INTERVIEWS

Το κοιμητήριο ζώων στα νότια προάστια που σέβεται το κατοικίδιο σου

Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που παραμένουν ψύχραιμοι στη δυσκολότερη ώρα που θα περάσεις με τον τετράποδο φίλο σου.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή σου που επιθυμείς να αναλάβουν κάποιοι άλλοι δράση. Εκείνοι που, με καθαρό μυαλό, ηρεμία και απόλυτο σεβασμό στη δύσκολη στιγμή που περνάς θα σε συμβουλέψουν, θα σε βοηθήσουν και τελικά θα σταθούν δίπλα σου, έστω και σιωπηλά. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την περίπτωση που θα κληθείς να διαχειριστείς το θάνατο του κατοικιδίου σου.

Το Cats n’ Dogs, το πρώτο ιδιωτικό κοιμητήριο και αποτεφρωτήριο ζώων στο Κορωπί, αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση, του Θοδωρή Σεφερόπουλου και των αδερφών του, που φτιάχθηκε ακριβώς γι’αυτόν τον σκοπό. Κάτι που ήρθε ως “φυσική συνέχεια” του ξενοδοχείου για σκύλους και γάτες που διατηρούν στην ίδια περιοχή.

“Οι πελάτες του ξενοδοχείου που είχαν τα ηλικιωμένα σκυλάκια τους, γνωρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες του ξενοδοχείου, ρωτούσαν αν αναλαμβάνουμε και αυτήν την υπηρεσία, θέλοντας πιθανόν να είναι συναισθηματικά ελαφρώς προετοιμασμένοι. Διαπιστώσαμε λοιπόν, πριν από 10 χρόνια, ότι δεν υπήρχε ένας χώρος νόμιμος όπου κάποιος θα μπορούσε να θάψει το ζωάκι του“. Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της αδειοδότησης για τη λειτουργία μας. Ένας δρόμος δύσκολος και χρονοβόρος, που όμως τελικά ολοκληρώθηκε πριν από 6 χρόνια”. Αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια, προχώρησαν και με την οριστική άδεια του κλιβάνου, μιας και το Cats n’ Dogs λειτουργεί και ως αποτεφρωτήριο.

Ένας προσεγμένος, ήσυχος χώρος περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, μέσα στο πράσινο. Μαρμάρινες πλάκες με ονόματα, κάποιες συνοδευόμενες από φωτογραφίες, λουλούδια και παιχνίδια που συνοδεύουν σκύλους, γάτες, κουνέλια,χάμστερ, αλλά και πτηνά στην τελευταία τους επίγιεια κατοικία. “Έχουμε φτιάξει ένα χώρο ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να δίνουν το αντίο στο κατοικίδιό τους με αξιοπρέπεια. Ένα κοιμητήριο υψηλών προδιαγραφών, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ζώακι του όποτε το θελήσει”. Πρόκειται για ένα κοιμητήριο όπου, αν κάποιος το επιθυμεί, θα φιλοξενήσει για πάντα το κατοικίδιό του.

Όπως μου λέει ο κύριος Θοδωρής Σεφερόπουλος, “o χώρος φτιάχτηκε με βάση τα προσωπικά μας κριτήρια με το πώς θα περιμέναμε και θα θέλαμε ένα τέτοιο χώρο ώστε να είναι πιο οικείος και να βγάζει μία γαλήνη και ηρεμία, όπου θα θέλαμε να βρίσκεται και το δικό μας κατοικίδιο μετά θάνατον”.

Yπάρχουν τρεις βασικές υπηρεσίες. Η ατομική ταφή, η κοινόχρηστη ταφή και η αποτέφρωση. Στην ατομική ταφή, το κατοικίδιο ενταφιάζεται σε ξύλινο φερετράκι και στο σημείο ταφής τοποθετείται πλάκα που αναγράφονται τo όνομα και ο κωδικός ταφής του (καθότι πολλά ζωάκια έχουν το ίδιο όνομα). Η κοινόχρηστη ταφή διατηρεί το υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας με χαμηλότερο κόστος.

