωπος πιστός που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, είναι αυτό το κίνητρο σας για την μεγάλη  προσφορά σας στην ενίσχυση των υποδομών των Εκκλησιών μας;
 
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσε πάντα στήριγμα του λαού μας σε δύσκολα χρόνια και θεωρώ ότι είναι μέρος της ταυτότητας μας. Οι Εκκλησίες μας είναι σημαντικά μνημεία από την εποχή του Βυζαντίου και ως κτίρια πολλές Εκκλησίες διακρίνονται για την ομορφιά τους. Στα χωριά μας συνήθως δεσπόζει η Εκκλησία σαν το μόνο αξιόλογο κτίριο. Η διάσωση και συντήρηση Ιερών Ναών είναι
σημαντική για την Ιστορική και Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Τέλος η Εκκλησία έχει σημαίνοντα κοινωνικό ρόλο για ένα τμήμα του πληθυσμού, ιδίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι Ιεροί Ναοί λειτουργούν σαν πνευματικά κέντρα παράλληλα με την λατρευτική τους ιδιότητα.

Ο τομέας της  εκπαίδευσης στην περιοχή μας χρειάζεται την ιδιωτική ενίσχυση για να έχει καλύτερα αποτελέσματα;  

Εμείς αλλά και άλλα σημαντικά Ιδιωτικά Ιδρύματα ενισχύουμε τα Δημόσια Σχολεία με εξοπλισμό που δεν τους παρέχει η Πολιτεία, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών. Υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, φωτοτυπικά κλπ. απαραίτητα υλικά που ενισχύουν το σύγχρονο διδακτικό έργο δασκάλων και καθηγητών.

Ποια είναι η άποψη σας για την εικόνα και την πορεία της ναυτιλίας σήμερα στην Ελλάδα. Τι πιστεύετε ότι επιφυλάσσει το μέλλον;

Η εμπορική ποντοπόρος ναυτιλία είναι οικονομική δραστηριότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Εξαρτάται από την Διεθνή Οικονομική Κατάσταση και όχι από την Ελληνική. Τα τελευταία οκτώ χρόνια διανύομε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης των ναύλων. Ωστόσο, οι προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ελπιδοφόρες. Οι Έλληνες Εφοπλιστές δεν είχαν μεγάλα χρέη και είχαν την ευκαιρία λόγω των χαμηλών τιμών να ανανεώσουν το στόλο τους. Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία είναι πρώτη παγκοσμίως τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Πως αντιμετωπίσατε την επιθυμία της κόρη σας Γεωργίας, όταν σας ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική;

Με την σύζυγό μου είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές της Γεωργίας και την μεγάλη τιμή να εκλεγεί Βουλευτής της Περιφέρειας που κατοικούμε. Η πολιτική είναι έργο κοινωνικής προσφοράς. Σε αυτό το έργο η Γεωργία έχει την αγάπη και τη στήριξη μας.

Πως είναι να μένετε στα νότια, τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στα νότια και πως σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Η κύρια άθληση μου είναι η πεζοπορία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα Νότια Προάστια, η λεγόμενη‐ όχι αδίκως‐ Ελληνική Ριβιέρα, είναι ο “Παράδεισος επί της Γης”. Οι Έλληνες έχουμε τουλάχιστον το προνόμιο να κατοικούμε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου.