ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Αντιδήμαρχος Γλυφάδας, για τον “Παιδότοπο της Καρδιάς μας”

Το NouPou συνάντησε τον Αντιδήμαρχο Γλυφάδας Αιμίλιο Βουγιουκλάκη και μίλησε μαζί του για την αναβίωση του Ξύλινου Παιδότοπου.

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να πας το παιδί σου στην παιδική χαρά που έπαιζες εσύ παλιά; Το ιδανικό σενάριο θέλει αυτό να μπορεί να συμβεί, αλλά σε μία πραγματικότητα που να θυμίζει τα ωραία του παρελθόντος και να προσφέρει τα νέα, φρέσκα πράγματα της εποχής. Ο Ξύλινος Παιδόποτος λοιπόν αναβίωσε με αυτό το σκοπό.

Αν με ρωτήσεις τι θυμάμαι από τον Ξύλινο, γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει να τον λέμε, θα σου πω τις κούνιες ρόδες που είχαν κατασκευαστεί από λάστιχα αυτοκινήτου, τα ξύλινα σπιτάκια και τις δύο κόκκινες «αράχνες» (τη μεγάλη και τη μικρή) στις οποίες σκαρφαλώναμε, πέφταμε, ξανασκαρφαλώναμε και τελικά ποτέ δε φτάναμε αναίμακτα στην κορυφή.

Ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, θυμάται μαζί μας εκείνα τα χρόνια και μας φέρνει στο σήμερα, περιγράφοντας τη διαδικασία αναβίωσης του θρυλικού Ξύλινου.

«Νομίζω ότι για πολλές γενιές είναι το πάρκο των παιδικών μας χρόνων, το πάρκο που μεγαλώσαμε και η παιδική χαρά που έχει συνδεθεί με τη Γλυφάδα της παιδικής μας ματιάς. Ο πλέον φημισμένος και ιστορικός παιδότοπος της πόλης μας, που ξυπνάει αναμνήσεις, συναισθήματα και βιώματα.»

Πως και πότε αποφασίστηκε η αναβίωση του Ξύλινου Παιδότοπου

“Είναι μια προσπάθεια που ξεκινάει από παλιά. Από το 2013 όταν και με συνεργασία της τότε Δημοτικής Αρχής με την Περιφέρεια αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής σύμβασης για την ανάπλαση του συγκεκριμένου πάρκου.  Για αυτό και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε την χρηματοδότηση του έργου και, ιδιαίτερα, την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καπάταη.

Και, βέβαια, ευχαριστούμε όλους εκείνους που ξεκίνησαν την μελέτη και την προσπάθεια πριν αναλάβουμε εμείς την ευθύνη του έργου. Δηλαδή, τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κόκκορη, τον Γλυφαδιώτη πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τον, επίσης, Γλυφαδιώτη πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Σπονδυλίδη.”

Σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει ο παιδότοπος από τον παλιό;

Στην όψη  μοιάζει πάρα πολύ. Μόνο που αυτή η «οικεία» σε όλους μας όψη του παλιού Ξύλινου Παιδότοπου, είναι, πλέον, εναρμονισμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Με ολοκαίνουργια παιχνίδια, με σχεδιασμό που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του πάρκου – με ειδική μάλιστα πρόβλεψη και για παιδιά ΑμΕΑ – επαναδιαμόρφωση των χώρων του πάρκου , με νέες φυτεύσεις ,με νέο φωτισμό, με σύγχρονα όργανα για αθλοπαιδιές.

Στον παλιό ξύλινο παιδότοπο είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα παιδιών. Τι πρόβλεψη υπάρχει για την αποφυγή αυτών στο νέο παιδότοπο;

Το ζήτημα της ασφάλειας δε σας κρύβω ότι μας απασχόλησε και μας απασχολεί. Να θυμήσουμε ότι ο Ξύλινος Παιδότοπος είχε κλείσει γιατί είχε συμβεί ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και ένα μικρό κορίτσι κινδύνευε να χάσει το μάτι του. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός έκανε συνείδηση την αναγκαιότητα να υπάρξουν έργα ανάπλασης και ο παραμελημένος τότε παιδότοπος να μπει σε σχετικό πρόγραμμα ανάπλασης και να αποκτήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απαραίτητες για κάθε παιδότοπο. Οι χώροι όπου αθλούνται, παίζουν και ψυχαγωγούνται τα παιδιά μας πρέπει να έχουν σύγχρονα μηχανήματα και να είναι ασφαλείς. 

