ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι το ιερό σημείο εκκίνησης της Γλυφάδας

Η 21η Μαϊου είναι μια μεγάλη μέρα για τον χριστιανισμό, αλλά είναι και μια μεγάλη μέρα για τη Γλυφάδα και τα νότια προάστια. Είναι η γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, της εκκλησίας που δεν γίνεται να μην γνωρίζεις αν έχεις κατηφορίσει έστω και μια φορά προς τη Γλυφάδα. 

Η ιστορία του ιερού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου αρχίζει στην μακρινή δεκαετία του ’30, όταν η περιοχή γύρω από την εκκλησία που τώρα ξέρουμε και κοντά στο Παλαιό Δημαρχείο (ναι, εκεί που θα γίνει το Run Me To The Moon, αύριο Κυριακή στις 21:00) είχε μερικά πεύκα, ένα μικρό ξωκκλήσι και απέναντι από αυτό ένα μεγάλο ναό. Ωστόσο, μια βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1942 γκρέμισε το μικρό εκκλησάκι και άφησε μόνο του το μεγάλο. Αμφότεροι ήταν για τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. 

Μεγάλο ρόλο στην ανέγερση του Αγίου Κωνσταντίνου διαδραμάτισε ως δωρητής δύο συνεχόμενων οικοπέδων ο γιατρός Κωνσταντίνος Βάος (σ.σ. δεν είναι τυχαία η κοντινή οδός Βάου), ενώ κτήτορες του ναού ήταν ο Αλκιβιάδης και η Ευαγγελία Τατάκη. Το 1940 ιδρύεται η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, ενώ το 1945 ολοκληρώνεται η ανέγερση του (τη δεκαετία του ’30 ο ναός δεν λειτουργούσε) και γίνονται τα εγκαίνια του.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μια πολύ όμορφη εκκλησία, η οποία στο εσωτερικό της θυμίζει αρκετά την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, αλλά πέρα από την εσωτερική δομή και το διάκοσμο του, η εξωτερική όψη του αποτελεί ένα από τα πιο συμβολικά σημεία και κτίσματα των Γλυφαδιωτών και όσων έχουν μάθει να λένε “έχω φτάσει Γλυφάδα” και εννοούν ότι βλέπουν στα αριστέρα τους το ναό. 

Πηγή: Επίσημο site Ιερού Ναού