STORIES

Ο Έλπις και η Δώρα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και προσφέρουν εθελοντικό έργο

Έχτισαν θερμοκήπιο στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, σχολικές αίθουσες στην Καμπότζη και στο Βιετνάμ, καθώς και πηγάδι στο Σουδάν, που έδωσε σε χιλιάδες κατοίκους πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτση, εμπνευστές του Dream.Travel.Live και του Wheeling2help, ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προσφέρουν εθελοντικό έργο.

Από μικροί ονειρεύονταν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην ΑΣΟΕΕ γνωρίστηκαν και συνειδητοποίησαν ότι τα όνειρά τους είναι κοινά. Η εξάμηνη παραμονή του Ελπιδοφόρου στην Ινδία, ως φοιτητής Erasmus, ήταν καθοριστική. Ένας νέος δρόμος ανοίχτηκε μπροστά του και μια διαφορετική κοσμοθεωρία σχηματίστηκε. Έτσι, με μότο το Dream.Travel.Live, ξεκίνησε, μαζί με τη Δώρα, να ταξιδεύει. Στην πορεία διαπίστωσαν και οι δυο ότι δεν τους αρκεί αυτό. Το ταξίδι τους θα έπρεπε να συνοδεύεται και από προσφορά σε τοπικές κοινότητες. Σταδιακά, εμπνεύστηκαν και το Wheeling2help, μια πρωτοβουλία με στόχο να μυήσει τους νέους στον εθελοντισμό, μέσω κοινωνικών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Βιετνάμ

Οι δυο νέοι ξεκίνησαν με ταξίδια στην Ευρώπη και ακολούθησαν η Ασία και η Αφρική. Στην Αφρική, ήταν και η πρώτη φορά που ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό, βοηθώντας στο χτίσιμο ενός αυτοσχέδιου κέντρου προστασίας παιδιών μιας Mama στην παραγκούπολη Khayelitsha στη Νότιο Αφρική. Η Mama φρόντιζε παιδιά που είχε βρει ακόμη και στα σκουπίδια. «Το συγκεκριμένο γεγονός μας άγγιξε πάρα πολύ και από τότε, θέλουμε οπουδήποτε βρισκόμαστε να βοηθάμε όσο μπορούμε όπου υπάρχει ανάγκη», εξηγούν.

Η φιλοσοφία τους; «Το ‘εγώ’ που γίνεται ‘εμείς’»

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να ταξιδεύεις και να αλλάζεις παραστάσεις. Να γνωρίζεις πολιτισμούς και ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν το ταξίδι ξεχωριστό. Και όταν αυτό συνδυάζεται με την προσφορά σε τοπικές κοινωνίες για έναν κόσμο πιο όμορφο και δίκαιο, νομίζω ότι είναι το ιδανικό». Ο Ελπιδοφόρος προσπαθεί να περιγράψει όλα αυτά τα συναισθήματα που βιώνει μέσω του εθελοντισμού και του ταξιδιού, αλλά συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για συναισθήματα που δεν περιγράφονται, δε μπαίνουν σε καλούπια και δύσκολα αποτυπώνονται. «Είναι συναισθήματα, τα οποία δεν περιγράφονται και μας γεμίζουν όσο τίποτα. Το καταλαβαίνεις, όταν το ζεις και παίρνεις μαθήματα ζωής. Στην ουσία είναι ένα ταξίδι από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’ αυτό που κάνουμε, και είναι ταξίδι που πρέπει όλοι μας να κάνουμε».

Στη Καμπότζη

Το οδοιπορικό στην Ασία, η εθελοντική προσφορά και το ντοκιμαντέρ AsiaQuest

Μετά από ένα «απίστευτο» εξάμηνο οδοιπορικό στην Αφρική, ο Έλπις και η Δώρα αποφάσισαν να διασχίσουν και την Ασία. Η διαδρομή; «Από το Νέο Δελχί στην Ινδία, μέχρι το Πεκίνο στην Κίνα. Εξερευνήσαμε 11 υπέροχες χώρες με την ασιατική κουλτούρα να είναι άκρως απολαυστική»!

«Σαγηνευτικά τοπία, μεγαλοπρεπείς ναοί, εξωτικές αγορές, παραδοσιακοί χοροί, έντονες γεύσεις και φυσικά, μοναδικοί άνθρωποι, έκαναν το ταξίδι αυτό ξεχωριστό».

Στις Φιλιππίνες

Ο βασικός σκοπός, βέβαια, ήταν και πάλι η προσφορά σε τοπικές κοινότητες που έχουν ανάγκη. Οι δυο νέοι, μάζεψαν χρήματα από διαδικτυακές καμπάνιες και κατάφεραν να χτίσουν ένα θερμοκήπιο στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, αλλά και σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ. «Μάλιστα, στο Βιετνάμ, κάναμε ανοιχτό κάλεσμα μέσω facebook και ανταποκρίθηκαν 13 φίλοι από την Ελλάδα. Βρέθηκαν μαζί μας σε ένα χωριό στο βόρειο Βιετνάμ και χτίσαμε όλοι μαζί τη σχολική αίθουσα. Μοναδική εμπειρία»!

Οι πιο έντονες εμπειρίες

Ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν και όλα αυτά τα αυθόρμητα που προκύπτουν. «Ταξιδεύουμε με το budget μας να κυμαίνεται περίπου στα δέκα ευρώ την ημέρα. Αρκετή ταλαιπωρία και περιπέτεια, όμως, αυτή είναι και η γοητεία του ταξιδιού»!

