INTERVIEWS

Βασίλης Βαλασόπουλος: «Είμαι περήφανος για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης»

Ο δήμαρχος της Ηλιούπολης μιλάει στο Nou-Pou για όλα τα έργα που ολοκλήρωσε στις δύο θητείες του, εξηγεί γιατί δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό, καλεί τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του δήμου και αναφέρει τους λόγους που ζητά ξανά την ψήφο των πολιτών του.

Το  βιογραφικό του Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου είναι πλούσιο σε πολιτικές θέσεις κλειδιά, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Περιφερειάρχης Κρήτης και Κεντρικής Μακεδονίας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και  Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Η αγάπη του, όμως, για την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο προκειμένου να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών του. Οι ίδιοι την έδωσαν (ήδη) δύο φορές. Στις 26 Μαΐου έχοντας υλοποιήσει πολλά και σημαντικά έργα διεκδικεί ξανά το Δήμο Ηλιούπολης.  Η συνάντηση μας γίνεται στο γραφείο του, όπου το πρόγραμμα του είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και απαιτητικό καθώς έχουμε μπει στη τελική ευθεία των εκλογών.

Γιατί θεωρείται πως οι πολίτες της Ηλιούπολης πρέπει να σας ψηφίσουν για τρίτη φορά;

Γιατί ότι υποσχεθήκαμε το κάναμε πράξη. Έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 90% των υποσχέσεων που είχαμε δώσει στους πολίτες της πόλης. Το 10% που παρέμεινε δεν το κάναμε γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, είτε γραφειοκρατίας είτε επιλεξιμότητας κάποιων δράσεων. Σ΄ ότι αφορά την επιλογή των έργων είμαστε  η μοναδική παράταξη στην Ηλιούπολη που έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης –όχι γενικό και αόριστο, αλλά συγκεκριμένες δράσεις με έργα κοστολογημένα, μελετημένα και τα οποία τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Η Ηλιούπολη μπαίνει σε μια νέα εποχή και αυτή η εκλογική μάχη θα είναι πολύ κρίσιμη για αυτό οι πολίτες πρέπει να μας εμπιστευτούνε ξανά.

Ποιο είναι το  επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανος στο πλαίσιο της θητεία σας;

Αν μπορούσα να ξεχωρίσω μόνο ένα είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Γιατί εδώ μιλάμε για τις ζωές των πολιτών, αλλά και καταστροφές στις περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα, η Αγία Μαρίνα είχε σοβαρό πρόβλημα με τις πλημμύρες σε σημείο που έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. 

Ακριβώς. Ολοκληρώσαμε ένα πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο και συνεχίζουμε τώρα τα παράλληλα αντιπλημμυρικά σε όλη την πόλη. Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται ένα δεύτερο μεγάλο έργο το οποίο είναι διαδημοτικό, όπου ξεκινάει από τον Καρέα και θα περάσει μέσα από τη λεωφόρο Αναστάσεως, την Κατεχάκη, το Πάρκο Κριάρι, την Ισαύρων και θα καταλήξει στο Νησάκι. Με αυτά τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και τις παράλληλες παρεμβάσεις που γίνονται στους κάθετους δρόμους σε συνδυασμό με το αντιπλημμυρικών αγωγών των συλλεκτριών Σ2 και Σ3 η Ηλιούπολη θα θωρακιστεί πλήρως από τα καιρικά φαινόμενα.

Τι είναι αυτό που δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε στη δεύτερη θητεία σας, ενώ το είχατε υποσχεθεί προεκλογικά;

Εγώ δεν είχα υποσχεθεί κάτι που δεν το ολοκλήρωσα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δώσει αγώνα για να δρομολογήσουμε μεγάλα έργα όπως είναι η αστική σήραγγα της Ηλιούπολης. Το συγκεκριμένο έργο θα μετατρέψει τις λεωφόρους Αλίμου και Κατεχάκη σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, θα ενώσει την πόλη, θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσουμε τον Υμηττό με πράσινες διαδρομές με τα πάρκα μας, να πεζοδρομήσουμε τις βασικές μας πλατείες προκειμένου να δώσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής στην Ηλιούπολη. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε τώρα και θέλουμε την ψήφο των πολιτών προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο.

Έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό: από το φεστιβάλ θεάτρου όπου περνάνε όλες οι μεγάλες παραστάσεις μέχρι την κινητή βιβλιοθήκη. 

Είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό στην Ηλιούπολη και θα το συνεχίσουμε. Έχουμε κρατήσει το επίπεδο της πολιτισμικής μας δράσης πολύ ψηλά. Εγώ μπορώ να προσθέσω κι άλλα όπως είναι η δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί media lab και παιδική βιβλιοθήκη –είναι μέσα στις 5 καλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα- το εκθεσιακό κέντρο που είναι μια μεγάλη τομή και οι πολιτιστικές μας διαδρομές όπου το χειμώνα οι Ηλιουπολίτες  μπορούν  να βλέπουν θεατρικές παραστάσεις κλείνοντας τα εισιτήρια στη μισή τιμή και να μεταφερθούν μέχρι εκεί με τα πούλμαν του δήμου. Επίσης, στη δημοτική βιβλιοθήκη γίνονται πολλές δράσεις για τα παιδιά και υπάρχει τέτοια υποδομή όπου μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ηχογραφήσουν και να σκηνοθετήσουν μια ταινία σε συνεργασία με το ίδρυμα Νιάρχος.

Αν συναντούσατε στο δρόμο ένα 18χρονο παιδί που φέτος θα ψηφίσει για πρώτη φορά τι θα του λέγατε για εσάς;

Θα του έλεγα ότι έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια πρώτα από όλα για να συντηρήσουμε όλες τις υποδομές και να σχεδιάσουμε το μέλλον της πόλης. Κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η νέα γενιά να μπει στην πολιτική δράση και στα τοπικά δρώμενα γιατί έχουμε προχωρήσει σε θεσμούς. Για παράδειγμα υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο των Νέων –όπου έρχονται οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων και συζητούν θέματα που αφορούν την πόλη, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν μας.  Επίσης, τους ετοιμάζουμε ένα στούντιο μουσικής υπέρ σύγχρονο για να μπορούνε να ηχογραφούν με τα συγκροτήματα τους και έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις για τη νεολαία. Το σημαντικότερο είναι πως όταν ένας  οργανισμός δεν ανανεώνεται θα πεθάνει. Για αυτό οι νέοι πρέπει να μπούνε στην πολιτική να βοηθήσουν στα κοινά και να πάρουν την σκυτάλη την επόμενη ημέρα.

Πως βλέπετε συνολικά τα Νότια και πως θέλετε να τα δείτε στα επόμενα 5 χρόνια;

Τα Νότια συνδέονται άμεσα είτε το θέλουμε είτε όχι με τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Η συγκεκριμένη επένδυση θα αλλάξει χωροταξικά, πολεοδομικά, κοινωνικά , αναπτυξιακά όλη την περιοχή των νοτίων προαστίων. Για αυτό θα πρέπει μετά τις εκλογές να κάνουμε μια μεγάλη συνάντηση όλοι οι Δήμαρχοι των νοτίων και να συζητήσουμε όλοι μαζί πως θα αντιμετωπίσουμε θετικά -γιατί θα υπάρχουν και αρνητικά φαινόμενα-  όλες αυτές τις επιπτώσεις. Νομίζω πως είναι και το κυρίαρχο για το μέλλον των νοτίων προαστίων.

Τι σημαίνουν για εσάς οι έννοιες «πολιτική αξιοπρέπεια» και «πολιτική αξιοπιστία»;

Αυτές οι δύο έννοιες είναι οι βασικοί πυλώνες για κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική. Για μένα «πολιτική αξιοπρέπεια» σημαίνει να είσαι πιστός στις αρχές σου, να μην τις προδίδεις ποτέ και να σέβεσαι τον πολιτικό σου αντίπαλο. Όσο για τη δεύτερη έννοια είναι το σημαντικότερο κριτήριο της κοινωνίας απέναντι στον πολιτικό. Εγώ στην Ηλιούπολη δεν έχω υποσχεθεί ποτέ τίποτα αν δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι ενάντια σ αυτή τη μορφή του λαϊκισμού να τα υποσχεθούμε όλα και βλέπουμε. Ποτέ δεν το έκανα. Όταν δεν μπορώ να κάνω κάτι θα το πω ευθέως.  Ξέρετε πολύ καλά πως το πολιτικό σύστημα περνάει μεγάλη κρίση και αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την πραγματική δημοκρατία πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο.

Ειδικά η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική.

Δεν έχουν άδικο. Παραλάβανε ή θα παραλάβουν (οι επόμενες γενιές)  μια χώρα χρεωκοπημένη όπου τα περισσότερα πολιτικά κόμματα είναι αναξιόπιστα απέναντι τους.  Εύχομαι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και να κάνουν το επόμενο βήμα.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που την ακολουθείτε;

Κρατάω μια μαγική λέξη που μου έχει πει η σύζυγος μου, η οποία είναι η αγάπη. Κάποτε κι εμείς ως νέοι δεν αξιολογούσαμε σωστά την συγκεκριμένη λέξη. Το να μάθεις να αγαπάς τους ανθρώπους, να σέβεσαι και να συγχωρείς τον πολιτικό σου αντίπαλο είναι το μοναδικό όπλο για να προχωρήσεις μπροστά. Όταν ένας πολιτικός δεν έχει στην ψυχή του αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο του θα κάνει κακό όσο καλός τεχνοκράτης και να είναι.

