ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι το ιερό σημείο εκκίνησης της Γλυφάδας

Η ιστορία του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της εκκλησίας που δεν γίνεται να μην γνωρίζεις αν έχεις κατηφορίσει έστω και μια φορά προς τη Γλυφάδα.

Η ιστορία του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αρχίζει στη μακρινή δεκαετία του ’30, όταν η περιοχή γύρω από την εκκλησία που τώρα ξέρουμε -και κοντά στο Παλαιό Δημαρχείο- είχε μερικά πεύκα, ένα μικρό ξωκκλήσι και απέναντι από αυτό έναν μεγάλο ναό, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ακόμα αρχίσει να λειτουργεί. Η ανέγερση αυτού του μεγάλου δευτέρου Ναού άρχισε τον Μαΐο του 1935, πάνω σε δύο συνεχόμενα οικόπεδα, που δώρησε για τον σκοπό αυτό ο γιατρός Κωνσταντίνος Βάος (δεν είναι τυχαία άλλωστε η κοντινή οδός Βάου), ενώ κτήτορες του ναού ήταν ο Αλκιβιάδης και η Ευαγγελία Τατάκη. Τόσο το ξωκκλήσι όσο και ο μεγάλος ναός ήταν αφιερωμένα στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Ωστόσο, μια βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -και συγκεκριμένα το 1942- γκρέμισε το μικρό εκκλησάκι. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη εκκλησία που απέμεινε αποπερατώθηκε και τελικά εγκαινιάστηκε μετά τον πόλεμο. Ήδη από το 1940 είχε ιδρυθεί η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1945.

Η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης άνηκε αρχικά στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το έτος 1974, άνηκε  στην Ι. Μητρόπολη Ν. Σμύρνης, η οποία περιλάμβανε και τον Δήμο Γλυφάδας, και από το 2002, όταν ιδρύθηκε η Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας, ο Ναός της ενορίας αυτής δεν είναι μόνο ο Μητροπολιτικός Ναός του Δήμου Γλυφάδας, αλλά και ολόκληρης της Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας – συγχρόνως δε και ο Καθεδρικός.

Ο ναός, που σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Γεώργιο Δραγαζίκη, είναι σταυροειδής κυκλοτερής (Rotonda), με επιβλητικό κεντρικό τρούλο και τέσσερις μικρούς πάνω στα κωδωνοστάσια. Ο τρούλος, χωρισμένος από 32 ακτίνες σε αντίστοιχα τμήματα που έχουν παράθυρα για τον φωτισμό του εσωτερικού, το καταστόλιστο μωσαϊκό και οι αγιογραφημένες παραστάσεις στους τοίχους είναι μερικά από όσα κάνουν εντυπωσιακό τον ναό και στο εσωτερικό του.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, όπως είναι ευρέως γνωστός, είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ όμορφη εκκλησία – πολλοί μάλιστα λένε ότι θυμίζει αρκετά την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, είναι ένα αρχιτεκτονικό -και όχι μόνο- σύμβολο της Γλυφάδας και ένα σημείο αναφοράς για τους Γλυφαδιώτες: Οι περισσότεροι, οδηγώντας στην παραλιακή, λένε «έφτασα Γλυφάδα» αμέσως μόλις δουν στα αριστερά τους την εντυπωσιακή εκκλησία.

Με πληροφορίες από το επίσημο site του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου