ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Το σπίτι του Πρίγκιπα Πέτρου

Το θυμάσαι σαν ανάμνηση… Δεν μπορεί. Κι εμένα στο μυαλό μου έρχεται σαν παλιά φωτογραφία, λίγο ξεθωριασμένη. Με έντονο πράσινο χρώμα. Και πολλά φυτά. Και μια επιβλητική -για τα δεδομένα- πόρτα. Το πρόλαβα μεγαλώνοντας. Μετά θυμάμαι έγινε ένα μεγάλο σπίτι και μετά καταστήματα: είδη μπάνιου, τράπεζα και πάει λέγοντας.

Ποιος ήταν ο Πρίγκιπας Πέτρος; Ήταν ο μοναδικός γιος του Πρίγκιπα Γεωργίου και της Πριγκίπισσας Μαρίας Ρ. Βοναπάρτη (της γνωστής οικογενείας του Ναπολέοντα). Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 3 Δεκεμβρίου του 1908, έπαιζε τένις, ανέπτυξε επιστημονικό έργο (στις πρωτόγονες μορφές κοινωνίας), παντρεύτηκε -με πολιτικό γάμο- τη Ρωσία πρόσφυγα Ειρήνη Αλεξάνδροβνα Οβτσίνικοφ και πέθανε τελικά στο Λονδίνο στις 15 Οκτωβρίου του 1980. Το σπίτι έμεινε “κλειδωμένο” για μερικά χρόνια, πριν πωληθεί και γίνει κατοικία.

Το είχε αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας Πέτρος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του πατέρα του (24/11/1957), παρα τη μεγάλη κόντρα που είχε με την Φρειδερίκη. Το 1959 πούλησε το ανάκτορο του πατέρα του στην οδό Ακαδημίας και αγόρασε τη γνωστή έπαυλη στην Γλυφάδα.

Κάποια φωτογραφία του σπιτιού του Πρίγκιπα Πέτρου δεν βρέθηκε στο διαδίκτυο ή σε προσωπικό αρχείο. Ούτε μια ξεθωριασμένη, με τα χρώματα της 80-ίλας. Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη στο info@nou-pou.gr