Πως αποφορτίζεστε ύστερα από μια απαιτητική ημέρα;

Θέλω να βρίσκω χρόνο για να πηγαίνω στην Εκκλησία. Για μένα ο εκκλησιασμός δεν είναι κάτι τυπικό, ούτε το κάνω από υποχρέωση, αλλά με ηρεμεί και μου γαληνεύει την ψυχή μου. Προσωπικά πηγαίνω πάντα, δεν ακολουθώ αυτή την προεκλογική πασαρέλα που βλέπουμε τους υποψηφίους να πηγαίνουν στην Εκκλησία για λόγους προβολής.

Έχετε χρόνο να αφιερώσετε στην οικογένεια σας;

Όχι δεν έχω πολύ χρόνο για την οικογένεια μου. Από μικρός είχα αναλάβει μεγάλες θέσεις που μου στερούσαν χρόνο από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας. Ομολογώ πως αν η γυναίκα μου δεν κρατούσε δεμένη και αγαπημένη την οικογένεια μας θα είχαμε αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.  Τα παιδιά μου τώρα είναι μεγάλα και έχουν προχωρήσει στη ζωή τους. Ο ένας μου γιος δουλεύει σε μια πολυεθνική εταιρεία στην Αγγλία και ο μικρότερος είναι παντρεμένος και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ως πατέρας είμαι πολύ περήφανος για τους γιους μου γιατί πάνω απ όλα είναι καλά παιδιά.  Εμένα η οικογένεια μου, μάλιστα,  μου κάνει την πιο σκληρή κριτική, η οποία με βοηθάει να διορθωθώ και να διορθώσω λάθη. Η κριτική τους είναι εποικοδομητική και με βοηθάει να πάω παραπέρα.   Αυτό συμβαίνει γιατί με αγαπάνε πραγματικά. Όταν αγαπάς και νοιάζεσαι για έναν άνθρωπο του λες την αλήθεια και δεν είσαι κόλακας.

 

Υπάρχει κάποια αποτυχία που χρεώνετε στον εαυτό σας;

Φυσικά! Εμπιστεύτηκα ανθρώπους που δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Από το 2010 έκανα μια τομή στην πόλη ανανεώνοντας το πολιτικό δυναμικό. Ο μέσος όρος των ανθρώπων του ψηφοδελτίου μου είναι γύρω στα 35-40 ετών. Αναλάβαμε το Δήμο σε μια πολύ δύσκολη μνημονιακή εποχή, όπου έκανα μεγάλο αγώνα να φέρω χρήματα στο Δήμο μου και πράγματι μέσα σ’ αυτά τα 8 χρόνια της θητείας μου έχω φέρει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Τότε έπρεπε να εμπιστευτώ νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναλάμβαναν τη διαχείριση τους. Δυστυχώς κάποιοι δεν ήταν τόσο αξιόπιστοι με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν θέματα στην παράταξη μας. Μάλιστα, αποχώρησαν κάνοντας δική τους παράταξη για να διεκδικήσουν το Δήμο. Φυσικά είναι δικαίωμα τους, αλλά αφού με ρωτήσατε για λάθη –δεν ξέρω αν χρησιμοποιούσα ακριβώς την συγκεκριμένη λέξη -μπορώ να πω πως είναι υποχρέωση ενός επικεφαλής να εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν άξιοι της εμπιστοσύνης μου. Δεν πειράζει θα τους κρίνει ο κόσμος στις 26 Μαΐου.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε να ασχολείστε με τα κοινά;

Γιατί αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω. Αν δεν αγαπάς την αυτοδιοίκηση και δεν την πιστεύεις δεν μπορείς να ασχοληθείς. Είναι μικρόβιο η πολιτική.

Το κληρονομήσατε από την οικογένεια σας;

Το επέλεξα. Λόγω του ότι ήμουν σε κεντρικές θέσεις είχα προβλέψει από το 2000 πως το πολιτικό μας σύστημα θα περάσει κρίση και αποφάσισα να προσφέρω. Έτσι επέλεξα το Δήμο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Έχω δώσει την ψυχή μου για την Ηλιούπολη…

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων δημάρχων των νότιων Δήμων.