ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Οι ομορφότερες εκκλησίες των Νοτίων Προαστίων

Αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές εκκλησίες και τα εκκλησάκια που έχουμε ξεχωρίσει στα Νότια (χωρίς καν να ετοιμαζόμαστε για στέφανα). Για την Ανάσταση έγιναν όλα!

Άγιος Γεώργιος-Καβούρι 

Ο Άγιος Γεώργιος με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι το εκκλησάκι Ντίβα -θα το κατονομάσω η Godmother- αφού το επιλέγουν τόσοι και τόσοι επώνυμοι! Όχι και άδικα βέβαια, γιατί θυμίζει εκκλησία κυκλαδίτικου νησιού και βρίσκεται σε ένα μικρό πευκόδασος λίγο πριν από την παραλία στο Καβούρι. 

Άγιος Δημήτριος, Άγιος Δημήτριος παραλίας

Το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου με τις παλιές τοιχογραφίες, βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Παραλιακής, μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Λαγονησίου, ανάμεσα σε πανύψηλα πεύκα. Ο ναός δεσπόζει σε αυτό το σημείο εδώ και εννιακόσια χρόνια, έχοντας υποστεί βέβαια αρκετές παρεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων. Κοντά του υπάρχει παιδική χαρά και ταβέρνα. 

Άγιος Νικόλαος, Βουλιαγμένη 

Σίγουρα δεν μοιάζει για εκκλησάκι στην Ελλάδα αλλά περισσότερο για κάπου στην Ινδία ή στο Θιβέτ. Η ενέργεια του Δαλάι Λάμα και στα νότια! Το εκκλησάκι θα το βρεις βγαίνοντας από την άσφαλτο και ακολουθώντας ένα κρυφό μονοπάτι προς το τέλος της παραλίας της Βουλιαγμένης, μετά το Ναυτικό Όμιλο. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο αφού βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα, αν και λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα επιβλητικό πρόσωπο λαξευμένο στα βράχια που θυμίζει πολύ τον Θεό της Θάλασσας! 

Άγιος Πέτρος, Σούνιο 

Κάτω από το Ναό του Ποσειδώνα, βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Πέτρου, που μας ταξιδεύει σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί του οποίου οι κάτοικοι φροντίζουν τον θαυμάσιο κήπο σαν να ήταν του σπιτιού τους. Η θέα από το βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το ξωκλήσι προς τον κόλπο προσφέρει αυτή τη νησιώτικη αίσθηση στην πρωτεύουσα της Αθήνας που απολαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά εμείς οι Νότιοι, χωρίς ποτέ να βαριόμαστε! 

Κοίμηση της Θεοτόκου, Σαρωνίδα

Δίπλα στη θάλασσα κι αυτός ο όμορφος ναός, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη νότια θαλασσινή φύση μας! Είναι μια εκκλησία στην οποία βρίσκεις ό,τι ζητάς από μια εκκλησία! Ομορφιά, εξαιρετική θέα και μεγάλο προαύλιο. Θα μας άρεσε και για παραθερισμό βέβαια! Θεέ μου σχώρα με! 

Άγιος Νικόλαος, Παλαιά Φώκαια

 Ένα γραφικό πέτρινο εκκλησάκι που συναντούμε συνήθως σε χωριουδάκια. Μόνο που εδώ έχουμε θέα θάλασσα αφού βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο που βλέπει τα πάντα. Λέγεται πως κάποτε. ο Άγιος Νικόλαος, είχε ανατιναχτεί με εκρηκτικά. Στην είσοδό του, στο τσιμεντένιο δάπεδο βρίσκονται κάποια ονόματα χαραγμένα πλάι στη χρονολογία 1936, που πιθανότατα γράφτηκαν σε κάποια ανακαίνιση του ναού.

Αγία Μαρίνα, Αλυκός, Παραλιακή Αναβύσσου- Σουνίου

Δεν γίνεται να μην έχεις παρατηρήσει την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, πηγαίνοντας για το μπάνιο σου το καλοκαίρι προς Λαγονήσι. Για μένα ήταν και είναι πάντοτε το σημάδι μου πως πρέπει να ελαττώσω ταχύτητα γιατί κοντεύω στην αγαπημένη μου παραλία. Η εκκλησία λόγω ομορφιάς και θέσης, αποτελεί επιλογή πολλών πιστών που την έχουν μετατρέψει σε hot spot. Επιστρέφοντας από το μπάνιο σου μπορείς να χαζέψεις για τα καλά επίσημο streetstyle!

Παναγία “Φανερωμένη”- Βουλιαγμένη

Η εγκαινιασμένη το 2011 εκκλησία της Παναγίας της “Φανερωμένης” μας φανέρωσε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς των Νοτίων Προαστίων. Φυσικά οι σχέσεις μου με την εν λόγω εκκλησία είναι κάτι παραπάνω από τυπικές αφού εκεί παντρεύτηκε μια από τις καλύτερές μου φίλες σε ένα γάμο υπερπαραγωγή! Δεν γίνεται να την έχεις προσπεράσει χωρίς δεύτερη ματιά περνώντας από την παραλιακή λίγο πριν την πλαζ της Βουλιαγμένης.