ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός του Astir Beach

Ο Ναός που βρίσκεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης και χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. έχει μεγάλη και λαμπρή ιστορία. Ανακάλυψε την μαζί μας.

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα είναι ο αρχαιοελληνικός ναός που βρίσκεται μέσα στην παραλία του Αστέρα στη Βουλιαγμένη. Ο ναός ανακαλύφθηκε το 1924, όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης έπαιζαν στην ακτή, που σήμερα είναι γνωστή σε εμάς ως Astir Beach.

Ο ναός είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας και έτσι, συχνά κατά το παρελθόν, πλημμύριζε με νερά από βροχές ή της θάλασσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα π.Χ. κατά την αρχαϊκή εποχή.

Οι επιγραφές, οι οποίες βρέθηκαν στα ερείπια επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Οι πρώτες ανασκαφές που έγιναν από το 1926 έως το 1927 επιβεβαίωσαν τις αναφορές στις αρχαίες φιλολογικές πηγές. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι αυτή ήταν η θέση του πιο σημαντικού ιερού του δήμου των Αλών Αιξωνίδων, της περιοχής με τις φυσικές αλυκές της Αιξωνής. Ο αρχαίος δήμος των Αλών Αιξωνίδων, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των δήμων της Αιξωνής και του Αναγυρούντος, περιλάμβανε τις τοποθεσίες, στις οποίες σήμερα βρίσκονται σήμερα οι περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Ο Παυσανίας πίστευε ότι σε αυτή τη θέση και καθώς καταδιωκόταν από την οργισμένη θεά Ήρα, η Λητώ, η οποία ήταν έγκυος από τον Δία, χαλάρωσε την επίχρυση ζώνη (ζωστήρα) της. Η Λητώ ήταν ετοιμόγεννη στα δίδυμα παιδιά της, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη,τα οποία σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο γέννησε τελικά στην Δήλο.

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ήταν ο πλέον γνωστός ναός στον δήμο των Αιξωνίδων Αλών και σε αυτόν διεξάγονταν και τα Ζωστήρια, η ετήσια εορτή των Αλαιέων, ενώ ο ναός είχε εμβέλεια σε όλη την αρχαία Αττική, αλλά και απευθείας επικοινωνία με το μεγάλο ιερό της Δήλου.

Κατά τη διάρκεια της χριστιανικής–βυζαντινής περιόδου, έλαβαν χώρα ορισμένες επισκευές στον αρχαίο ναό του Ζωστήρα, οι τοίχοι του σηκού επεκτάθηκαν και ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε και ένα βοηθητικό–συνοδευτικό κτίριο–οικία, το οποίο πιθανώς ήταν το σπίτι του ιερέα ή ξενώνας για προσκυνητές και ίσως να διευρύνθηκε έτι περαιτέρω μεταγενέστερα, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1936.