Γιατί οι γονείς να νιώθουν ασφαλείς για τα παιδιά τους στο νέο ξύλινο παιδότοπο

Από πλευράς μας, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τη διατήρηση της ευταξίας όσο και για την τήρηση όλων των προδιαγραφών και κανόνων ασφαλείας. Υπάρχει φύλαξη καθημερινή, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, που μεριμνά για το χώρο, ειδικές σημάνσεις σε πολλά σημεία, συνεχείς και διαρκείς περιπολίες της δημοτικής μας αστυνομίας. Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, εγκαινιάζουμε και ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλων των σημείων του πάρκου, μέσα από φωτογραφίες αέρος που θα λαμβάνονται σε μηνιαία βάση και θα αποτυπώνουν την κατάστασή όλων των στοιχείων του πάνω σε υπολογιστή.

Παράλληλα, έχουμε λάβει τις  απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις ασφαλείας για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.   Σε καμία περίπτωση δε θα άνοιγε ο Παιδότοπος αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά που σας περιγράφω. Η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελεί για εμάς τη βασική μας προτεραιότητα. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι ο παλιός Ξύλινος Παιδότοπος είχε κλείσει, λόγω ενός τέτοιου δυσάρεστου συμβάντος. Αυτό ήταν που έκανε τότε συνείδηση την αναγκαιότητα να υπάρξουν έργα ανάπλασης για τον παραμελημένο μέχρι τότε παιδότοπο.  Και τότε ήταν που αποφασίστηκε η επίσπευση της ανάπλασής του.

Βέβαια- το τονίζω αυτό-  όσα μέτρα και να λάβει ένας Δήμος, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν ή, έστω, υποκαθιστούν την αναγκαιότητα επίβλεψης του μικρού παιδιού από τον ίδιο τον γονέα και την ευθύνη που έχει όταν το συνοδεύει. Και , βέβαια, όλοι μαζί πρέπει να το σεβόμαστε , να το προσέχουμε, να το διατηρούμε καθαρό και να συμβάλουμε στη διατήρησή του.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ώστε να διαμορφωθεί κι ένας χώρος εστίασης για τους γονείς εντός του παιδότοπου;

Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, σύντομα, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας,  η πλατεία να αποκτήσει έναν χώρο εστίασης για μικρούς και μεγάλους, με όλους τους απαραίτητους χώρους υγιεινής για γονείς και παιδία, και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.  

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία μεγάλη οικονομική επένδυση, που υλοποιήθηκε με πόρους της Περιφέρειας.  Εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της δημοτικής μας αρχής, που είναι οι εκτεταμένες αναπλάσεις όλων των παιδικών χαρών και με το όραμα ανάδειξης της πόλης μας σε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο προορισμού για τα παιδιά μας.»

Τι ιδιαιτερότητες έχει ο Ξύλινος Παιδότοπος σε σχέση με τις άλλες πλατείες;

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν διακριτά τον Ξύλινο από τις άλλες παιδικές μας χαρές. Τα γήινα στοιχεία του, δηλαδή ο χαρακτήρας επαφής και γνωριμίας με τα φυσικά στοιχεία, η εν γένει φιλοσοφία του Πάρκου που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και η διάδραση όλων των ηλικιών.

«Το πάρκο έχει ανοίξει και τεθεί στη διάθεση του κοινού εδώ και τρεις εβδομάδες. Ο Δήμος δεν αρκείται σε αυτό και συνεχίζει τις ενέργειες για τη διαρκή εξέλιξη και βελτιστοποίηση του έργου, ώστε να αναδειχθεί ο πρότυπος χαρακτήρας του πάρκου για όλα τα νότια προάστια. Έτσι προχωράμε καθημερινά μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Παπανικολάου, σε όλες απαραίτητες παρεμβάσεις επιβλέποντας από κοντά τη λειτουργία του».

Ο Ξύλινος Παιδότοπος απετέλεσε ένα καινοτόμο έργο της εποχής του. Δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Θεόδωρου Σπονδυλίδη.  Οι προσπάθειες για την ανάπλασή του ξεκίνησαν, όπως προαναφέραμε, το 2013.

«Καταφέραμε -με πολλή προσπάθεια και αγωνία- να ξεπεράσουμε με επιτυχία πολλά εμπόδια και αμέτρητες αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα, η εικόνα ενός γεμάτου πάρκου, πλημμυρισμένου και πάλι με παιδικές φωνές και χαμόγελα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους όσους συμβάλαμε διαχρονικά σε αυτή την προσπάθεια.»

Ωράριο λειτουργίας Ξύλινου Παιδότοπου:

9.00- 20.00 καθημερινά (κατά τους χειμερινούς μήνες) και 08.00- 22. 00 (κατά τους θερινούς μήνες)

Πλατεία Χαρίτων, Φιλικής Εταιρείας 32, Γλυφάδα