ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Το Φάληρο μέσα από τις φωτογραφίες του

Ο Γιώργος Ιατρίδης μάς είπε ότι μένει στην πιο όμορφη περιοχή των Νοτίων Προαστίων. Τον προκαλέσαμε να μας το αποδείξει μέσα από τις φωτογραφίες του.

Με τα δικά του λόγια…

Μπλε γραμμή, Φλοίσβος

Το πιο αγαπημένο μου μέρος για ποδήλατο, εδώ θα με βρεις, να ακούω μουσική και να τραβάω φωτογραφίες τους περαστικούς. Το πιο ξακουστό σημείο του Φαλήρου και παράλληλα ένα από τα πιο όμορφα μέρη για περπάτημα. Παλιότερα τον δρόμο από το ΕΔΕΜ μέχρι τον Φλοίσβο τον έλεγα, “ο δρόμος των ποιητών και των ονείρων…”, δεν ξέρω γιατί, μην με ρωτήσεις.

Όταν έρχονται τα σύννεφα, Πάρκο Φλοίσβου

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσεις τον κυριούλη να πουλάει πασατέμπο, καλαμπόκι, μαλλί της γριάς, λαχεία και παιχνίδια για τα παιδιά. Ακόμη, στο ίδιο σημείο μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατα, και τετραθέσια ποδήλατα ακόμα.

Στάλες, Οδός Ερατούς

Κάπου κοντά σε αυτόν τον δρόμο μεγάλωσα. Κάθε μεσημέρι με φίλους για μπάλα στο “εντέκατο” σχολείο και πιο ύστερα αμέτρητες σκανταλιές στις πολυκατοικίες που μας άρεσαν. Τα βράδια για milkshake στα McDonalds και συζητήσεις με μπόλικες δόσεις αθωότητας και ονειροπόλησης.

Εγκατάλειψη· η δεύτερη μας φύση, Νέο Φάληρο

Συνηθίσαμε να κόβουμε τις σχέσεις μας λες και επρόκειτο να κόψουμε τα μαλλιά μας. Σήμερα θέλω να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, θα ξε-κόψω. Έτσι, κι ένα κοινωνικό σχόλιο να υπάρχει, να πλανάται.

Ζήσε με φως, Νέο Φάληρο

Στο Νέο Φάληρο υπάρχουν αμέτρητα εγκαταλελειμμένα κτήρια, κτήρια που είναι αφημένα και αφηρημένα στην φροντίδα του καιρού. Άλλωστε το Νέο Φάληρο ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές στην Αθήνα. Τώρα το μόνο που θα βρεις είναι σκουπίδια.

Θάλασσα γαλάζια, Παραλία Μπάτη

Τοπίο καλοκαιρινό, όλες τις εποχές του χρόνου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η παραλία του Μπάτη έχει πολλούς χειμερινούς κολυμβητές.

Σήμερα το καρότσι άργησε να φέρει ψώνια, Νέο Φάληρο

Το συγκεκριμένο εγκαταλελειμμένο βρίσκεται κοντά στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Αποτελεί έναν θησαυρό φωτογραφίας, μιας και έχει γύρω στους δεκαπέντε χώρους με διαφορετικό φόντο και διαφορετική ομορφιά ο κάθε ένας.

Άσπρος ουρανός, Παιδική Χαρά Αγίας Σκέπης (Πρότυπος Παιδότοπος και για ΑμεΑ)

Το πιο νεόκτιστο δημόσιο έργο που έχει γίνει εδώ στο Φάληρο είναι η παιδική χαρά που επιτρέπει την είσοδο και για τα ΑμεΑ. Ένα πολύ ωραίο σημείο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους παλιμπαιδισμούς. Το location της βρίσκεται πίσω ακριβώς από τους συνεμάδες στα Village.

Διπλά τζάμια, Μαρίνα Φλοίσβου (ελικοδρόμιο)

Το πιο “in” σημείο του Φαλήρου, ένα μέρος που έρχεται κόσμος κι από τα βόρια προάστια για να κάνει την Κυριακάτικη του βόλτα, αλλά και για να πιει ένα χαλαρό ποτάκι το Σαββατόβραδο. Ακόμα, στο ελικοδρόμιο θα συναντήσεις τυπάκια με longboard, skate, rollers, στυλάτα ποδήλατα, χώρος αναψυχής και χώρος εκμάθησης για αρχάριους… Επίσης στην αριστερή αντανάκλαση της φωτογραφίας φαίνεται και το γήπεδο του Tae Kwon Do.

Ηλεκτρικός, Νέο Φάληρο

Έχω τραβήξει χιλιάδες κλικ τα τρένα του. Και σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση εδώ στο NouPou, να πω, πως το βιβλίο μου που θα βγει σε λίγο καιρό, έχει άμεση σχέση με τον Ηλεκτρικό και την διαδρομή του…

Ο καναπές, Νέο Φάληρο

Ο καναπές βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Ολυμπιακού. Βρίσκεται εκεί για να ξεκουραστείς.

Γερανοί, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο. Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη, και άπειρες εκτάσεις από πράσινο. Όλα τα αυτά το 2016, μέχρι τότε υπομονή.

Άνοιξη, Πλατεία Νερού

Από την άνοιξη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου εδώ γεμίζει από συναυλίες, happenings και festival. Eject festival, Schoolwave, Mad Video Awards, Heavy by the sea, και άλλα πολλά…

Το αλάτι της γης, Σ.Ε.Φ

Η αρμύρα της θάλασσα αυτή η αόρατη μα τόσο ισχυρή δύναμη μπορεί να σπάσει βράχους, κράσπεδα, σπίτια ολόκληρα, μπορεί όμως να θρέψει πληγές και να γιατρέψει αρθριτικά.

Ναυπηγία light, Μαρίνα Φλοίσβου

Τίποτα δεν μπορεί να περιγράφει καλύτερα από το να έρθεις σήμερα κιόλας μια βόλτα στα πέριξ του Φαλήρου. Falirofornia που λέει και μια φίλη.