INTERVIEWS

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: “Οραματίζομαι ένα παραλιακό μέτωπο με ανθρώπους που θα χαίρονται την καθημερινότητα τους”

Ο Υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Νότιο Τομέα μιλάει στο NouPou για το πως έχει οραματιστεί τα νότια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εξηγεί γιατί θέλει τη ψήφο εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.

Eίστε υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στo Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Για να προωθήσει την ανανέωση. Νέοι άνθρωποι στην πολιτική μακριά από την οικογενειοκρατία και τα τζάκια. Για να υποστηρίξει εμπράκτως την Προοδευτική Συμμαχία. Καλώ τους συμπολίτες μου να απαντήσουμε αποφασιστικά στα fake news, τις επιθέσεις και την προπαγάνδα που δεχθήκαμε από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα και ΜΜΕ λόγω της απόφασής μας να επιμείνουμε προοδευτικά και αριστερά. Παραμένω σταθερός στις αρχές και αξίες της Αριστεράς, ψήφισα την απλή αναλογική, τη διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε όλες μου τις αποφάσεις λειτουργώ με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Για αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

Γιατί ασχολείστε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; 

Είμαι Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου στην Αγροτική Οικονομία, κι έχω εργαστεί στο αντικείμενο της αειφόρου ανάπτυξης και της οικονομικής περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι τώρα, που η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι και η πιο δημοφιλής, θα πρέπει να βγούμε μπροστά οι νέοι άνθρωποι, να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Να βάλουμε πλάτη στα δύσκολα για την Αριστερά. Για να αλλάξουμε οριστικά και ριζικά την Ελλάδα τελειώνοντας με τις διαχρονικές παθογένειες του παρελθόντος.

Ποια είναι αυτή που θεωρείται ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πώς μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Η περιοχή περιλαμβάνει Δήμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά προβλήματα. Συνεπώς απαιτείται διαφοροποιημένη πολιτική ανά περιοχή του Νότιου Τομέα της Β Αθηνών. Η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας όμως αποτελεί πρόκληση για όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα απαιτείται βιώσιμη ανάπτυξη του νότιου παραλιακού μετώπου με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια είναι η αγαπημένη σας κρυφή γωνιά στην περιοχή; Εκείνο το σημείο που έχει για εσάς μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία;

Ζω με την οικογένειά μου στον Άλιμο. Ιδιαίτερη αξία για εμένα έχουν τα καθημερινά πράγματα. Μια βόλτα με την γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μας, την κόρη μας 1,5 ετών και τον γιο μας 2 μηνών, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Διασκέδαση στην ταβέρνα με ρεμπέτικη μουσική του φίλου Γιώργου στο Μοσχάτο. Βόλτες με τα ξαδέρφια μου στην Αργυρούπολη. Και βέβαια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, εκεί που έχω περάσει πολλές καθημερινές στιγμές και άκουσα την κόρη μας να με φωνάζει για πρώτη φορά μπαμπά.

Πώς θα περιγράφατε τα νότια σε ένα ξένο και πού θα τον πηγαίνετε για να βιώσει την καλύτερη εκδοχή τους;

