INTERVIEWS

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλάει για την αντρική φιλία

Ο ηθοποιός μιλάει για  τη θεατρική του συνύπαρξη με το Θοδωρή Αθερίδη και τον Άλκι Κούρκουλο, για τα γυρίσματα της σειράς “Λόγω τιμής” που ξεκινούν τον Μάρτιο και για τη σχέση με τους κολλητούς του.

Βραδάκι Σαββάτου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος έχει μόλις τελειώσει την απογευματινή παράσταση στο θέατρο Μικρός Παλλάς, όπου πρωταγωνιστεί στη παράσταση «Art». Με υποδέχεται εγκάρδια στο καμαρίνι του, ένα χώρο λιτό με πολλούς καθρέφτες και ένα καναπέ.

Η τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν πριν μερικά χρόνια, όπου κινούνταν στην Αθήνα με το ποδήλατο του και μπαίνω στον πειρασμό να τον ρωτήσω αν εξακολουθεί  να μετακινείται με τον ίδιο τρόπο. «Η αλήθεια είναι πως έχω ενάμισι χρόνο να πάρω το ποδήλατο, αλλά το έχω στο μυαλό μου. Φέτος, το πρόγραμμα μου ήταν πολύ φορτωμένο και για να μετακινείσαι με ποδήλατο χρειάζεται να έχεις μια άνεση χρόνου. Όμως, με την πρώτη ευκαιρία θα το πάρω» απαντάει ο ηθοποιός.

Μια ποδηλατική διαδρομή που προτείνει; «Ξέρω πως έχουν φτιάξει ένα μεγάλο κομμάτι της παραλιακής στο Φλοίσβο μέχρι το ΣΕΦ, οπότε για το φθινόπωρο είναι μια ωραία βόλτα. Εγώ, συνήθως, με το ποδήλατο μου κατεβαίνω στο κέντρο. Μου αρέσει πολύ το κέντρο, ιδιαίτερα η διαδρομή από το Θησείο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Διάβασα πρόσφατα πως θα πεζοδρομήσουν πολλούς δρόμους στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς, όχι την Πανεπιστημίου».

Το φετινό χειμώνα μοιράζεται τη θεατρική σκηνή με το Θοδωρή Αθερίδη και τον Άλκι Κούρκουλο. Ένας πίνακας ζωγραφικής, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών που μετράει πάνω από είκοσι χρόνια. «Αυτό είναι το εύρημα του έργου. Πάντα μπορούν να βρεθούν αφορμές για να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με κάποιον άλλον. Εδώ, συγκεκριμένα γίνεται μέσα από ένα πίνακα, όπου ξεκινάνε με το θέμα της αισθητικής. Για τον καθένα είναι κάτι ιδιαίτερο γιατί η αισθητική είναι άποψη και τρόπος ζωής, οπότε συνδέεται κατά πολύ μεγάλο μέρος με το «ποιος είσαι». Βέβαια, όπως αποδεικνύεται στο έργο η τέχνη δεν μπαίνει εμπόδιο σε μια δυνατή φιλία. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, αλλά υπερέχει η ουσιαστική σχέση που έχουν μεταξύ τους οι τρεις άντρες».

Δανείζομαι τη φράση «τους φίλους σου θέλεις να τους πλάσεις όπως είσαι εσύ» από το κείμενο και ρωτάω την προσωπική του άποψη. «Σε μένα, όχι, δε συμβαίνει αυτό. Εγώ μαθαίνω από τους φίλους μου και μου αρέσει να γίνομαι καλύτερος. Εξάλλου, αυτούς τους ανθρώπους έχω γύρω μου που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και με πάνε παραπέρα» μου εξηγεί.

Έχει τσακωθεί τόσα σοβαρά με κολλητούς του; «Τόσο μεγάλους τσακωμούς όχι δεν έχω κάνει. Όμως κι αυτούς τους τρεις τους πετυχαίνουμε σε μια ιδιαίτερη στιγμή τους. Προφανώς, δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ τους, όμως μετά από το συγκεκριμένο συμβάν μπορούν να λένε πως είναι πραγματικοί φίλοι».

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο και στη δική του ζωή; «Νομίζω αυτό συμβαίνει για όλο τον κόσμο. Οι φίλοι είναι ένα σημείο αναφοράς, είναι οι άνθρωποι που μπορείς να επικοινωνήσεις, να τους πεις τα προβλήματα σου, να μοιραστείτε χαρές και λύπες. Οι φίλοι είναι στήριγμα, οικογένεια» παραδέχεται.

