ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Πως Τα Νότια Προάστια έδωσαν το όνομα του στο Αιγαίο

Σε κάποιους ίσως σας θυμίζει κάτι η ιστορία, κάποιοι άλλοι την ακούτε για πρώτη φορά. Πάντως ένα είναι βέβαιο: τα Νότια για άλλη μία φορά άφησαν το στίγμα τους.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Αιγαίο Πέλαγος ονομάστηκε έτσι από το βασιλιά της Αθήνας Αιγέα. Όταν ο γιος του, ο Θησέας, πήγε στην Κρήτη για να σκοτώσει το Μινώταυρο υποσχέθηκε στον ίδιο πως, αν γυρίσει νικητής, θα αλλάξει τα πανιά του πλοίου του από μαύρα σε άσπρα.

Ο Θησέας πράγματι σκότωσε το Μινώταυρο αλλά στο γυρισμό ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του. Ο πατέρας του,τον περίμενε στο ακρωτήριο Σούνιο, στο ναό του Ποσειδώνα. Να σημειωθεί ναός που ήταν αφιερωμένος στο θεό της θάλασσας, χτίστηκε δυο φορές. Στις αρχές του 5ου αιώνα καταστράφηκε από τους Πέρσες και γύρω στο 444 π.Χ. δόθηκε διαταγή από τον Περικλή να κτιστεί ξανά. 

Σύμφωνα με τη μυθολογία λοιπόν, ο ναός του Ποσειδώνα είναι το μέρος από όπου αυτοκτόνησε ο Αιγαίας όταν είδε τα μαύρα πανιά του πλοίου και πίστεψε ότι ο γιος του ο Θησέας- που όπως είπαμε είχε πάει στην Κνωσσό για να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο- είναι νεκρός. Επειδή, εκεί άρχιζε το Πέλαγος, στο σημείο που έπεσε στην άκρη από το γκρεμό, δώθηκε το όνομα του. Αυτή αποτελεί την επικρατέστερη θεωρία.

Με πληροφορίες από: http://theseus-aegean.blogspot.gr/