Μία βόλτα στο νότιο παραλιακό μέτωπο, γιατί η Αθήνα έχει το προνόμιο της θάλασσας και της παραλίας μέσα στην πόλη. Σε ένα θερινό σινεμά στον Άλιμο. Στην αγορά της Καλλιθέας, σε ένα ταβερνάκι της Καισαριανής, για καφέ στη Νέα Σμύρνη, σε μια μπυραρία στη Δάφνη, στου Ζωγράφου για να δει μία περιοχή που σφύζει από φοιτητές και για βόλτα στη Γλυφάδα. Έτσι θα έβλεπε την περιοχή στην αληθινή της διάσταση, πόσο πλούσια από παραστάσεις και από ζωή είναι η Νότια Αθήνα και είμαι σίγουρος ότι θα την επισκεπτόταν ξανά.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Πράγματι η χώρα έφτασε στην κρίση πριν ακριβώς 10 χρόνια με υπέρογκα ελλείμματα λόγω μίας πολιτικής της ΝΔ υπέρ μίας παρασιτικής οικονομίας με επικράτηση ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης. Είναι λογικό ο κόσμος να έχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια αλλά το 2018 η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Στις 7 Ιουλίου λοιπόν θα επιλέξει μεταξύ όσων την έβαλαν στα μνημόνια και όσων την έβγαλαν, έστω και με λάθη, από τα μνημόνια. Το φως στο τούνελ είναι μπροστά μας, αρκεί να μην ξαναγυρίσουμε πίσω. Η χώρα θα ανακάμψει με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι της κρατικοδίαιτης του παρελθόντος, με μείωση φόρων με ταυτόχρονη προστασία μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που ρίχνει το βάρος στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πώς οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Υπάρχουν και σήμερα πολλά προβλήματα, όμως έχει μειωθεί η ακραία φτωχοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε σχέση με το παρελθόν. Απομένουν όμως πολλά να γίνουν. Οραματίζομαι μια ανοιχτή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς διακρίσεις. Με ένα παραλιακό μέτωπο που θα προσελκύει σοβαρές επενδύσεις, και όχι «κοράκια», και το οποίο θα είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Με πάρκα αναψυχής που όλοι θα χαίρονται τον ελεύθερο χρόνο. Με δουλειές που θα δημιουργούνται συνεχώς, με ανθρώπους που θα χαίρονται την καθημερινότητα τους.

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Στόχος είναι η επένδυση του Ελληνικού να προχωρήσει, ενταγμένη όμως σε ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Η επίπτωση εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρασύρει θετικά την όλη περιοχή, να συμπαρασύρει θετικά και άλλες επενδύσεις στην  περιοχή, να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη και να δώσει πνοή στην Νότια Αθήνα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι μία επένδυση ξεκομμένη από την υπόλοιπη περιοχή που δεν θα διαχέει τις ωφέλειες σε όλη τη Νότια Αθήνα. Προσωπικά θα παλέψω για να έχουμε την πρώτη εξέλιξη.

Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά. 

Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους της Νότιας Αθήνας με τις γνώσεις τους, την κατάρτισή τους αλλά και την εμπειρία τους. Να σταματήσουμε τόσο το braindrain όσο και το brainburning. Αυτή η επένδυση είναι προϋπόθεση για όλες τις άλλες.

Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πώς σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή. 

Οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποι τους γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα γιατί βρίσκονται σε  καθημερινή επαφή με τους δημότες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν και λάθη ή και ότι δεν έχουν αναπαράγει λάθη της κεντρικής εξουσίας. Αλλά αν δεν εμπιστευθούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Προσωπικά αυτό θα το πράξω χωρίς να με ενδιαφέρουν κομματικές προελεύσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η στενή συνεργασία είναι προϋπόθεση της επίτευξης βιώσιμων λύσεων για την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πώς σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;

Οι νέοι θέλουν να δουλεύουν και όχι να τους «δουλεύουν». Για να έχουμε την εμπιστοσύνη τους οφείλουμε να τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια. H γενική αποστροφή για την πολιτική είναι επικίνδυνη, καθώς δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Αν αυτό υιοθετηθεί θα οδηγηθούμε σε ακραίες λύσεις και στο τέλος θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι νέοι. Για να μας εμπιστευθούν έχουμε χρέος να τους δώσουμε όραμα για το μέλλον και να επιμείνουμε για την υλοποίησή του.

Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Ότι είμαι ο Θανάσης, ζω στα νότια, με τα καθημερινά προβλήματα όλων μας, δεν λαϊκίζω, δεν χαϊδεύω αυτιά και προσπαθώ να προσφέρω από όποια θέση έχω βρεθεί, είτε του γεωπόνου είτε του καθηγητή είτε του πολιτικού.