Σε ό,τι αφορά την αποτέφρωση “είναι κάτι που μας ζητούσε πολύ έντονα ο κόσμος. Τώρα πια, περίπου το 80% των πελατών μας επιλέγει την διαδικασία αποτέφρωσης. Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη για όλα τα κατοικίδια, δίνοντας την επιλογή για ατομική ή μαζική καύση. Στην ατομική καύση υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής της στάχτης σε ειδικά δοχεία”. Το σύστημα είναι πολύ απλοποιημένο για να μη φορτωθεί ο ιδιοκτήτης με τα διαδικαστικά, μιας και ήδη έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια. Γι’αυτό και στο Cats n’ Dogs, μπορούν να παραλάβουν εκείνοι το ζώο από τον χώρο του ιδιοκτήτη, κατόπιν συννενόησης.

«Το 80% περίπου των πελατών επιλέγει την καύση έναντι της ταφής. Οι περισσότεροι επιθυμούν να έχουν το κατοικίδιό τους ακόμα και μετά το θάνατό του, στο σπίτι τους»

Γιατί όμως κάποιος αποφασίζει να θάψει το ζωάκι του σε κάποιο κοιμητήριο; “Σίγουρα, τo να μην το θάψει σε κάποιον επίσημο χώρο είναι παράνομο και επιφέρει μεγάλα πρόστιμα, κάτι που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.  Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας μία απώλεια με τον χώρο ενός κοιμητηρίου. Αντίστοιχα λοιπόν με την ανθρώπινη απώλεια, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ότι θέλουμε και το ζωάκι μας να βρεθεί σε έναν ήρεμο χώρο ακόμα και μετά θάνατον”.

«Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και την υπηρεσία που θα επιλέξει κανείς όμως σίγουρα είναι πολύ λογικές και ρεαλιστικές» 

Όπως μαθαίνω, οι  ιδιοκτήτες επισκέπτονται πάρα πολύ συχνά τα ζώα τους μετά την ταφή, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο όπου έρχονται πάνω από δύο φορές τον μήνα. “Οι ιδιοκτήτες είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το ζωάκι τους 11:00 – 13:00 το πρωΐ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός απο επίσημες αργίες. Σκοπεύουμε σύντομα να φτιάξουμε κι έναν χώρο καφετέριας στο κοιμητήριο ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κάθονται ακόμη περισσότερο χρόνο” .

Oι πιο συχνές ηλικίες που θα πεθαίνει ένα ζώο συντροφιάς είναι (ευτυχώς) μεγάλες, μου λέει ο κύριος Θοδωρής, συμπληρώνοντας όμως ότι “το θλιβερό όμως της υπόθεσης είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος, τόσο στα σκυλάκια όσο και στα γατάκια. Αν λοιπόν σκεφτείς ότι ο καρκίνος δημιουργείται λίγο-πολύ από το πώς ένα ζωάκι πίνει τρώει και αναπνέει, τότε σίγουρα είναι πολύ λυπηρό το τι ακολουθεί για μας τους ανθρώπους”.

“Αυτήν τη στιγμή έχω γύρω στα 25 δικά μου σκυλιά. Κάποια τα μαζεύω από το δρόμο, σε κάποια φροντίζω να  βρω υιοθεσίες. Τα ζώα για την οικογένειά μου κι εμένα είναι η μεγάλη μας αγάπη. Το συγκεκριμένο επάγγελμα, είτε μιλάμε για το κοιμητήριο είτε για το ξενοδοχείο, αν δεν αγαπάς τα ζώα δεν μπορείς να το κάνεις”

Κάθε ζωάκι έχει μία δικιά του ιστορία, μία δικιά του οικογένεια. Και σίγουρα, οι αναμνήσεις για εκείνα που έχουμε χάσει θα μείνουν για πάντα ζωντανές.

Ιnfo: Kορωπί, Αττικής, Πλησίον της εξόδου 20 για Κορωπί, της Αττικής οδού, Τηλέφωνο: 210 662330,  6977 633201

www.animal-cemetry.gr