Στο Νεπάλ

«Γνωρίζουμε αρκετούς ντόπιους, οι οποίοι μας φιλοξενούν, μας προσφέρουν φαγητό και γενικώς μας φέρονται σα να είναι οικογένεια μας! Άπειρα ωτοστόπ με αστείους τρόπους, διαμονή στα πιο τρελά μέρη και φαγητά που σίγουρα στην Ελλάδα δε θα δοκιμάζαμε! Υπέροχες εικόνες και εμπειρίες που μπορείτε να απολαύσετε στα δυο ντοκιμαντέρ μας, AfriQuest: Διασχίζοντας την Αφρική προσφέροντας 3,000 χαμόγελα και AsiaQuest: Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο».

Στο Βιετνάμ

Ανάμεσα στις πιο έντονες στιγμές και εμπειρίες τους, είναι οι στιγμές που βιώνουν με τους ντόπιους. «Όλες αυτές οι στιγμές που ζούμε με τις ντόπιες οικογένειες, όταν παίζουμε με τα παιδάκια, όταν ερχόμαστε σε επαφή με την δική τους κουλτούρα, τη γλώσσα τους. Μαθήματα ζωής».

Παράλληλα, ο Έλπις χαρακτηρίζει ως ανεξίτηλη, τη στιγμή που αντίκρισε το βλέμμα του αρχηγού στο χωριό στο Σουδάν, όταν χτίστηκε το πηγάδι και άνοιξαν οι βρύσες. «Όταν συνειδητοποίησε ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να περπατά ο ίδιος και οι κάτοικοι τρεις ώρες κάτω από τον ήλιο για να μεταφέρουν καθαρό νερό, μας κοίταξε με ένα τεράστιο χαμόγελο, με ένα βλέμμα ικανοποίησης. Και παρόλο που δε μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, καταλάβαμε όλα όσα ήθελε να μας πει».

Ασία ή Αφρική;

«Είναι σα να λες ποιο παιδί σου αγαπάς πιο πολύ!» απαντά γελώντας ο Ελπιδοφόρος.  «Σίγουρα η κάθε ήπειρος είναι ξεχωριστή και έχει να επιδείξει υπέροχα τοπία και μοναδικούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η Αφρική ρε παιδί μου, έχει κάτι πολύ πολύ ιδιαίτερο, που μας έχει αγγίξει αρκετά. Είναι το χώμα της; Που το πατάς και νιώθεις ότι όντως από εκεί προέρχεται ο άνθρωπος; Δεν ξέρω… Είναι αυτό το παρθένο, το πρωτόγονο, το ανεξερεύνητο που σε εξιτάρει και σε μαγνητίζει!»

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Αφρική, ταξίδεψαν από το Κέιπ Τάουν έως το Κάιρο με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μαζεύοντας περίπου 20.000 δολάρια από διαδικτυακές καμπάνιες βοήθησαν ορφανοτροφεία στη Νότιο Αφρική και στην Αιθιοπία, έβαψαν και εξόπλισαν ιατρείο στην Τανζανία, έχτισαν σχολική αίθουσα, παιδική χαρά και βιβλιοθήκη στην Κένυα, πέρα από το πηγάδι στο Σουδάν.

Πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στο έργο;

«Αρκούν μερικά χαμόγελα και πράξεις αγάπης στην καθημερινή μας ζωή! Έτσι θα είμαστε όλοι μας ευτυχισμένοι και ο κόσμος θα είναι πιο όμορφος! Μπορείτε να ακολουθείτε τις δράσεις μας στο Wheeling2help και στο Dream.Travel.Live και θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε σε κάποιο ταξίδι/δράση μας!»

Επόμενα βήματα

Τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει ταξίδια αλληλόδρασης, στα οποία διοργανώνουν αποστολές σε μέρη που έχουν ήδη επισκεφθεί και γνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη, παίρνοντας, παράλληλα, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

«Αρχές Απριλίου θα πάμε 35 υπέροχους ανθρώπους στο Νεπάλ να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση του χωριού που ήμασταν πέρυσι. Επίσης, θα οργανώσουμε σίγουρα και αποστολές σε άλλα μέρη, όπως Τανζανία, Ζάμπια και Κένυα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Επίσης, στις 16 με 18 Ιουνίου ο Έλπις και η Δώρα διοργανώνουν το Raches Travel Festival, την πρώτη πανελλήνια συνάντηση ταξιδιωτών, ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν τα ταξίδια, σε ένα νέο πολυχώρο με διαμονή, που ανοίγουμε το Μάιο στις Ράχες Φθιώτιδας!»

Κλείνοντας, να σου πω ότι παρακολούθησα την προβολή του ντοκιμαντέρ AsiaQuest που έλαβε χώρα στο Booze στην Αθήνα το Μάρτιο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Πλήθος κόσμου είχε έρθει να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ, αλλά και να ακούσει τον Ελπιδοφόρο και τη Δώρα. Δυο παιδιά, γεμάτα χαμόγελο, αισιοδοξία και θετική διάθεση. Επίσης, πόσο τυχαίο είναι που ένας Ελπιδοφόρος συνάντησε μια Δώρα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να «μοιράσουν» ελπίδα και δώρα σε όλο τον κόσμο;

Ακολούθησέ τους, αξίζει!

Dream. Travel. Live 

Fb page 

Wheeling2help    

Fb page