INTERVIEWS

Τo Παλαιό Φάληρο του Ευθύμη Ζησάκη

Ο αγαπημένος ηθοποιός εκμυστηρεύεται στο Nou Pou τους λόγους που έχει το Παλαιό Φάληρο στην καρδιά του.

Πόσα χρόνια ζεις στο Παλαιό Φάληρο;
Από τότε που γεννήθηκα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εκεί μεγάλωσα, εκεί τελείωσα το σχολείο.

Η πρώτη ανάμνηση από τα παιδικά σου χρόνια ποια είναι;
Το πρώτο μας σπίτι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου. Εκεί βαπτίστηκα. Θυμάμαι ακριβώς απέναντι από το σπίτι το ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Γαλακτομπούρεκο». Πλέον δεν υπάρχει. Αλλά από τότε αυτό ήταν και παραμένει το αγαπημένο μου γλυκό. Θυμάμαι λοιπόν στα 6 μου χρόνια έναν γλυκύτατο παππού στην οδό Αλκυόνης στο ζαχαροπλαστείο κάθε φορά να με περιμένει και να μου προσφέρει ένα γλυκό. Εκτός από γαλακτομπούρεκο και τουλουμπάκια. Αξέχαστος άνθρωπος.

Από τα καλοκαίρια τι θυμάσαι;
Τις παραλίες των νοτίων γενικά. Στην οικογένειά μου έλεγαν πάντα «αυτός ο μικρός δεν βγαίνει από το θάλασσα». Γι’ αυτό άλλωστε από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με την κολύμβηση στο κολυμβητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

Από το σχολείο τι θυμάσαι;
Έχω παίξει σε όλες τις γειτονιές του Φαλήρου. Όταν φύγαμε από την Αλκυόνης πήγαμε στην πάνω μεριά του Φαλήρου στην οδό Κοψαχείλα. Θυμάμαι να παίζω στον προαύλειο χώρο της Παναγίτσας. Πατίνια και σκέϊτ περισσότερο. Πολύ ποδήλατο. Και τελικά πάντα καταλήγαμε στη θάλασσα στον Μπάτη. Στον Φλοίσβο πριν γίνει το τραμ. Ο Μπάτης ήταν κοντά στο «Σκάκι». Ο Μπάτης λοιπόν ήταν ο σύλλογος των Χειμερινών κολυμβητών του Φαλήρου.

Το πρώτο σου φιλί το θυμάσαι;
Το θυμάμαι αμυδρά στο δημοτικό. Ήταν με τη Μαρία. Ήταν μεγάλος παιδικός έρωτας. Τότε ήταν πολύ στη μόδα ο Ζορντί. Εγώ λοιπόν ζήλευα επειδή θαύμαζε τον Ζορντί. Ήταν ένα κορίτσι που έμενε στο Φάληρο στην Τρίτωνος και οι γονείς μας έκαναν παρέα.

Ο πρώτος καυγάς; Ο πρώτος τσαμπουκάς στο Φάληρο;
Πολλοί. Όταν ήμασταν με τα ποδήλατα. Κατεβαίναμε στην πλατεία οι παρέες με τα ποδήλατα. Ο πρώτος καυγάς λοιπόν ήταν σε σχέση με τα ποδήλατα. Ποιος έχει το καλύτερο και ποιος κάνει τις καλύτερες φιγούρες. Εγώ είχα BMX.

Ποια ήταν τα μέρη που πήγαινες όταν έκανες κοπάνα από το σχολείο;
Στην πλατεία του Αγίου Αλέξανδρου. Στα tetris, την εξέλιξη δηλαδή των μπιλιαρδάδικων των προηγούμενων δεκαετιών. Εκεί ήταν η δεύτερη τάξη μας. Εκεί δίναμε ραντεβού όταν το σκάγαμε από το σχολείο.

Σήμερα στο Φάληρο που επιλέγεις να πας για να χαλαρώσεις και να σκεφθείς;
Σε μια συγκεκριμένη παιδική χαρά όπου πηγαίνω από πολύ μικρός. Αυτό δεν το έχω ξαναπεί: Στα χρόνιας της εφηβείας που είχα διάφορες σκέψεις και ανησυχίες που δεν μπορούσα αν μοιραστώ με κανέναν πήγαινα εκεί. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια σκεπαστή τσουλήθρα. Έμπαινα λοιπόν μέσα και σ’ ένα τετράδιο έγραφα τις σκέψεις μου που πολλές φορές δεν είχαν ειρμό. Ακόμη και σήμερα λοιπόν πηγαίνω πολλές φορές εκεί για να σκεφθώ και να πάρω αποφάσεις.

Πες μου για το κολυμβητήριο που μου ανέφερες νωρίτερα…
Όπως σου είπα δεν έβγαινα τα καλοκαίρια από τη θάλασσα. Και έτσι οι γονείς μου με έγραψαν στο κολυμβητήριο. Στον αθλητικό όμιλο Παλαιού Φαλήρου. Στο Τροκαντερό. Πριν ασχοληθώ με την υποκριτική έφθασα σε αρκετά υψηλό επίπεδο στην κολύμβηση κάνοντας πρωταθλητισμό. Έφθασα σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Για χρόνια η καθημερινότητά μου ήταν σχολείο – κολυμβητήριο – σπίτι.

