INTERVIEWS

Βάσω Κόλλια: “Η Ανατολική Αττική είναι ευλογημένος τόπος”

Η Ανατολική Αττική είναι ευλογημένος τόπος, λέει η υποψήφια Βουλευτής Βάσω Κόλλια, η οποία διεκδικεί μία έδρα στην Βουλή και υπόσχεται να συμβάλει στην ανανέωση και στην αναβάθμιση του ταλαιπωρημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ  θεσμού του κοινοβουλίου.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Δεν είναι καινούργια η ενασχόλησή μου με τη πολιτική. Συμμετέχω στα κοινά από διάφορες θέσεις από τότε που ενηλικιώθηκα γιατί αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με την πολιτική ως προσφορά στην κοινωνία και ως συμμετοχή στη διαδικασία  της δημοκρατίας. Αυτή την φορά διεκδικώ την βουλευτική έδρα. Με την πολιτική αλλαγή που σηματοδοτεί η νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του κοινοβουλίου που κακοποιήθηκε από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. 

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ ή βρισκόμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν είναι καν στο χέρι μας η απόδραση;

Φυσικά και είναι στο χέρι μας η απόδραση. Θα είχαμε ήδη αποδράσει εάν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν είχε μεσολαβήσει η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο. Αυτή την φορά όμως ότι κι αν κάνουν δεν θα ανακόψουν την πορεία της χώρας. Γιατί ο λαός τους κατάλαβε. Το πρόγραμμα της ΝΔ θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια την ανάκαμψη της οικονομίας. Τώρα υπάρχει και η πολιτική βούληση αλλά και η λαϊκή συμμετοχή και στήριξη, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας  να ανακάμψει;

Σας λέω σε τίτλους τις βασικές θέσεις του προγράμματος της ΝΔ: 

-Μείωση της φορολογίας και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

-Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

-Ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος

-Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει το επιχειρείν, ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

-Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου με πρώτο το ΕΣΠΑ

-Και κυρίως αξιοπιστία και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της παραγωγής  

Ξέρετε που συντείνουν όλα αυτά; Στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σπάνε τα δεσμά στην δημιουργικότητα των Ελλήνων που έχει σφυρηλατήσει η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον παρωχημένο κρατισμό. Αν αφήσουμε την δημιουργικότητα των Ελλήνων ελεύθερη μπορούμε να προσδοκούμε θαύματα. 

Θα είστε υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας, έναν σταυρό;

Γιατί η Ανατολική Αττική χρειάζεται μία άλλη ματιά, που να συμβαδίζει με την πολιτική αλλαγή που σηματοδοτεί η νίκη της ΝΔ την 7η Ιουλίου. Μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για το κοινοβούλιο, τον σημαντικότερο θεσμό της Δημοκρατίας. Η αναβάθμιση του κοινοβουλίου μέσα από έναν συνδυασμό της εμπειρίας των παλαιότερων με την ανανέωση των καινούργιων προσώπων είναι κρίσιμη. 

Πως βλέπετε σήμερα την Ανατολική Αττική και πως θα θέλατε να τη δείτε πέντε χρόνια μετά;

Δεν θα χαρακτηρίζαμε την Ανατολική Αττική πρότυπο αναπτυγμένης Περιφέρειας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναπτυχθεί, οικονομικά, ως τουριστικός προορισμός, οικιστικά, χωροταξικά, ώστε να προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. 

Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην Ανατολική Αττική  και επιθυμείτε να το αλλάξετε;

Η ακαλαισθησία που προέκυψε από την άναρχη ανάπτυξη και την άτακτη δόμηση. Η Ανατολική Αττική είναι ευλογημένος τόπος. Βεβαίως τώρα κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Ωστόσο όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να κάνουμε την περιοχή μας πιο όμορφη και πιο φιλική για τους πολίτες της. Γιατί, ξέρετε, η Ανατολική Αττική, έχει βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή, έχει τουριστική υποδομή, έχει αγροτική παραγωγή. Όλους αυτούς τους τομείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση θα τους ενισχύσουμε. Όλα αυτά όμως θα είναι μισά αν η οικονομική βελτίωση δεν συνδυαστεί με την αισθητική αναβάθμιση και με τον σεβασμό στο περιβάλλον. 

Σε ότι αφορά την Ανατολική Αττική ποιες είναι οι επενδύσεις που σκοπεύετε να κάνετε;

Υπάρχει το παλαιότερο σχέδιο για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση,  με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την αντίστοιχη εκχώρηση από την πλευρά του δημοσίου, όλου του παραλιακού μετώπου που φθάνει μέχρι το Σούνιο. Θα το επαναφέρουμε και θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Εκτός από τουριστικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, θα αναδείξει ομορφιές που είναι άγνωστες. 

Συναντάτε στο δρόμο ένα νέο άνθρωπο και έχετε ένα λεπτό για να του συστηθείτε. Ποιες λέξεις του λέτε για να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα για εσάς;

Θα χρησιμοποιήσω το ένα λεπτό για ζητήσω περισσότερο από τον χρόνο του για να τον ακούσω. Είναι πολύ πιο χρήσιμο και για εκείνον αλλά και για μένα.  Ώστε να μπορώ να μεταφέρω την αντίληψή του για τα πράγματα, την αισθητική του για την κοινωνία, την ηθική του για τις σχέσεις των ανθρώπων, σε ένα κουρασμένο πολιτικό σκηνικό που έχει επιτακτική ανάγκη από ανανέωση, προσώπων αλλά και αντιλήψεων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πείσουμε τους νέους ότι αξίζει να μας μιλήσουν γιατί τους ακούμε. 

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως θα καταφέρετε να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνης τους;

Κατ´ αρχάς  με το να τους ακούμε. Ακολούθως όπως λέει ο Αισχύλος “πολίται χρη λέγειν τα καίρια…”. Την αλήθεια, την σύμφωνη με την εποχή γι´αυτά που μπορούμε να κάνουμε και γι ´αυτά που δεν μπορούμε ή δεν γίνονται. Και κυρίως λέγοντάς τους ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς την δική τους συμμετοχή. Η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η οικονομική ανάπτυξη δεν χαρίζονται, κερδίζονται. Όχι να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά. Οι νέοι έχουν την δική τους σοφία. 

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στην Ανατολική Αττική; Έχετε κάποια αγαπημένη διαδρομή;

Μου αρέσει ότι λίγα χιλιόμετρα από την πόλη βλέπεις αμπελώνες -που μην ξεχνάμε παράγουν και εξαιρετικό κρασί και όχι μόνο την ξακουστή ρετσίνα- ελαιόδεντρα, μποστάνια και φυσικά το γαλάζιο της θάλασσας. Σας το ξαναλέω η Ανατολική Αττική είναι ευλογημένος τόπος. Η αγαπημένη διαδρομή ξεκινά με βόλτα από το θέατρο του Θορικού, συνεχίζουμε μέχρι το Σούνιο, επίσκεψη στον εθνικό δρυμό Σουνίου και καταλήγουμε στα γραφικά ταβερνάκια του Λαυρίου, για φρέσκο ψαράκι και κρασάκι -αλλά αυτά μετά τις εκλογές.