Ο Γιώργος έχει φίλους από κάθε κομμάτι της ζωής του. «Με τον κολλητό μου, τον Αλέξη είμαστε μαζί από το δημοτικό. Παρόλο που έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη και αισθητική κάτι που το έχουμε αναγνωρίσει ο ένας στον άλλον και το σεβόμαστε απόλυτα έχουμε χτίσει μια ωραία σχέση. Έχω φίλους από το γυμνάσιο, το λύκειο, από το στρατό. Από κάθε κομμάτι της ζωής μου κρατάω ανθρώπους. Ακόμα και από τη δουλειά μου που είναι δύσκολο γιατί τη μία χρονιά παίζουμε μαζί και βρισκόμαστε ώρες και την επόμενη σεζόν συνήθως χανόμαστε. Όμως, όταν έχεις μια ουσιαστική φιλία παραμένει ο ένας στη ζωή του».

Οι άντρες μοιράζονται με τους κολλητούς τους πολύ προσωπικά δεδομένα όπως κάνουν οι γυναίκες μεταξύ τους; «Δεν διαχωρίζω αντρική ή γυναικεία φιλία. Πιστεύω στους ανθρώπους και μπορεί εξίσου να έχουν μια δυνατή σχέση  γιατί είναι οι καταστάσεις και τα πράγματα που σε δένουν με τους ανθρώπους».

Του ζητάω να μου πει ένα περιστατικό, το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό, το οποίο τον έχει δέσει ιδιαίτερα με ένα κολλητό του. «Δεν ξεχωρίζω ένα. Γιατί είναι πράγματα που με έχουν δέσει σε σημαντικές μου στιγμές, άνθρωποι που χάθηκαν και μοιραστήκαμε το χαμό, αλλά και πράγματα που έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Όλες αυτές είναι  πολύτιμες στιγμές».

Φέτος μοιράζεται τη σκηνή με ένα καλό του φίλο, τον Άλκι Κούρκουλο. «Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και έχουμε εξαιρετική σχέση. Είναι από τους φίλους που έχω κάνει από τη δουλειά και συναντιόμαστε κι εκτός. Για να καταλάβεις, με τον Άλκι παίζουμε πρώτη φορά μαζί στο θέατρο. Γνωριστήκαμε όταν παίζαμε στο «Λόγω τιμής» και από τότε έχουμε κρατήσει επαφή» απαντάει χαμογελαστά.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γράφεται πως η νεανική σειρά «Λόγω τιμής» θα επανέλθει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Μάλιστα, οι πρωταγωνιστές συναντήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. «Βρεθήκαμε ξανά για να κάνουμε το teaser που βγήκε στον αέρα. Δεν είχαμε χαθεί μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια. Κάπου- κάπου συναντιόμασταν είτε τυχαία είτε το κανονίζαμε. Όλοι μας έχουμε αυτή την επιθυμία και τη λαχτάρα να ξανά κάνουμε τη σειρά».

Πως ένιωσε ο Γιώργος όταν η παρέα έσμιξε για τη συγκεκριμένη συνθήκη; «Μου ήταν πολύ περίεργο, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αναρωτιόμουν αν αυτό που ζω συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ήμουν ενθουσιασμένος και σαστισμένος ταυτόχρονα. Βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις, αλλά σύντομα θα κλείσει το κανάλι που θα φιλοξενήσει τη σειρά. Πάντως, θα γίνει σίγουρα. Το Μάρτιο ξεκινάμε γυρίσματα και του χρόνου το φθινόπωρο θα είμαστε στον αέρα» επιβεβαιώνει ο ηθοποιός.

Όσο για τον αν έχει αγωνία που θα επιστρέψει η συγκεκριμένη σειρά; «Θέλω να ξεκινήσουμε, να δούμε και πως θα είναι οι ήρωες σήμερα, ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις. Δεν έχουμε διαβάσει ακόμα τίποτα από το σενάριο. Απαντήσαμε όλοι θετικά χωρίς να έχουμε διαβάσει το σενάριο γιατί ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας μας. Ίσως ήταν η πρώτη νεανική σειρά που βγήκε στην αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ήταν κάτι φρέσκο και για εμάς τους ηθοποιούς, αλλά και για το κοινό που την αγκάλιασε. Όλους μας έχει σημαδέψει. Ακόμα και στις επαναλήψεις που παιζόταν σημείωνε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Έχουμε πάρει θετικά μηνύματα από τον κόσμο».

Ο Γιώργος ολοκλήρωσε πρόσφατα τα γυρίσματα της ταινίας «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (θα βγει του χρόνου στους κινηματογράφους) και έπαιξε σε μια ξένη σειρά, η οποία προβάλλεται στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte.

Λίγο πριν φύγω για να τον αφήσω να ετοιμαστεί για τη βραδινή παράσταση του σχολιάζω πως είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός στις δουλειές του. «Ισχύει. Θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, να πιστεύω στις δουλειές που κάνω και να είμαι ειλικρινής στο κοινό. Θέλω να με εκφράζει η δουλειά μου. Αν κάτι δεν με αντιπροσωπεύει δεν θα μπω στη διαδικασία να το κάνω. Έχω φτιάξει έτσι τη ζωή μου που δεν έχω πολλές απαιτήσεις».