Τώρα αν θες να γυμναστείς outdoor που πηγαίνεις στο Φάληρο;
Στο Τροκαντερό. Τρέξιμο, δίζυγο και μονόζυγο.

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς μια παρέα να συζητά για το Παλαιό Φάληρο;
Το φαγητό και τα παλιά εστιατόρια της περιοχής.

Που τρώγατε με τους γονείς σου;
Στον «Μπάμπη» στην Αγία Κυριακή κοντά στην Αμφιθέας. Και σουβλάκι στο «Λάμπρο» όπου πηγαίνω ακόμη. Ο μπαμπάς μου με πήγαινε και στα «Goody’s» στην Αγίου Αλεξάνδρου. Επειδή λόγω αθλητισμού πρόσεχα πολύ τη διατροφή μου η συγκεκριμένη έξοδος ήταν κάτι σαν επιβράβευση όταν είχα πετύχει κάτι καλό στην κολύμβηση ή το σχολείο. Πηγαίναμε επίσης για γλυκά. Το εκμέκ θυμάμαι έντονα εκτός από το γαλακτομπούρεκο.

Έρχεται κάποιος για πρώτη φορά στο Φάληρο. Ποια είναι η βόλτα που του προτείνεις;
Στην παραλία. Στον Φλοίσβο. Ένα σημείο που μέσα στην Αθήνα μπορείς να ξεφύγεις, να χαλαρώσεις και να νιώσεις το συναίσθημα της ξεγνοιασιάς. Να ξεφύγει το μυαλό σου από τα προβλήματα.

Για κάποιο χρονικό διάστημα έζησες στα Βόρεια, επέστρεψες στη συνέχεια στα Νότια. Τι τελικά προτιμάς;
Τα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας προσφέρουν ηρεμία. Είναι πιο «απλωμένα» τα πράγματα. Μονοκατοικίες με κήπο, μεγάλοι δρόμοι, πολύ πράσινο. Τα Νότια όμως έχουν την θάλασσα που εγώ δεν την αλλάζω με τίποτα.

Τι έχει το Παλαιό Φάληρο πια που δεν το είχε παλαιότερα;
Την Μαρίνα του Φλοίσβου. Ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί πάρα πολύ όμορφα και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μπορείς να πας νε περπατήσεις, να κάνεις τζόκινγκ, να φας, να πιεις ένα ποτό βλέποντας τη θάλασσα. Θυμίζει μαρίνα κοσμοπολίτικου νησιού.

Που πηγαίνεις στο Φάληρο για καφέ;
Σε ένα πολύ παλιό καφενείο στο οποίο μαζεύονται παλιοί Φαληριώτες – Κωνσταντινοπολίτες. Αεκτζήδες οι περισσότεροι όπου ακούς παλιές ιστορίες που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για φαγητό;
Τον «Μπάμπη» θα σου πω πάλι και τα μπιφτέκια του. Από τότε που ήμουν παιδάκι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ποιότητα του φαγητού. Πηγαίνω στην κλασσική πιτσαρία του Φαλήρου το «Da Bruno» και πηγαίνω για γλυκό στο «Diva» για ορίτζιναλ εκμέκ με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα.

Στα Νότια γενικότερα που βγαίνεις;
Στο Pere στη Γλυφάδα για φαγητό αλλά και ποτό, για κρέπα στο Feticcio επίσης στη Γλυφάδα. Και φυσικά και στο Island ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά που υπάρχουν τόσο λόγω location και διακόσμησης όσο φυσικά και για το άψογο service. Tώρα το καλοκαίρι κατεβαίνω συχνά και στο Balux.

Ποιο είναι το προφίλ του «Παλαιοφαληριώτη»;
Ο λεγόμενος «κακομαθημένος» (γέλια). Όταν δουλεύουν πολύ επειδή έχουν δίπλα τους τη θάλασσα όταν δεν προλαβαίνουν να κατέβουν γκρινιάζουν. Είναι επίσης πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι. Φιλόζωοι οι περισσότεροι.

Κάποια προσωπική ιστορία δική σου από το Παλαιό Φάληρο που θέλεις να περιγράψουμε;
Στο σχολείο δεν ήμουν και ο καλύτερος μαθητής. Είχα ρίξει το βάρος στην κολύμβηση. Αργότερα λοιπόν μετά τις σπουδές της υποκριτικής ξεκινώ να δουλεύω στο θέατρο και στην τηλεόραση. Με κάλεσαν λοιπόν στο Λύκειο να μιλήσω για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ήμουν ο τελευταίος που περίμενα να καλέσουν και δεν στο κρύβω πως συγκινήθηκα.

View this post on Instagram

#surf hellas # lilis

A post shared by Ευθύμης Ζησακης (@efthimiszhsakhs) on

Βρες τον στα social: instagram