ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Από που πήρε το όνομά της η Βούλα

Εσείς ξέρατε γιατί η Βούλα ονομάστηκε έτσι; Ρωτήσαμε και μάθαμε. Και από τα τρία σενάρια, πιστεύουμε το δεύτερο.

Σενάριο 1)

Ονομάστηκε έτσι από ένα ψάρι που ευδοκιμούσε στα νερά της περιοχής. Τη βάφτισαν, δηλαδή, έτσι οι ψαράδες λόγω του ψαριού με τη χαρακτηριστική μαύρη βούλα. Δύσκολο…

Σενάριο 2)

Η Βούλα παλιά (19ου και αρχές 20ου αιώνα) είχε τη μορφή φέουδου. Ήταν, δηλαδή, μια επαρχία με τους δικούς της κανόνες. Είχε θεσπίσει, δηλαδή την επιβολή “διοδίων” σε όσους ήθελαν να περάσουν από τον παραλιακό τότε δρόμο (σημερινή Ποσειδώνος). Ποιοι ήταν αυτοί; Κυρίως έμποροι που έκαναν τη διαδρομή από τον Πειραιά στα Μεσόγεια. Τα διόδια, μάλιστα, βρισκόντουσαν εκεί που στεγαζόταν επί σειρά ετών ο κινηματογράφος Πλανήτης.

Όποιος περνούσε, δηλαδή, από τα διόδια μαρκαριζοόταν με μια βούλα για να αναγνωρίζουν ότι έχει καταβάλει το εκάστοτε αντάλλαγμα. Και έτσι ονομάστηκε Βούλα.

Σενάριο 3)

Τα κομάτια γης που είχαν μοιραστεί τότε στην ακατοίκητη κατά το μεγαλύτερο ποσοστό περιοχή, χωριζόντουσαν από μεγάλες πέτρες, που ουσιαστικά οριοθετούσαν τις εκτάσεις. Η περιοχή που βρισκόταν στα σημερινά σύνορα της Βούλας με τη Γλυφάδα (στη συμβολή της Βουλιαγμένης με την Πρίγκιπος Πέτρου – στον Σκλαβενίτη δηλαδή) είχε για σημάδι την πέτρα που είχε μαρκαριστεί με τη μεγάλη βούλα. Οπότε η περιοχή πέριξ του ανακτόρου του Πρίγκιπος Πέτρου πήρε από εκεί το όνομα της.