ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Εφημερίδες! Έκτακτο Παράρτημα! Οικόπεδα μοιράζονται στην Άνω Γλυφάδα με κουπόνια

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Άνθρωπος” τη δεκαετία του ’30, έδινε κομμάτι γης στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, έναντι ορισμένων κουπονιών και ενός μικρού χρηματικού ποσού. Κάποιους δεν τους ενόχλησε καθόλου να μείνουν ανάμεσα σε βοσκοτόπια και έκαναν πραγματικά την τύχη τους! 

Εκείνη την εποχή η περιοχή της Τερψιθέας στην Άνω Γλυφάδα ήταν απλά χωράφια που βοσκούσαν πρόβατα, λιγοστές χαμοκέλες, χωματόδρομοι και καμία υποδομή. Φως και νερό δεν υπήρχε, συγκοινωνία να τη συνδέει με άλλες περιοχές ούτε για αστείο, ενώ πράσινο έβλεπες με κυάλια. Σε τίποτα δεν θύμιζε τη σημερινή της εικόνα και μόνο ένα διορατικό μάτι σχετικό με τα real estate της τότε εποχής μπορούσε ίσως να προβλέψει την εξέλιξη της περιοχής. 

Το πλάνο όμως ήταν η Τερψιθέα να κατοικηθεί. Για την προώθηση της, ζητήθηκε η συμβολή της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» του Κωνσταντίνου Αθανάτου, από όπου και έχουν πάρει το όνομά τους οι παράλληλοι δρόμοι που ανηφορίζουν από τον Άγιο Τρύφωνα. Χάρη στη συγκεκριμένη εφημερίδα, η περιοχή -ενταγμένη από το 1934 στο σχέδιο πόλης- διαφημίστηκε και προωθήθηκε με κουπόνια και πολλές μικρές δόσεις. Δηλαδή οι επίδοξοι οικοπεδούχοι, συγκέντρωναν τα κουπόνια από την εφημερίδα, πλήρωναν και ένα μικρό ποσό και σε μικρό σχετικά διάστημα τα συμβόλαια έγραφαν το όνομά τους. Ποιος θα φανταζόταν πως τότε σχεδόν θα χάριζαν οικόπεδα στο σημερινό φιλέτο της Άνω Γλυφάδας για να προσελκύσουν κόσμο! 

Σύμφωνα με απόκομμα της εφημερίδας το 1935, η Τερψιθέα παρουσιαζόταν ως η πρώτη ελληνική κηπούπολη που επρόκειτο να γίνει. Δράσεις πραγματοποιήθηκαν ως προς αυτό, γεγονός που πρόσφερε αρκετό πράσινο στην “ξερή” περιοχή. Σημαντική επιπλέον ήταν, η υπόσχεση συγκοινωνίας, γιατί η δυσκολία πρόσβασης αποθάρρυνε κάποιους από τη συλλογή των κουπονιών. Η τιμή των οικοπέδων ανερχόταν στην τιμή των 5-10 δραχμών ανά πήχη για μια έκταση περίπου 600-800 πήχεων έκαστο, ενώ η μηνιαία δόση ήταν περίπου 100 δραχμές. Δηλαδή, με 300 κουπόνια και 110 δρχ. το μήνα για δύο χρόνια, ο “Ελεύθερος Άνθρωπος” έδινε ένα οικόπεδο στην περιοχή Καραπάνου Σουρμένων Τερψιθέας, με σημερινή αξία που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ. 

Χιλιάδες αναγνωστών απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο οικόπεδα στην Τερψιθέα και τα είδαν να μετατρέπονται από το πολιτισμικό άγγιγμα του Μήδα σε…χρυσάφι! Η περιοχή είχε τη γνωστή ανέλιξη που όλοι γνωρίζουμε και οι οικοπεδούχοι μάλλον θα έχουν κάνει εικόνισμα στο προσκεφάλι τους το απόκομμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Άνθρωπος” που δεν υπάρχει πια.