ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Η τρύπα του Καραμανλή

Κάθε εβδομάδα, η ομάδα του Nou-pou.gr γράφει για εκείνα τα σημεία των Νοτίων Προαστίων που αποτελούν ορόσημα και «σημάδια» για τον καθένα μας.

Το landmark: Η Λομπάρδα ή αλλιώς “τρύπα του Καραμανλή”.

Τι σου φωνάζει: Ότι είσαι κάπου μετά τη Βάρκιζα, πριν την Αγία Μαρίνα και γενικώς σε φάση περίεργη. Μπορεί να έχεις πλακωθεί με τη γυναίκα σου και να ήθελες απλώς μια βόλτα με το αμάξι. Ε, πού να πας; Προς την Αλίμου; Όχι. Προς το Σούνιο; Ναι. Η τρύπα του Καραμανλή ή αλλιώς Λομπάρδα (έτσι έλεγαν τα τούνελ επί τουρκοκρατίας), είναι από τα πιο χαρακτηριστικά οδικά σημεία σε όλη την Αττική. Ένα milestone, που όταν το περάσεις, καταλαβαίνεις ότι απομακρύνεσαι. Γενικά.

Γιατί θα το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας: Καταρχάς ήταν μια καλή κίνηση επί κυβέρνησης Καραμανλή, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στο παραλιακό κομμάτι μετά τη Βάρκιζα. Από εκεί και πέρα, επειδή το Μετρό δύσκολα θα φτάσει Λαγονήσι, εκτός και αν κάνουμε πάλι Ολυμπιακούς Αγώνες σε 30 χρόνια, η τρύπα του Καραμανλή θα είναι πάντα χρήσιμη. Και κυρίως θα είναι πάντα εκεί, να την περνάμε, με κατεβασμένη ταχύτητα.