ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ποιος ήταν ο Φάληρος από τον οποίο πήρε το όνομά του το Φάληρο

Αυτός ήταν ο ήρωας που έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

Ιδρυτής του Φαλήρου αναφέρεται ο τοπικός ήρωας Φάληρος, γιος του Άλκωνα και εγγονός του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα. Ο Φάληρος (ή Φαληρέας ή Φαληρεύς) πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία, ήταν δηλαδή ένας από τους Αργοναύτες. Ο Φάληρος ίδρυσε το Φάληρο, που πήρε το όνομά του από αυτόν, καθώς και την Παρθενόπη ή Νεάπολη στην Ιταλία.

Μάλιστα, η τοποθεσία του αρχαίου Φαλήρου φαίνεται ότι συμπίπτει με αυτή του σημερινού Παλαιού Φαλήρου. Αυτό συμπεραίνουμε από το ότι το αρχαίο Φάληρο αναφέρεται ως το πρώτο και αρχαιότερο «Επίνειο» της Αθήνας. Η αποβάθρα ήταν εκεί όπου η θάλασσα ελάχιστον απέχει της πόλεως. Άρα, όπως παρατηρεί ο Κ. Ν. Παπαχατζής, πρέπει να ήταν εκεί όπου μετά Χριστό χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που σώζεται μέχρι σήμερα και αναστηλώθηκε το 1985.


Διάβασε επίσης: 20 πράγματα που αξίζει να μάθεις για την ιστορία του Φαλήρου

Βέβαια, το λιμάνι του Φαλήρου στα αρχαία χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί το λιμάνι του Πειραιά, είχε αρκετή έκταση. Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, πιθανότατα άρχιζε από τις Τζιτζιφιές ή το Δέλτα και έφτανε ως εκεί που ήταν άλλοτε το κέντρο «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ» και σήμερα η μαρίνα. Όταν, αργότερα, ο Θεμιστοκλής και κατόπιν ο Περικλής διαμόρφωσαν το λιμάνι του Πειραιά, το Φάληρο εξακολούθησε να είναι το δεύτερο λιμάνι της Αθήνας.

Πηγές:
https://palaiofaliro.gr/i-poli-mas/i-istoria-tis-polis-mas-archea-istoria/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C_%CE%A6%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF