ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Για ποιο ψάρι ήταν γνωστή στην αρχαιότητα η Γλυφάδα;

Στην θέση που σήμερα απλώνεται η περιοχή της Γλυφάδα, κάποτε υπήρχε η περιοχή της Αιξωνής. Η ονομασία έχει τις ρίζες της στην θάλασσα.

Η περιοχή της Γλυφάδας μας, λοιπόν, παλιά ονομαζόταν Αιξωνή. Ο κύριος λόγος είναι η μεγάλη ποσότητα αιξωνικής τρίγλης (τρίγλη, σε ‘απλά ελληνικά’ είναι το μπαρμπούνι), που αλιευόταν στη θάλασσά της.

Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων (67 π.Χ. – 23 μ.Χ.) -ο οποίος είχε περιγράψει τους δήμους της δυτικής Αττικής με σειρά από το Φάληρο ως το Σούνιο- αναφέρει την Αιξωνή “μεταξύ του Αλιμούντος και των Αλών Αιξωνίδων”. Ο Υμηττός και η θάλασσα αποτελούσαν οπωσδήποτε κάποια φυσικά όρια.  Αξίζει να αναφέρουμε, πως η περιοχή της Αιξωνής κατοικήθηκε, σύμφωνα με ενδείξεις, σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας, από την προϊστορική εποχή ως τα βυζαντινά χρόνια.

Για την ιστορία,το σημερινό της όνομα η Γλυφάδα, το πήρε στις αρχές του 20ου αιώνα εξαιτίας του γλυκού και υφάλμυρου νερού των πηγαδιών της. Κάπου στο 1920 δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός στην περιοχή. Η Γλυφάδα έγινε ανεξάρτητος Δήμος το 1945.